Siirry sisältöön
tyonosaajat helmi
Takaisin

Nämä asiat ratkaisevat työnhaussa

annikan blogi tyokuvitus rajattu-1024x536
Oikean työpaikan löytäminen voi olla monelle hakijalle vaikeaa, kun taas toisilla tuntuu tärppäävän heti ensimmäinen työhakemuksen jälkeen. Työnhakua onkin helppo verrata oikean kumppanin löytämiseen ja rekrytoinnissa on otettu käyttöön joitakin ”sen oikean” etsinnästä tuttuja keinoja. Hyvän CV-kuvan merkitys on vähintään yhtä tärkeää kuin Tinder-kuvan.

Lisäksi yhä enemmän suosiota saavuttavaa rekrytoinnintyökalua videohaastattelua voi verrata pikadeittailuun. Videohaastattelussa rekrytoija saa ensivaikutelman hakijasta ja sen avulla tehdäänkin jo karsintapäätöksiä – nähdäkö hakija kasvotusten vai ei? Usein menestys työnhaussa on kiinni samoista seikoista kuin treffeilläkin: persoonasta ja henkilökemiasta.

Viime vuosina rekrytointien parissa on puhuttu paljon etenkin pehmeiden taitojen ja kulttuurisen yhteensopivuuden (cultural fit) merkityksestä, eli esimerkiksi siitä, millainen luonne, persoona ja arvomaailma mihinkin työpaikkaan sopisi. Yhden virheen takia työnhakuprosessi voikin mennä metsään jo ihan ensimetreillä.

On tärkeää ymmärtää, että eräs työnhaun tärkeimmistä vaiheista tapahtuu jo ennen kuin työhakemusta on kirjoitettukaan. Silloin hakija tutustuu työpaikkaan työpaikkailmoituksen perusteella ja tekee toivottavasti potentiaalisesta työnantajastaan myös muuta taustatutkimusta. Eihän kukaan hyppää suhteeseenkaan ennen kunnollista tutustumista?

Persoona pelissä

Miksi tuon taustatyön tekeminen on niin tärkeää? Koska se paljastaa hakijalle paljon kyseisen työpaikan kulttuurista ja ennen kaikkea siitä, onko paikka itselle mieluinen. Jos työpaikka pienen tutkimuksen jälkeen kiinnostaa vielä enemmän, rakentaa se motivaatiota, joka puolestaan antaa rekrytoijalle positiivisen kuvan hakemuksessa ja haastattelussa.

Duunitorin teettämän tutkimuksen mukaan työnhakijan valintaan vaikuttavatkin eniten juuri motivaatio tehtävää kohtaan, persoonan sopivuus tiimiin sekä yrityskulttuuriin. Ja niin usein käytännössä onkin: kun kalkkiviivoilla rekrytointiprosessissa on monesti enää tehtävään pätevimmät henkilöt, silloin on selvää, että persoona ratkaisee.

Yksi rekrytoijan vaikeimmista tehtävistä on ilmoittaa hakijoille kieltävästä päätöksestä. Harvalle pakkien antaminenkaan on mukavaa. Me rekrytoijat yritämme kuitenkin löytää hakijoille sen oikean työpaikan, ei siis kannata lannistua, vaikka heti ensimmäisellä kerralla ei tärppäisikään.
Nykyään etenkin joustavuus sekä halua oppia ja kehittyä ovat monen työnantajan arvostamia piirteitä. Riippuu kuitenkin aina paikasta, minkälainen henkilö minnekin sopii ja hyvällä taustatyöllä siitä voi ottaa itsekin selvää. Omaa pätevyyttä tai sopivuutta jotain työpaikkaa kohtaan ei kuitenkaan ole syytä alkaa ylitulkitsemaan tai kyseenalaistamaan liikaa.

Rekrytoijien tehtäviin kuuluu löytää se helmi valtamerestä, se joka on juuri sopiva tiettyyn työpaikkaan. Työnhakija voi kuitenkin joskus olla täydellinen lisä työyhteisöön, vaikkei paperilla kaikkia kriteereitä täyttäisikään. Sen takia on tärkeää näyttää tehtävään liittyvä kehittymishalu, vaikka et osaisi kaikkia ilmoituksessa vaadittuja taitoja.

Motivaatiolla pötkii pitkälle

Työnhaussa kannattaa aina korostaa hyviä puolia ja edistymistään, mutta jäät entistä paremmin mieleen, jos tunnet myös yrityksen arvomaailman. Positiivisen kuvan antaa, kun on oikeasti miettinyt omia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan – näitähän kysytään joka haastattelussa. Perehtymällä itseesi ja haettavaan työpaikkaan löydät mieluisan työn ja pystyt paremmin osoittamaan motivaatiota saadaksesi paikan!

Kiinnitä siis jatkossa huomiota siihen, että teet vaikutuksen jo heti alusta alkaen, aloita hurmaaminen tutustumalla kohteeseesi. Ilmoitus kannattaa lukea tarkkaan ja noudattaa siinä olevia ohjeita, pienet asiat voivat kertoa paljon.

Siitäkään ei ole haittaa, jos hakemuksen lähettää ennen viimeistä mahdollista hakupäivää. Kyllähän treffeillekin mentäessä kumppanisi varmasti arvostaa sitä, että saavut ajoissa.