Osaamisen kehittäminen, tulevaisuuden tekijän työkalulaatikko

Tiedätkö mitä yhteistä on blogien, artikkeleiden tai ammattikirjallisuuden lukemisella ja seminaariin tai ammattitapahtumaan osallistumisella? Kaikissa tapahtuu osaamisen kehittämistä. Puhutaan paljon, että osaamista täytyy pitää yllä, ajan tasalla ja relevanttina. Kenelle osaamisen ylläpitäminen sitten kuuluu? Kenen tehtävä on huolehtia siitä, että sinun tai organisaatiosi osaaminen on sillä tasolla, että pystytte vastaamaan asiakkaidenne jatkuvasti kasvaviin vaatimuksiin? Entä miten on digitaalisen osaamisen laita? Onko sinun digitaalinen osaamisesi ajan tasalla? Tiedätkö mitä niiden pitäisi olla?

Oman osaamisen kehittäminen, siinä se vastaus tuleekin. Päävastuu on itsellä. Kyllä, työnantajan tulisi mahdollistaa osaamisen kehittäminen myös osittain työajalla, tuleehan sinun osaamisesi myös työnantajan käyttöön. Oppilaitosten ja koulutusjärjestelmän tulisi mahdollistaa joustava ja laaja-alainen osaamisen kehittäminen työn ohella. Molemmissa on vielä kehittämisen varaa, myönnetään. Päävastuu oman osaamisen ylläpitämisestä on kuitenkin sinulla itselläsi. Työurat ovat tulevaisuudessa pidempiä. Yhä useamman kohdalla työttömyys, opiskelu ja työ vuorottelevat. Mitä jos ajattelisit osaamisen kehittämisen sijoituksena itseesi? Pidäthän sinä itsestäsi huolta myös liikkumalla ja olemalla aktiivinen vapaa-ajallasikin, eikö niin? Etkö ajattele omasta fyysisestä hyvinvoinnistakin huolehtimisen kuuluvan sinulle eikä työnantajalle?

Me suomalaiset olemme koulutukseen uskovia. Akateeminen koulutus on tähän asti ollut luvattu tie työelämään ja menestykseen. Uskomme, että ainoa oikea osaaminen ja oppiminen tapahtuvat opettajajohtoisesti oppilaitoksessa. Emme niinkään usko omatoimisen opiskelun lisäävän osaamistamme tai tietämystämme. Itseopiskelulle ei useinkaan anneta sille kuuluvaa arvoa, uskottelemme sen olevan vain puuhastelua, harrastusmaista toimintaa. Olemme päättäneet jossain historian kulussa, että tieto pitää tuoda meille valmiiksi pureskeltuna ja sopiviksi annospaloiksi lohkottuna. Työnantajan pitää vähintäänkin korvata menetetty vapaa-aika, jos alan opiskelemaan ja täydentämään ammatillista osaamistani. Työnantajahan siitä hyötyy kun minä opiskelen ja olen sen jälkeen parempi työntekijä. Eikö niin? Olen eri mieltä.

Olen usein pohtinut, mihin ammattiin pitäisi opiskella, ettei jatkuvasti tarvitsisi opiskella uutta. En ole vielä keksinyt sellaista. Jokainen ammatti on käynyt läpi valtavia muutoksia valmistumisvuoteni jälkeen. Teknologia on kehittynyt, digitalisaatio on tullut osaksi lähes jokaista ammattia. Työtavat ja työvälineet ovat muuttuneet ja kehittyneet roimasti viime vuosina. Metallimiehestä opettajaan asti on jokaisessa ammatissa joutunut jossain kohtaa uraansa opettelemaan uutta. Tutkimusten mukaan Y-sukupolvesta 80% haluaa kehittää osaamistaan työn ohella.

Osaamisen kehittämisellä ei saavuteta vain itselle parempia työkaluja työssä menestymiseen. Ajantasainen tieto omasta työstä, tietoisuus sen kehittymisestä ja varmuus omasta asemasta organisaatiossa lisäävät työssä viihtymistä. Vietämme työpaikalla ja työkavereiden kanssa usein enemmän aikaa kuin oman perheemme. Eikö olisikin aika tärkeää viihtyäkin siellä työpaikalla?

