Siirry sisältöön
Sairaalan vastaanotto
Takaisin

Samin uusi työ sairaalassa - Työkokeilun kautta uudelle uralle

Ammatillinen kuntoutus avasi työhön valmiiksi motivoituneelle Samille uusia mahdollisuuksia koulutuksen ja työkokeilun kautta.

Lähihoitaja Sami Kumpumäki, 28 vuotta, oli uuden tilanteen edessä heinäkuussa 2020. Vuotta aiemmin Samilta oli poistettu osa keuhkoista ja pitkä toipuminen vei hänet hetkeksi tauolle työelämästä. Palaaminen fyysisiin lähihoitajan tehtäviin ei ollut enää mahdollista.

Sami tahtoi kovasti takaisin työelämään ja päätti lähettää kuntoutushakemuksen eläkeyhtiö Varman kautta. Sieltä hänet ohjattiin yhteistyökumppani Spring Housen valmentajan Susanna Kokon luo.

”Heinäkuussa 2020 työeläkevakuutusyhtiön Varman kautta Spring Houselle tuli Samin toimeksianto. Olin juuri aloittanut työt valmentajana ja Sami oli yksi ensimmäisiä asiakkaitani”, Susanna kertoo kohtaamisesta.

Alkuhaastattelussa Susanna ja Sami kartoittivat mahdollisuuksia ja alkoivat yhdessä koota kuntoutussuunnitelmaa. Sami oli koko ajan aktiivinen ja motivoitunut prosessin alusta lähtien. Koronan vuoksi tapaamisia hoidettiin pitkälti alkuun etänä ja suunnitelma lähti käytäntöön lokakuussa 2020.

Aluksi Sami ei tiennyt mitä työeläkekuntoutukselta odottaa ja prosessiin lähteminen oli jännittävää, mihin uuteen sitä päätyisikään? Yhteistyön alkuun kuuluu paljon vuoropuhelua valmentajan ja kuntoutujan välillä. Yhdessä pohditaan, että millainen asiakas on ihmisenä ja entä työntekijänä? Millainen on hänen toimintakykynsä tällä hetkellä ja millainen työ on mahdollista? Mikä työssä on Samille tärkeää? Sami teki myös ammatinvalintatestejä, jotka antoivat suuntaa kuntoutussuunnitelmalle.

”Varapläni” vei lopulta kuntoutuksen maaliin asti

Suunnitelmia syntyi kaksi: ”Plan A” ja ”Plan B”. Samin kohdalla lähdettiin toteuttamaan Plan B:tä eli osaamisen syventämistä opiskeluilla. Opiskeluiden jälkeen Sami pääsi varmistamaan alan sopivuutta työkokeilun avulla.

”Työkokeilupaikkaa osastonsihteerin työnkuvalla etsittiin kaksi kuukautta”, Susanna kertoo. Lopulta Tampereen yliopistollisen sairaalan tarjoama työkokeilupaikka osoittautui loistavaksi mahdollisuudeksi ja Sami myös työllistyi sinne suoran kokeilun jälkeen. Susanna kiittelee Samia prosessin onnistumisesta: ”Kuljin vieressä ja tuuppasin oikeaan suuntaan, mutta Sami kuljetti itse prosessia, sitä oli ilo seurata.”

Samin työtehtäviin kuuluu lääkäreiden saneluiden purkaminen, ambulanssilla tulevien potilaiden sisään kirjaus ja asiakaspalvelu vastaanotossa. Sami on tykännyt sekä työstä että työympäristöstä paljon. Entinen koulutus ja työ lähihoitajana tuki lisäkoulutusta ja uutta työtä tutussa sairaalan työympäristössä, mutta nyt hallinnollisemmalla puolella. Työkokeilussa parasta Samin mielestä oli rauhallinen ja syvällinen perehtyminen työtehtäviin.

Ammatillisessa kuntoutuksessa Sami koki, että ratkaiseva tekijä onnistumisessa oli koulutus. Sami opiskeli asiakaspalvelun ja tietohallinnan osatutkinnon Stadin ammmattiopistossa. ”Kun sen läpäisi niin tiesi, että nyt on uusi ammatti ja varmasti töitä tarjolla. Itsellä oli koko ajan halu päästä töihin takaisin”, Sami toteaa.

Nuoret, rohkeasti mukaan kokeilemaan kuntoutusta!

”Ammatillinen kuntoutus ei ole kovin tuttua itse kuntoutujille eikä myöskään yrityksille, jotka saavat työkokeilujen kautta aina jotain hyvää”, Susanna kertoo. ”Toivottavasti Samin onnistuminen ja tarina rohkaisee myös muita nuoria kuntoutustuella olevia työhön motivoituneita ihmisiä lähtemään mukaan”, Susanna toivoo.

”Kyllä kannattaa lähteä ammatilliseen kuntoutukseen”, sanoo Samikin omasta kokemuksestaan.

Kuntoutuksessa ihminen saa aina uuden näkökulman ja rakennettua hyvän yhteistyösuhteen valmentajan kanssa. Ammatillisen kuntoutuksen rikkaus on se, että asiakas on aina pääosassa. Parasta on motivaation syttyminen.
”Menee aina hetki, että ajatuksia saa muutettua toiseen suuntaan entisestä, se ei käy hetkessä, siksi yhteistyösuhteen luominen tärkeää”, Susanna kertoo. ”Kaikilla on osaamista ja taitoa, sen löytäminen ja oman potentiaalin näkyväksi tuominen on tärkeää.”

Samille kirkastui opintojen aikana mitä kaikkea hän jo osaa. ”Koulutuksessa ja työkokeilussa huomasin, kuinka paljon osaamista minulla jo on. Lääkäreiden saneluiden purkuja on helpompi ymmärtää, kun on lähihoitajan tutkinto taustalla ja sairauksien nimet tuttuja”, Sami kertoo.

Ammatillinen kuntoutus lähtee aina tyhjältä pöydältä

Prosessin alussa ei onneksi tarvitse vielä itse tietää mihin suuntaan on menossa, kuntoutus on sitä varten. Mukana asiaa ratkaisemassa on monta tahoa, kuten valmentaja ja eläkeyhtiö. ”Kun yhteistyö toimii priimasti, päästään hyviin tuloksiin, se vaatii vuorovaikutusta eri toimijoiden välillä”, Susanna sanoo.
Tulevaisuudessa Susanna toivoo yrityksille lisätietoa ammatillisen kuntoutujien hyödyntämisestä ja tietoa siitä, mitä se voi parhaimmillaan yrityksille tuoda: uuden mahtavan tekijän osaksi työyhteisöä. Työkokeilupaikan antamisessa ei ole työllistämisvelvoitetta, mutta parhaassa tapauksessa se johtaa siihen, niin kuin Samin kanssa tapahtui. ”Kun yrityksiä lähestytään työkokeilun tiimoilta, kannattaa lähteä mukaan”, Susanna kannustaa.

”Hyvin sujui yhteistyö ja koko ammatillisen kuntoutuksen prosessi meni hyvin ja jouhevasti eteenpäin”, kertoo Samikin ja kehottaa muita nuoria lähtemään mukaan kuntoutusprosessiin ja löytämään uusia, omaan tilanteeseen sopivia tapoja tehdä mielekästä työtä.