TE24-uudistus merkitsee merkittävää askelta kohti kestävämpää työllisyydenhoitoa, jonka keskiössä on kuntavetoinen malli ja yhteistyön vahvistaminen eri toimijoiden välillä.
Uudistuksen onnistuminen edellyttää monialaista yhteistyötä, jossa yksityiset palveluntarjoajat, julkinen sektori sekä kolmas sektori yhdistävät voimansa luodakseen vaikuttavia ja tuloksellisia ratkaisuja. Tämä uusi toimintatapa vaatii koko työllisyyden ekosysteemiltä rohkeutta, joustavuutta ja ennen kaikkea yhteistyötä.
Vaikuttavuusperustaisuus nousee TE24-uudistuksessa keskeiseen asemaan: Kyse ei ole ainoastaan työllistymisen lisäämisestä, vaan myös siitä, että tulokset ovat kestäviä ja vastaavat sekä työnhakijoiden että työnantajien pitkäaikaisia tarpeita. Työllistymisen tulee olla pysyvää, ja se edellyttää yksilöllisesti räätälöityjä palveluja, jotka ottavat huomioon työnhakijoiden erilaiset taustat ja tavoitteet. Vaikuttavuusperustaisuus varmistaa, että resurssit kohdennetaan tarkoituksenmukaisesti ja tuottavat mitattavia tuloksia yhteiskunnalle.
Tampereen työllisyyspalveluiden johtaja Regina Saari korostaa StaffPointin Työn Uudistajat -podcastin 13. jaksossa uutta työllisyydenhoidon lähestymistapaa. Saaren mukaan julkinen sektori ei yksin kykene vastaamaan esimerkiksi monisyisiin työllisyyshaasteisiin, vaan kaikkien työllisyyssektorin toimijoiden panokset ovat tärkeitä.
”Työvoimaviranomaiset eivät pysty yksin ratkaisemaan kaikkia haasteita, joita pitkäaikaistyöttömyyteen liittyy. Tarvitsemme hyvinvointialueiden ja koulutussektorin tukea, mutta myös yksityisten palveluntarjoajien asiantuntemusta,”Saari toteaa.
Kilpailutetun markkinan hyödyntäminen tuottaa tuloksia
Kestävä työllisyydenhoito vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa, jossa työnhakijoiden ja työnantajien tarpeet ymmärretään syvällisesti. Vaikuttava valmennuksellinen ote, joka ulottuu paljon perinteistä julkista palvelua syvemmälle, on avainasemassa. Regina Saaren mukaan yksityiset palveluntarjoajat voivat tarjota juuri tämänkaltaista räätälöityä ja joustavaa palvelua, joka vastaa kohdennetusti nykyajan työmarkkinoiden tarpeisiin.
Kilpailuttaminen ja palveluiden ulkoistaminen yksityisille toimijoille voivat tuoda merkittäviä etuja. Saari viittaa palvelumaailman uudistamiseen - yksityinen sektori pystyy kilpailutetussa markkinassa tuottamaan kohdennettuja, kustannustehokkaita ja tuloksellisia palveluja työnhakijoille ja työnantajille sekä kestävämpiä ratkaisuja koko työmarkkinoille. Regina Saari tiivistää asian näin:
”Työllisyydenhoidon palvelut vaativat uudenlaista ajattelua ja rohkeutta hyödyntää yksityisen sektorin asiantuntemusta, jotta voimme tarjota kestäviä ratkaisuja koko yhteiskunnalle.”
Kestävää työllisyydenhoitoa kilpailutuksen avulla
TE24-uudistus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden hyödyntää yksityisten palveluntuottajien potentiaalia ja tuoda kestäviä ratkaisuja koko työllisyyden ekosysteemiin. Kun palveluita hankitaan kilpailutuksen kautta, syntyy mahdollisuus valita ne toimijat, jotka pystyvät osoittamaan vaikuttavuutta ja tuottamaan kestäviä tuloksia. Tämä on erityisen tärkeää, jotta työllistymisratkaisut eivät ole vain hetkellisiä, vaan pitkäaikaisia ja kestäviä, palvellen sekä työnhakijoita että työnantajia.
Lopputuloksena on kestävämpi työllisyydenhoidon malli, joka hyödyntää eri sektorien vahvuuksia ja keskittyy vaikuttavuuteen ja tuloksellisuuteen. Tämä malli ei vain ratkaise tämänhetkisiä työllisyyshaasteita, vaan rakentaa perustaa tulevaisuuden kestäville työmarkkinoille.
Spring House Oy on StaffPoint-konserniin kuuluva valtakunnallinen valmennus- ja koulutustalo, jossa työskentelee noin 300 työllisyyden asiantuntijaa. Meillä on yli 20 vuoden kokemus julkisen sektorin työllisyydenhoidon kumppanuudesta ja autamme vuosittain noin 100 000 työnhakija-asiakasta löytämään yksilöllisiä työelämäratkaisuja.