Rami Korpi: Ravintola-alan tomcruiset parantaisivat työllisyystilannetta

Rupattelin puhelimessa entisen esimieheni kanssa. Hän oli pomoni aikana, jolloin yritin tehdä tomcruisemaisia cocktaileja – nyttemmin ”flööraan” lähinnä tyttäreni leikkikeittiössä siihen kuuluvilla muovikupeilla. Lasinsirpaleita kertyy lattialle nyt vähemmän kuin takavuosien räpellyksessä.

Vaikka aikaa on kulunut, ex-pomoni kanssa tuli rupateltua sen verran ajan hermolla, että innostuin taas kirjoittamaan.

Ravintola-alan työ kuten lähes kaikki muukin työ on nyt erilaista kuin Cocktailin tullessa leffateattereihin. Moni työ on muuttanut muotoaan jo pelkästään teknologian kehittymisen myötä – tai työn tarve on kokonaan hävinnyt. Kirjoitan kuitenkin nyt vain ravintola-alasta, siellä miehenä, jolle termit MIG/MAG- ja TIG-hitsaus tuovat mieleen lähinnä kansainvälisen pikaruokaketjun, minun on syytä olla varovainen lausunnoissani liittyen ATK:n tulemiseen teollisuuteen.

Pohdintani aihe kuuluu, voisivatko työntekijät ravintolan sisällä tehdä enemmän yhdessä töitä ja auttaa työkaveria? Varmasti paljon raja-aitaa on vuosien varrella kaadettu ja harvennettu, mutta annan muutaman havaitun esimerkin, sekä salin että keittiön näkökulmasta.

Tarjoilija voi piipahtaa keittiössä…

Tarjoilija on myynyt pöytäseurueelle jo asiakaspalvelutilanteen alussa valmiiksi sekä pää- että jälkiruuat. Haettuaan tyhjät pääruokalautaset pöydästä hän huikkaa kokille iloisesti, että ”pöydän 15 jälkkärit”. Tarjoilija laittaa rutiinin tuomalla nopeudella astiat tiskiin ja on valmis viemään jälkiruuat pöytäseurueelle. Hän siirtyy keittiössä jälkiruuista vastaavan kokin eteen odottamaan. Onneksi heidän välissään on rosterinen taso, jota tarjoilija voi aikansa kuluksi napsutella juuri kosmetologilla tehdyillä geelikynsillään. Kokki ei ole vielä alkanut tehdä tarjoilijan pyytämiä jäätelöannoksia, koska hän on juuri tekemässä toiselle, 30 henkilön seurueelle, klassisia ranskalaisia jälkiruokaherkkuja, creme bruleitä.

Itse näkisin, että vaikka tarjoilija ei omaa veitsisettiä omistakaan, saattaisi hän osata itsekin laittaa oikean jäätelöpallon oikeaan kulhoon. Tomusokerilla ja kinuskikastikkeella koristelunkin kokki osaisi suullisesti ohjeistaa.

…ja kokki käväistä salissa

Kokin creme brulee -kiireet eivät koske samalla tavoin erästä toista iltaa, jolloin asiakkailla tuntuu olevan enemmän jano kuin nälkä. Tarjoilijalla pitää kiirettä kerätessään laseja pöydistä ja ottaessaan samalla uusia tilauksia vastaan. Kokki on juuri nostanut pöydän nro. 6 pääruuat avokeittiön luukulle. Tarjoilija huomaa, että naapuripöydästä otetaan katsekontaktia laskun tilaamista varten, joten hänellä menee vielä tovi, ennen kuin hän ehtii luukulle ruokia hakemaan. Sillä aikaa keittiön puolella jälkiruokien teosta vastaavalla on myös hommaa; nimittäin siinä, minkä filtterin valita Instagramia varten juuri otettuun kuvaan. Kuva käsittelee kokin valmistamaa annosta ja on varustettu hashtageilla #foodstagram ja #kokkielämää. Lisäksi kokin täytyy kaiken sen Instagram-päivittämisen ohella keskittyä tiukasti rosterikärryillä istumiseen ja jalkojensa heiluttelemiseen vuorotellen.

