Siirry sisältöön
työnosaajablogi huija
Takaisin

Opi eroon huijarisyndrooman vaikutuksesta!

Tuntuuko, että huijaat työhakemuksessa? Vanha sanonta ”Älä pidä kynttilää vakan alla!” pitää paikkansa työnhaussa. Meille suomalaisille itsensä kehuminen kuitenkin tuntuu usein ylitsepääsemättömän vaikealta. Osaamista on, mutta sen sanoittaminen siten, ettei se kuulostaisi liialliselta itsekehulta, tuntuu usein hankalalta.

Mut mä en…

Entä jos omasta osaamisesta kertominen tuntuu kerta toisensa jälkeen valheelliselta liioittelulta? Työhaastattelussakin tuntuu siltä, että valehtelee? Tai ei uskalla kertoa osaamisestaan, koska pelkää, ettei osaaminen olekaan riittävää?

Saattaa olla, että kyseessä on niin sanottu huijarisyndrooma. Huijarisyndroomasta kärsivät ovat päteviä ja osaavia henkilöitä. Kuitenkin heistä itsestään tuntuu siltä, että he ovat hyviä vain huijaamisessa. Kohta heidän epäpätevyytensä tulee paljastumaan myös muille.

Eiku oikeesti

Huijarisyndrooma iskee usein erityisesti vastavalmistuneisiin, ensimmäisissä oman alansa työpaikassa oleviin nuoriin. Tosin kyllä huijarisyndroomasta voi kärsiä vaikka koko työuransa ajan. Muistan, kuinka itse ensimmäisessä opintoihini liittyvässä harjoittelussa tunsin jatkuvasti itseni huijariksi, joka vain sattumalta oli valittu tehtävään. Vaikka sain hyvää palautetta, olo oli koko ajan epämukava ja tunsin itseni stressaantuneeksi.

Jos koko ajan on ikään kuin varuillaan, stressitasot nousevat varmasti kattoon ja työnhaku muuttuu haastavammaksi. Onneksi huijarisyndroomasta voi kuitenkin oppia myös eroon! Avain on siinä, että oppii erottamaan totuuden haitallisista uskomuksista. Työnhakijan tärkeimpiä valttikortteja näet ovat usko itseen ja omaan osaamiseen.

Sinua ei valita työpaikkaan sattumalta, vaan siksi että olet tehtävään se kaikkein sopivin hakija. Kerro siis rohkeasti siitä, mitä osaat ja ole ylpeä omista saavutuksistasi!

Työnhakijan huijarisyndroomasta meitä vieroitti #TyönOsaajat-blogissa Spring Housen valmentaja Heidi Torsti Pirkanmaalta.