Miten osaamista voisi kehittää työn ohella? Työntekijän näkökulmasta ongelmallisinta on ajanhallinta. Miten kehitystä voi tehdä tehokkaasti? Oletko koskaan ajatellut, että osaamista voi kehittää vaikka yhteisillä palavereilla? Työyhteisössä voidaan pitää kokoontumisia, jossa käydään läpi erilaisia asiakastapauksia. Opitaan kollegoiden tavasta tehdä töitä ja kohdata asiakkaita. Me Spring Housella hyödynnämme todella paljon talon sisäistä osaamista. Talossa on todella laaja-alainen osaamistarjotin. Vuosittaiset Spring Academyt ovat loistava tapa oppia uutta. Koulutusaiheet vaihtelevat maahanmuuttaja-asiakkaiden kohtaamisesta sosiaalisen median hyödyntämiseen työnhaussa valmentajan näkökulmasta. Jokaisessa koulutuksessa opimme kollegiaalisesti, saamme työkaluja omaan päivittäiseen työhömme. Voisiko teidän organisaatio hyödyntää tällaisia malleja?

Itse pidän osaamistani yllä opiskelemalla itsenäisesti, osallistumalla ammatillisiin tapahtumiin ja minä myös luen todella paljon. Koska sinä viimeksi luit ammattiisi ja työhösi liittyvää materiaalia? Älypuhelimien, tablettien ja jatkuvasti läsnä olevan informaatiovirran äärellä ammattijulkaisuihin ei voi olla törmäämättä edes vapaa-ajalla. Sinulla on käsissäsi kaikki maailman tieto. Sinulla on pääsy suurempaan määrään tietoa tänä päivänä, kuin ihmiskunnan historiassa ikinä. Pelkästään googlettamalla löydät valtavan määrän tietoa. Verkkokurssien ja verkko-oppimismateriaalien määrä on valtaisa. Kansainvälisesti arvostetut yliopistot tarjoavat osaamistansa sijainnista riippumatta. Voit suorittaa MBA-tutkinnon vaikka Tohmajärvellä, jos siellä satut asumaan.

Osaamisen kehittäminen työn ohella on nyt helpompaa kuin ehkä koskaan aikaisemmin.
Netti on pullollaan eri alan osaajien kirjoittamia blogeja. Ammattilehdet julkaisevat osan artikkeleistaan sähköisesti kaikkien saataville. E-kirjojen määrä kirjakaupoissa ja kirjastoissa on ällistyttävä. Blogit ovat monen mielestä ihan hömppää, osittain koska ne eivät perustu aina tieteelliseen tutkimukseen ja tarkastettuihin lähteisiin. Älä anna sen hidastaa erilaisten artikkeleiden ja kirjoitusten lukemista. Lue blogeja ja vastaavia mielipidekirjoituksina. Älä etsi sieltä totuutta, etsi sieltä toisenlaista näkökantaa. Ymmärtämällä miten muut näkevät asioita, voit saada aikaan oivalluksia ja uusia ajatuksia. Surffaa sähköisiä kirjoja vaikka Kindlestä, päivität samalla kielitaitoasi. Äänikirjoistakin löytyy ammatillista kirjallisuutta, ei siis mitään syytä olla opiskelematta pitkilläkään työmatkoilla.

Osaamisen kehittäminen on asennekysymys. Sinun ei tarvitse käyttää siihen kuin muutama hetki päivässä, se riittää. Oletko valmis ottamaan askeleen kohti osaavampaa huomista?

Katso työpaikkamme

StaffPointilla on jatkuvasti tarjolla useita satoja työpaikkoja eri toimialoilta. Useita uusia työpaikkailmoituksia lisätään avoimet työpaikat -listallemme päivittäin. Kauttamme voi työllistyä mm. hotelli- ja ravintola-, matkailu-, toimisto-, ICT-, contact center-, teollisuus-, rakennus-, logistiikka-, kiinteistöhuolto-, turvallisuus- ja kaupan alalle. Ellet juuri tällä hetkellä löydä avoimet työpaikat -listastamme sinulle sopivaa työpaikkaa, niin jätä meille avoin hakemus!

Katso avoimet työpaikat