Kirjaudu ja päivitä työpaikkahakemustasi

Unohtuiko salasana?
Parhaat ammatit

Parhaat ammatit

 

Uusi vuosi on jo hyvässä vauhdissa, onnekkaimmat oikeissa töissä ja aktiivisimmat työnhakijat vimmatusti kesätöiden haussa kiinni. Ratkaisevana kysymyksenä kaikille tietysti sykkii mielessä, teenkö ja haenko oikeaa juttua, mihin seuraavaksi, onko tämä nyt unelmieni homma vai pitäisikö sittenkin katsella uusia haasteita. Kurkataanpa mitä asiasta oltiin mieltä viime vuonna:

 

Kauppalehti listasi parhaimmat ja kurjimmat ammatit vuodelta 2010 – ainakin sen mukaan kuin yhdysvaltalainen CareerCast-verkkosivusto oli ne listannut. ”Valinnat tehtiin palkan, työn stressaavuuden, työympäristön, työn fyysisen rasittavuuden ja tulevaisuuden näkymien perusteella”, kertoi Kauppalehti. ”Selvityksessä ei otettu huomioon ammatin arvostusta.”

Onko listassa on jotain pielessä? Ensimmäiseltä sijalta löytyy vakuutusanalyytikko, ja plussan puolelle yltävät myös esimerkiksi sairaalan sihteeri, historioitsija ja pankkivirkailija. Miinuspuolella ovat vastaavasti koreografi, lehtikuvaaja, uutistoimittaja ja merimies. Jopa toiveammattina kestohitiksi noussut palomies teilataan kurjimpien joukkoon, ja miten niin monet miljoonat länsimaiset pikkupojat muka voisivat olla väärässä?

Tämänkaltaisissa selvityksissä korkeammille sijoille voisi nousta ihan toisenlaisia ammatteja – ainakin, mikäli listauksessa huomioitaisiin myös, miten monta uutta puheenaihetta kukin ammattinimike toisi cocktail-kutsuille tai kotibileisiin. Tällöin vahvoilla olisivat muun muassa seuraavat ammatit:

1) Pyöriäisten tarkkailija. 2000-luvun alussa EU:n määräyksestä kalastusaluksille asetettiin tarkkailijoita tähystämään, joutuvatko Itämeren pyöriäiset kalastusalusten uhreiksi. Meressä nähtyjen pyöriäisten määrä merkitään muistiin ja tieto kiidätetään Brysseliin. Pyöriäinen on yksi pienimmistä hammasvalaista, kertoo Wikipedia.

2) Salainen agentti. Niin Iso-Britannian kuin Yhdysvaltojen salaiset palvelut ovat siirtäneet rekrytointiprosesseja internetin ja sosiaalisen median ulottuvilla. Molemmat antavat kotisivuillaan perustiedot siitä, millainen profiili hakijalla tulisi olla. MI6:lla on myös testi jolla kokeilla taitojaan (englanniksi).

3) Horologin virka Greenwichissä. Toisin kuin nimi antaa ymmärtää, toimenkuvaan kuuluu ikivanhojen kellojen siirtäminen oikeaan aikaan silkkihanskoin kerran tunnissa.

4) Delfiininkouluttaja. Merinisäkäslinjan duuneista löytyy myös delfiininkouluttajan pesti, joita Suomessa rekrytoi ainakin Särkänniemi. Lyhyitä ja helppoja työpäiviä on silti turha toivoa. ”Työ vaatii niin henkistä kuin fyysistäkin kanttia, sillä päivät täyttyvät monenlaisista haasteista. Joskus työpäivät saattavat venyä pitkiksikin, eikä aina yötyöltäkään voi välttyä. Delfiininkouluttajan työpäivä on noin 9-tuntinen”, kertovat Särkänniemen verkkosivut.

No niin! Mikäli yllä olevista vaihtoehdoista löytyy uralinkolaisen unelma-ammatti, kannattaa työllistymismahdollisuuksistaan kyseisille aloille keskustella pitkään ja hartaasti oman StaffPoint-toimistonsa rekrytointihenkilöstön kanssa.

Mielikuvitus on sallittu myös työnhaussa, mutta kannattaa muistaa hyvä tai ainakin kohtuullinen maku.