Siirry sisältöön
5blogi
Takaisin

Nuorten työelämästartista vahva alku työuralle

Pohjois-Karjalassa on lähdetty ratkaisemaan ennakkoluulottomasti nuorten työllisyyttä yksilöllisellä ja pitkällä työvoimakoulutuksella, Nuorten työelämästartilla. Työelämästartti tukee nuoria työnhakijoita uran alussa pitkäkestoisesti työssäoppimisen rinnalla jopa viiden kuukauden ajan.

Nuorten työelämästartti on hyvä esimerkki työllistymistä tukevasta työvoimakoulutuksesta, joka vahvistaa osallistujien työllistymiseen liittyviä taitoja laaja-alaisesti ja yksilöllisesti. Sen tarkoituksena ei ole opettaa mitään alakohtaista osaamista vaan auttaa osallistujia löytämään oma osaaminen ja siihen sopivat työtehtävät. Kun käsitys omasta osaamisesta laajenee, osallistuja rohkaistuu hakemaan töitä laajemmin ja työllistyminen helpottuu.

Työssäoppiminen väylänä työelämään

Työssäoppimisjakso on olennainen osa Nuorten työelämästarttia. Työssäoppimisen kautta osallistuja pääsee verkostoitumaan ja näyttämään osaamisensa työnantajalle. Työssäoppimispaikan etsimisellä on myös tärkeä pedagoginen tehtävä koulutuksen kulussa. Osallistujat rohkaistuvat sen varjolla kontaktoimaan työnantajia ja esittelemään osaamistaan ihan käytännössä. Tämä käytännön harjoittelu kantaa tulevaisuuteen rohkeana ja aktiivisena työnhakuna.

Nuorten työelämästartissa työssäoppiminen on vahvasti tuettu. Kouluttaja tapaa osallistujat kerran viikossa yksilöllisen ohjauksen merkeissä, jolloin nuorella on mahdollisuus kysyä ja kertoa häntä mietityttäviä asioita, liittyivätpä ne työhön tai vapaa-aikaan. Tämä luottamuksellinen ohjaussuhde ehkäisee mm. epävarmuudesta ja väärinkäsityksistä johtuvia keskeytyksiä ja kohentaa nuoren itsevarmuutta työssä. Toisaalta työssäoppimisen kautta voi myös selvitä, että ala ei sittenkään sovi itselle - silloin työssäoppimisen rinnalla tapahtuvat henkilökohtaiset keskustelut auttavat löytämään sopivan alan.

Itsevarmuutta oman osaamisen ymmärtämisestä

Anita osallistui Nuorten työelämästarttiin kevään ja kesän 2021 aikana. Hän oli valmistunut ammattiin vuoden 2020 lopussa ja verkostot työelämään olivat jääneet vähäisiksi koronatilanteen vaikuttaessa työharjoitteluihin. Valmistumisen jälkeen Anita ei tiennyt mistä ja miten työnhaku olisi pitänyt aloittaa. Hän haki apua Joensuun kaupungin ylläpitämästä Luotsi-palvelusta, josta sai vinkin Nuorten työelämästartista. Annetaan Anitan kertoa itse koulutuskokemuksestaan!

”Itsevarmuus ei koskaan ole ollut minun vahvuus. En ole osannut vastata siihen, että mitä osaan, mitkä ovat vahvuuksia, mutta aina olen tiennyt, mitä en osaa. Työelämästartin jälkeen tiedän paremmin, että mitkä ovat vahvuuksiani ja tiedän mikä kiinnostaa ja mitä haluan tehdä. Esim. työhaastattelun läpikäyminen kouluttajan kanssa oli minulle tärkeää, koska aina näytän ujolta ja hiljaiselta semmoisessa tilanteessa.

Koulutuksessa minulle oli erityisesti hyötyä työhakemusten kirjoittamisesta. Minä en osaa kirjoittaa kovin hyvin, koska suomi ei ole äidinkieleni. Kouluttaja auttoi siinä paljon. Koulutuksen jälkeen olen rohkeasti kehittänyt minun portfoliota, päivittänyt CV:n ja lähettänyt hakemuksia.

Työssäoppimispaikan hakeminen oli aluksi vaikeaa, ja olin varma, että en saa edes mistään vastausta. Olin ennenkin lähettänyt monta hakemusta, mutta harvoin saanut mitään reaktiota. Nyt kuitenkin sain kaksi työssäoppimispaikkaa kesäksi! Molemmista sain hyvää palautetta ja ne antoivat minulle itsevarmuutta.

Kesän työssäoppimisaika meni niin hyvin, ja sain siitä iloa ja rohkeutta. Lokakuussa olen saanut määräaikaisen työpaikan! Nuorten työelämästartti on auttanut löytämään mahdollisuuksia ja tajusin, että minulla on enemmän osaamista, mitä itse ajattelin aikaisemmin.

Suosittelen koulutusta kaikille nuorille, jotka tuntevat, että on vaikea lähteä eteenpäin elämässä!”

Yhteistyö työnantajien kanssa

Yhteistyö työnantajien kanssa on erittäin tärkeässä roolissa työvoimapalveluja, kuten Nuorten työelämästarttia, järjestettäessä. Sen myötä pystymme tarjoamaan opiskelijoille aidon kosketuspinnan työelämään ja verkostoitumaan potentiaalisten työnantajien kanssa. Kouluttajana olemme aktiivisesti yhteydessä alueen työnantajiin ja näin madallamme kynnystä opiskelijan ja työnantajan välillä. Pohjois-Karjalassa yli kolmekymmentä yritystä on tarjonnut työssäoppimispaikan opiskelijoillemme tämän vuoden aikana.