← Takaisin
Kiitos
Työn Osaajat -blogi, 15.9.2017
Jokainen asiakaspalvelija kuulee usein sanan kiitos. Itse toimin työssä, jossa kiitoksen kuuleminen on joka kerta yhtä tärkeää. Itse sana kiitos, mutta myös miten asiakas sen sanoo, vahvistaa asiakaspalvelijan jaksamista.
Toimin työnhaunohjaajana Tampereen kaupungin työllisyyspalveluissa, jossa kuulee monenlaisia asioita ja tarinoita. Kuitenkin joka kerta kun kuulee sanan kiitos, tuntuu että on onnistunut ja osannut palvella asiakasta oikein. Tokihan kiitos kuuluu arkipäiviin ja useimpien asiakkaiden sanavarastoon, mutta tietyt kiitokset jäävät mieleen. Erityisesti silloin, kun teet asiakkaan kanssa jonkun työnhakuun liittyvän asian, josta asiakas saa ahaa-elämyksen.
Ohjaustyön parempi puoli on voima, joka auttaa jaksamaan. Tällä en tarkoita, että pitäisi kohdata pelkästään tyytyväisiä ja jo valmiiksi iloisia asiakkaita. Asiat eivät aina ole selkeitä, eivätkä kaikki ole luotuja paperien ja lomakkeiden kimpussa taistelemaan. Joillekin virallinen teksti voi olla se vihareaktion aiheuttaja; yksityiskohdat eivät aina hahmotu mielekkääksi kokonaisuudeksi. Olen itse tehnyt myös virallisten lomakkeiden kääntämistä suomesta suomeksi. Aina ei ole helppoa keksiä toisia sanoja. Mutta pointti näissäkin ollut se, onko lomake ymmärrettävissä kaikissa ikäryhmissä, koulutuksesta tai ”pätevyyksistä” riippumatta. Ymmärryksen jälkeen on helpompi kiittää.
Se miten toinen sanoo kiitos – todella tarkoittaen sitä – kertoo, että asiakas sai itseluottamusta tai onnistumisen tunteen. Tähän ohjaustyössä pyritään. Itseluottamuksen ja onnistumisten kautta työnhakukin saa lisää vauhtia.
”Kiitos paljon! Oli niin hyvä, että tulin tänne.” Olin ylpeä asiakkaasta. Hän on taistellut omassa elämässään. Minä tunsin, että hän tarkoitti sanojaan.
Blogin kirjoittaja, Marika, toimii työnhaunohjaajana Tampereen kaupungin työllisyyspalveluissa.