Uskon, että kokin Instagram-seuraajien määrä ei siitä vähenisi, vaikka hän ottaisi annokset luukulta ja veisi pöytään tai vaikka muutaman juomankin tarjoilijaa auttaakseen.

Moniosaajuutta on monenlaista

Moniosaamista on mielestäni myös sellainen, että hakee osaamista erilaisista ravintoloista.

On aivan eri asia valmistaa tai myydä tarkat kriteerit omaavan ketjuravintolan annosta kuin uniikin ravintolan annosta. Ketjuravintolassa oppii toimimaan tietyllä tavalla, eikä omaan sooloiluun ole varaa. Asiakkaan näkökulmasta katsottuna annoksen täytyy olla samanlainen kaikkialla, oli kyseessä sitten Seinäjoen tai Oulun toimipiste. Tietystä ketjuravintolasta hankittu työkokemus voi tuoda työpaikan toiselta paikkakunnalta samasta ketjuravintolasta vaikkapa muuton myötä.

Uniikkiravintolassa on yleensä enemmän vapautta annosten suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Molemmat tuovat erilaista näkemystä työhön, eikä kumpikaan ole huono asia. Usein käy niin, että monessa ravintolassa työskenteleminen hyödyttää kaikkia.  Meillä StaffPointilla on asiakasyrityksinä sekä uniikki- että ketjuravintoloita, mikä tuo näkemykseen ja osaamiseen lisää perspektiiviä.

”Stuntteja” ja hyppyjä epämukavuusalueelle voi tehdä ravintola-ammatissakin

Entinen kollegani ravintola-alalta oli vuosia sitten todistamassa myös tietynlaista raja-aitojen rikkomista: Eräs toimialajohtaja työpäivänsä aikana huomasi vastuualueellaan olevan ravintolansa kiireen. Hän kääri hugobossinsa hihat, marssi keittiön tiskinurkkaukseen ja alkoi hommiin. Kuulemani perusteella homma oli myös hoitunut erittäin mallikkaasti.

Palataanpa puhelinkeskusteluumme entisen esimieheni kanssa – ja palataan Tom Cruiseen! Ex-pomoni viesti oli, että  ”jos mentäisiin omien epämukavuusalueiden ulkopuolelle ja uskallettaisiin pala kerrallaan oppia uutta, töitä löytyisi monelle osa-aikaiselle enemmän”. Vähän samaan malliin kuin maailman menestyneimpiin näyttelijöihin kuuluva Tomppa. Hänet tunnetaan ahkerana työntekijänä, itse omat stunttinsa tekevänä ja laajalti eri tehtävistä ja leffagenreistä toiseen siirtyvänä kykynä.

Ei kokin heti tarvitsisi osata kertoa pöytäseurueelle Chianti- ja Merlot-rypäleen eroja, vaan hän voisi askel kerrallaan tutustua toisesta näkökulmasta ravintola-alan prosesseihin.  Myöskään tarjoilijan ei tarvitsisi heti siirtyä medium plus -pihviä valmistamaan. Ravintolan sisäisistä toiminnoista voisi kertyä jo monelle osa-aikaiselle lisätöitä.

Uskon, että sekä useassa ravintolassa työskenteleminen että ravintolan sisällä tehtäväkohtaisten raja-aitojen kaatamisen lisäävän osaajien pysyvyyttä ravintola-alalla. Niistä saisi eväitä kokoaikaiseen työllistämiseen.

Rami Korpi
Asiakkuuspäällikkö (HoReCa)
StaffPoint Oy

Katso työpaikkamme

StaffPointilla on jatkuvasti tarjolla useita satoja työpaikkoja eri toimialoilta. Useita uusia työpaikkailmoituksia lisätään avoimet työpaikat -listallemme päivittäin. Kauttamme voi työllistyä mm. hotelli- ja ravintola-, matkailu-, toimisto-, ICT-, contact center-, teollisuus-, rakennus-, logistiikka-, kiinteistöhuolto-, turvallisuus- ja kaupan alalle. Ellet juuri tällä hetkellä löydä avoimet työpaikat -listastamme sinulle sopivaa työpaikkaa, niin jätä meille avoin hakemus!

Katso avoimet työpaikat