← Takaisin
- Ideat ja ilmiöt
- Työn Osaajat -blogi
- Kiitoskirje nuoren esihenkilöille
Kiitoskirje sinulle, joka palkkasit nuoren kesätöihin ja olit hänen esihenkilönään
Työn Osaajat -blogi, 9.9.2024
Kiitoskirje sinulle, joka palkkasit nuoren kesätöihin ja olit hänen esihenkilönään.
Esihenkilönä sinulla oli etuoikeus olla nuorelle kesätyöntekijälle henkilö, jonka vaikuttavuuden nuori muistaa vielä vuosienkin jälkeen. StaffPointin kautta työllistyi tänäkin kesänä liki 1000 kesätyöntekijää satoihin suomalaisiin työyhteisöihin. Halusimme nostaa keskiöön vielä kohtaamisten ja läsnäolon merkityksen nuorten työkokemuksissa. Haastattelimme tätä varten neuropsykologi, psykologian tohtori ja yrittäjä Laura Sokkaa.
Nuoruus on kehitysvaihe, joka on aivan erityinen. Nuori ei ole iso lapsi eikä pieni aikuinen. Hän on keskeneräinen – ja niin on lupa olla. Nuoruusvuosina aivojen ja mielen kehitys on valtavassa murroksessa aina noin 25-vuotiaaksi saakka. Näiden vuosien aikana nuori pyrkii luomaan itsestään käsitystä, joka tuntuu omalta ja kokonaiselta. Biologia ei kuitenkaan ole vielä valmis, ja siksi matka kokonaisempaan käsitykseen itsestä käy pirstaleiden kautta.
Uusi rooli työntekijänä
Ennen ensimmäisiä työkokemuksiaan nuori on jo varmasti havahtunut siihen, että hänellä on erilaisia rooleja eri ihmisten kanssa ja erilaisissa konteksteissa. Samaan aikaan hän pohtii, kuka hän on ja kehen pitäisi uskoa. On ymmärrettävää, että tämä voi tuoda mukanaan hämmennystä. Ensimmäiset työkokemukset tuovat nuorelle mukanaan uudenlaisia rooleja, jotka nekin ovat mukana muokkaamassa nuoren kokemusta itsestään. Kiitos, että tarjosit nuorelle tämän arvokkaan mahdollisuuden oppia itsestään työroolissa!
Tässä vaiheessa kehittyy myös nuoren itsesäätely. Se on mielen työkalu ja voimavara. Sen kehittymiseen nuori tarvitsee toista ihmistä, joka auttaa häntä oppimaan elämässä tärkeitä taitoja. Käytännössä hyvä itsesäätelykyky näkyy monin tavoin: joustavuutena tunne- ja vuorovaikutustaidoissa, empatiakykynä, kykynä valikoida ja suodattaa informaatiota, huomion kiinnittämisenä olennaiseen, ja ajattelun joustavuutena. Itsesäätely on taito, jota opitaan itseä säätelevän toisen kanssa. Nuoren esihenkilönä sinä olit nuorelle yksi itseä säätelevä toinen hänen elämässään. Vaikuttava toinen.
Kohtaamisella on suuri merkitys
Kesätöissä on luonnollista, että asioita lähestytään käytännön ja työtehtävien kautta. Nuoret elävät kuitenkin monin tavoin myös ihmissuhteiden kautta. Siksi nuoren kohtaaminen on tärkeää silloinkin, kun työn sisällöt ja tehtävät ovat keskiössä. Arjen kiireessä ja paineessa on ymmärrettävää, että kohtaamisille ei aina tunnu jäävän riittävästi aikaa. Kuitenkin juuri ne ohikiitävät hetket, joissa osoitat välittämistä ja tukea, voivat olla nuoren työpäivässä parasta antia. Ne voivat tarjota nuorelle arvokasta oppia ja itseluottamusta sekä vahvistaa hänen kykyään kohdata tulevaisuuden haasteita. Kun nuori kokee tulevansa kuulluksi ja kohdatuksi, se vahvistaa hänen kokemustaan pystyvyydestä, ja avaa pelikentän hyvälle yhteistyölle.
Tuhannet nuoret jatkavat työntekoa myös opiskelun ohessa joten muistetaan työyhteisöissä meidän ainutlaatuinen rooli nuoren työntekijän tukena, peilinä ja valmentajana myös nyt syksyllä.
Kiitos, että pidät nuoren kohtaamista tärkeänä osana työelämää!