Ulla-Maria Wirén: Vuokratyö – uhka vai mahdollisuus?

Luin juuri mielenkiintoisen artikkelin, jossa kirjoittaja kuvasi vuokratyön pelastaneen hänen uransa. Siitähän se sitten lähti, ajatuksenjuoksu.

Minun urani on rakentunut pitkälti vuokratyön ympärille. Ensin toimin vuokratyöntekijänä, sitten asiakkaana ja lopulta asiantuntijana henkilöstöpalvelualalla.

Nyt vuosia alalla on kertynyt kohta viisitoista ja asiat ovat matkan aikana muuttuneet moneen otteeseen. Mutta mitä olen itse kaikesta oppinut ja mitä uskon tulevaisuuden tuovan tullessaan? Voin sanoa, että työnteko kannattaa aina.

Olen nähnyt mielettömiä henkilökohtaisia kasvutarinoita, huikeita urakehityksiä ja pienten pk-yritysten kasvun alansa johtaviksi yrityksiksi. Näissäkin yrityksissä nousussa oli mukana voimakkaasti mahtavat, ammattitaitoiset vuokratyöntekijät, jotka takasivat kasvun mahdollisuuden nopeassa ajassa.

Parhaita hetkiä ovat olleet ne, kun vuosien kuluttua olen päässyt toimimaan yhteistyössä yritysten kanssa, jossa uransa alkuun auttamani henkilö on nyt palkkaamassa lisää työvoimaa.

Perinteisesti vuokratyö on antanut mahdollisuuksia työntekijöille joustavuuteen työn ja muun elämän välillä, mutta vuokratyö tarjoaa myös toistaiseksi voimassa olevia työsuhteita ja kanavia vakituisiksi työntekijöiksi asiakasyrityksiin. Vuokratyö auttaa niin uransa alussa olevia kuin alan vaihtajia sekä kokeneita konkareita. Tehtäviä on tarjolla työntekijätasosta päällikkötasoon asti jo kaikilla mahdollisilla toimialoilla.

Vuokratyö tarjoaa monimuotoisia mahdollisuuksia

Mutta miksi vuokratyö on edelleen monelle epämääräinen kummitus? Johtuvatko ennakkoluulot tietämättömyydestä alaa ja sen säännöksiä kohtaan?

Uskon, että työmarkkinat elävät nyt voimakasta murrosta ja niin sanottu epätyypillinen muuttuu normaaliksi. Sillä tiellä luovat ja rohkeat polut tulevat olemaan välttämättömiä. Työvoimapula näkyy jo tällä hetkellä laajemmin ihan perustehtävissä ja työn joustavuutta tarvitaan yhä enemmän. Työntekijöiden vapaa-ajan ja työajan raja hämärtyy, yksilöllisyys lisääntyy. Tätä kautta myös työnantajat ovat uuden edessä ja väistämättä eteen tulee tarve muuttaa perinteistä työnteon mallia.

Voivatko asiantuntijat työskennellä tulevaisuudessa yhä enemmän henkilöstöalan yrityksen kautta useissa mielenkiintoisissa projekteissa ja vaikka monessa yrityksessä, yhden sijaan? Toimivatko henkilöstöalan yritykset eräänlaisena osaamisen pankkina, josta yritykset lainaavat eri alojen asiantuntijuutta? Ovatko henkilöstöpalvelualojen yritykset tulevaisuudessa halutuimpien työnantajien kärjessä, luomassa aivan uudenlaista työnantajan mallia?

Joka tapauksessa uskon henkilöstöpalvelualan olevan edelleen edelläkävijä ja luovan uusia työelämän ja työtapojen suuntia ennakkoluulottomasti, markkinoiden rinnalla tai todennäköisesti jopa edellä.

Mutta pelastaako vuokratyö maailman? Ehkäpä. Ainakin vuokratyössä on selvästi potentiaalia. Se on mahdollisuus, ei uhka.

Rakennetaanko tulevaisuus yhdessä?

Ulla-Maria Wirén
Asiakkuuspäällikkö & rekrytointikonsultti (toimistoala)
StaffPoint Oy

Katso työpaikkamme

StaffPointilla on jatkuvasti tarjolla useita satoja työpaikkoja eri toimialoilta. Useita uusia työpaikkailmoituksia lisätään avoimet työpaikat -listallemme päivittäin. Kauttamme voi työllistyä mm. hotelli- ja ravintola-, matkailu-, toimisto-, ICT-, contact center-, teollisuus-, rakennus-, logistiikka-, kiinteistöhuolto-, turvallisuus- ja kaupan alalle. Ellet juuri tällä hetkellä löydä avoimet työpaikat -listastamme sinulle sopivaa työpaikkaa, niin jätä meille avoin hakemus!

Katso avoimet työpaikat