
Monimuotoinen työelämä ravintola-alalla
Täsmätyökykyisyys voimavarana
Ravintola-alalla työskentely on tunnetusti monipuolista, dynaamista ja joskus hektistäkin. Ala tarjoaa kuitenkin myös mahdollisuuden rakentaa monimuotoista työyhteisöä, jossa jokainen löytää paikkansa ja pääsee loistamaan omilla vahvuuksillaan.
Mitä tarkoittaa täsmätyökykyisyys?
Täsmätyökykyinen työntekijä on henkilö, jonka toimintakyky tai työkyky voi olla jollakin tavalla rajoittunut, mutta joka pystyy tekemään tietynlaisia työtehtäviä erinomaisesti oikeanlaisella perehdytyksellä ja oikeanlaisessa työympäristössä. Esimerkiksi henkilö, jolla on fyysinen vamma, voi loistaa asiakaspalvelussa, tai neurodivergentti työntekijä voi olla poikkeuksellisen tarkka ja tehokas tietyissä keittiötehtävissä.
Täsmätyökykyisyys ei ole heikkous, vaan mahdollisuus hyödyntää yksilön erityisosaamista ja vahvuuksia. Kyse on siitä, että työtehtävät ja -ympäristö vastaavat työntekijän tarpeita – jotta hän pystyy antamaan parhaan panoksensa.
Täsmätyökykyisten palkkaamisen hyödyt yhteiskunnalle
Suomessa on työ- ja elinkeinoministeriön työkykyohjelman selvityksen mukaan vähintään 65 000 täsmä- tai osatyökykyistä, joilla on valtavasti potentiaalia. Täsmätyökykyisten työllistäminen edistää osallisuutta ja hyvinvointia, vahvistaa itsetuntoa ja tuo taloudellista turvaa. Näiden voimavarojen hyödyntäminen auttaa vähentämään työttömyyttä, pienentää sosiaaliturvakuluja ja kasvattaa verotuloja, mikä hyödyttää koko yhteiskuntaa.
Miksi hotelli- ja ravintola-alan kannattaa työllistää täsmätyökykyisiä?
Täsmätyökykyisten työllistäminen kertoo yrityksen arvoista ja inhimillisyydestä. Erilaiset taustat ja vahvuudet rikastuttavat työyhteisöä, mikä parantaa ilmapiiriä ja lisää innovatiivisuutta. Se mahdollistaa resurssien tarkoituksenmukaisen käytön, kun työntekijän vahvuudet sovitetaan oikeisiin tehtäviin.
Asiakkaanamme saat konkreettista apua täsmäkykyisen työllistämiseen. Lisätietoa näistä saat StaffPointin koulutuskoordinaattori Lila Hambergilta.
Työelämä sellaisena kuin sen pitäisi olla.
Täsmätyökykyisten työllistäminen ei ole pelkästään vastuullinen teko – se on strateginen valinta, joka hyödyttää niin yritystä, työntekijää kuin koko yhteiskuntaa. Hotelli- ja ravintola-ala tarvitsee monipuolista osaamista ja rohkeutta uudistua. Täsmätyökykyisten työllistämisessä piilee mahdollisuus tehdä työelämästä aidosti monimuotoista ja tasa-arvoista. StaffPointilla vastuullisuus toteutuu arjen teoissa. Sosiaaliseen vastuullisuutemme kuuluu työelämän jatkuva kehittäminen. Käännetään yhdessä ennakkoluulot mahdollisuuksiksi!
Lila Hamberg
Ota yhteyttä:
Tämä toiminto vaatii evästeitä. Ole hyvä ja anna suostumuksesi niiden käyttöön ja yritä uudelleen.