← Takaisin
- Ideat ja ilmiöt
- Työn Osaajat -blogi
- Hannan värikäs uratarina Spring Housella
Hanna Kunnarin uratarina Tate Gallerysta työhönvalmentajaksi Spring Houselle
Työn Osaajat -blogi, 6.7.2021
Hanna Kunnarin elämänmakuinen uratarina alkaa Lontoon vilinästä. Miten lappilainen tyttö päätyi hektiseen kaupunkiin töihin ja tapaamaan prinssi Charlesinkin matkan varrella? Nyt Hannalla on uraa Spring Housella takana jo kymmenen vuotta.
Hannan unelma oli nuorena lähteä auttamistyöhön Afrikkaan. ”Tahdoin tehdä jotain sankarillista ja merkittävää”, Hanna naurahtaa. Afrikkaan hän ei päätynyt, mutta merkitykselliseen auttamistyöhön kuitenkin. Hanna toimii englanninkielisenä työhönvalmentajana Spring Housella ja auttaa ihmisiä löytämään muutoksen elämässään. Lontoo-aikoina opittu kielitaito on ohjannut koko Hannan uraa. Nyt takana on kymmenen vuotta valmentajana. Tällä hetkellä Hanna vetää Spouse-ohjelmaa, jossa maahan töihin muuttaneiden puolisoita autetaan integroitumaan yhteiskuntaan. ”Työ on oikeastaan mentorointia korkeakoulutetuille,” Hanna tarkentaa.
Maailma avautui Lontoossa
Mutta miten tie vei nuoren tytön asumaan Lontooseen? Hannan tarina kuulostaa kuin yhdeltä nuorten naisten suosimista chic lit-kirjoista; Bussi lähti Kemijärveltä ja vei 16-vuotiaan Hannan nuorisoporukan kielikurssille Amsterdamin kautta Lontooseen. ”Siellä se maailma avautui, se oli ihan tajunnan räjäyttävää”, Hanna muistelee.
Muutto Lontooseen tapahtui lopulta 23-vuotiaana, kun Hanna lähti Lontooseen yliopistoon opiskelemaan yhteiskuntatieteitä. Tavoitteena hänellä oli löytää työ yhteisökehityksen parissa. Hanna työskenteli mm. Tate Galleryn kahvilassa sekä vastaanottovirkailijana Lontoon Cityssä konferenssikeskuksessa, kiireisen liike-elämän ytimessä. Eräänä päivänä konferenssiin saapui myös prinssi Charles. ”Hän tuli tervehtimään meitä vastaanottovirkailijoita, oltiin ihan shokissa, että hän edes puhui meille. En edes kuullut mitä hän sanoi”, kertoo Hanna nauraen kuninkaallisesta kohtaamisestaan.
Valmennustyö vei ympäri Suomea
Kahdeksan vuotta Lontoossa alkoi kuitenkin muuttua valloittavasta läkähdyttäväksi. Hanna palasi 31-vuotiaana töihin projektikoordinaattoriksi Suomeen. Hyvän englannin kielen takia Hanna päätyi kansainvälisiin yrityksiin töihin, Suomen Akatemialle ja Nokialle. Hanna näki kuitenkin mahdollisuuden mielekkäämpään työhön ja määräaikaisuuksien loputtua hän haki töihin Spring Houselle. Kuluneen kymmenen vuoden aikana työ Spring Housella on vienyt Hannaa ympäri Suomea. Alussa valmennukset olivat erilaisia työnhaku- ja uravalmennuksia pikkukylissä ja kaupungeissa. Hanna kohtasi erilaisia työnhakijoita laidasta laitaan, nuoresta kokeneempaan työnhakijaan. Viime vuosina Hanna on keskittynyt enemmän erilaisiin yksilövalmennuksiin pääkaupunkiseudulla, joiden tavoitteena on löytää uusi suunta työelämälle. Valmennettavat tulevat TE-toimiston kautta.
Asiakkaita ja valmennusprojekteja tulee myös muilta julkisilta organisaatioilta. Hän on mm. valmentanut virtuaalisesti asiakasneuvojia kohtaamaan monikulttuurisia asiakkaita. Etätyökalut ovat olleet Hannan työkalupakissa jo vuosia. Hän on valmentanut mm. napapiirillä joulupukin maassa ulkomaalaistaustaisille työntekijöille suomen kieltä, jotta asiakaspalvelutilanteet sujuisivat paremmin myös suomen kielellä. Viime vuosina virtuaalisuus valmennustyössä on lisääntynyt huomattavasti.
Työ coachina on palkitsevaa
Hanna kohtaa valmentajan työssään paljon erilaisia ihmisiä ja he arvostavat valmentajan työpanosta. Pitkäaikaisen kokemuksen kautta tekemiseen on tullut paljon rentoutta. Auttaminen antaa paljon ja kiitos onnistuneesta työstä asiakkaan puolelta tuntuu aina hyvälle”, hän kertoo. Hannasta on mahtavaa, kun ihmiset löytävät yhteistyön tuloksena uusia koulutus- ja työpaikkoja.
Työ coachina on palkitsevaa, mutta se vaatii myös paljon, koska työssä ollaan koko ajan kontaktissa ihmisten kanssa. ”Sen kanssa pitää pärjätä ja palautua hyvin työpäivän jälkeen. Valmentajalla on oma työkalupakki käytössä ja kokemus tuo varmuutta omien resurssien käyttöön. Valmentajan työ on itsenäistä, ja lisäksi meillä on erilaisia työryhmiä, missä voidaan pohtia yhdessä ratkaisuja erilaisiin työllistymisen tilanteisiin”, Hanna kertoo. Lähikollegoiden ja esihenkilöiden tuki on tärkeää työhyvinvoinnin kannalta.
Tulevaisuuden Hanna näkee mielenkiintoisena: ”Kuntakokeilu tuo nyt uusia tuulia ja sen myötä tulee varmasti mielenkiintoisia toimeksiantoja.”
Etätyö on ollut Hannan mukaan todella intensiivistä, "niin kuin näinä aikoina tuntuu kaikille olevan". Hanna palautuu työpäivän jälkeen ”häipymällä ulos” saman tien kuin pystyy, käymällä kävelyllä tai lähtemällä ystävän kanssa uimaan. Palautuminen töistä on tärkeää, että aamuyöllä ei herää pohtimaan mennyttä työpäivää tai suunnittelemaan tulevaa. Pitkän valmennuksen jälkeen Hanna palautuu kiertämällä hiljaisia Pohjois-Helsingin metsiä. Metsien valot ja varjot ikuistuvat myös valokuvina Hannan @hannahomerun Instagram-tilille.