Siirry sisältöön
Laura työkykyvalmentaja Spring House
Takaisin

Kasetti kokoon - Laura Stjernbergin uratarina mielenterveystyöstä työkykyvalmentajaksi

3D-tulostimesta putkahtelee ulos korkokenkiä ja c-kasetteja korvakorujen muodossa. Näin työkykyvalmentaja Laura Stjernberg palautuu työstään, jossa tapaa paljon ihmisiä päivittäin.

Lauran mukaan työssä Spring Housella hän pääsee käyttämään joka ikistä taitoaan ja työkokemustaan elämän varrelta. Laura aloitti työn keväällä 2020 omavalmentajana ja siirtyi siitä tekemään ammatillista kuntoutusta. Hän toimii ammatillisessa kuntoutuksessa Nuotti-valmentajana sekä työkykyvalmentajana työeläkeyhtiöiden asiakkaille.

Nuotti-valmennus on suunnattu 16–29-vuotiaille nuorille, niille, jotka ovat vaarassa tipahtaa tai ovat ehkä jo tipahtaneet yhteiskunnan ulkopuolelle. Kyseessä on Kelan kustantama intensiivisempi tuki nuorille. ”Tämä on hyvä asia, etenkin Korona-aikana, saati sitten aiemmin. Nuoret ovat aika yksin. Valmennuksessa mietitään nuoren opiskelupaikkaa ja elämäntilannetta sekä pohditaan mielenterveyden tukemisen keinoja. Jalkaudumme nuorten kotiin tai verkostoihin, minne vain näemme sen tarpeelliseksi”, Laura kertoo.

Suurin osa Lauran työstä koostuu työeläkeyhtiöiden kuntoutusasiakkaista, joita hänelle ohjataan. Heitä tavataan etänä tai toimistolla ja ohjataan työkokeilupaikkoihin. Lauran perustyöpäivän sisältö on monipuolinen. ”Välillä tapaan asiakkaita koko päivän, yrittäen pitää maksimin viidessä asiakkaassa. Päivät ovat intensiivisiä, koska niihin sisältyy myös kirjallista työtä ja yhteistyötä eläkevakuutusyhtiöiden kanssa sekä työkokeilupaikkojen kartoitusta. Työ sisältää myös jonkin verran matkustamista Suomessa ja siksi valmentajan tulee olla perillä myös työllisyyden kehitysnäkymistä alueittain”, Laura kertoo.

Mikä on riittävän hyvä työelämässä?

Työeläkevakuutusyhtiön asiakkaita tuetaan työllistymisen eri vaiheissa uraohjauksesta lähtien, lisäksi arvioidaan, onko ammatillinen kuntoutus juuri nyt oikea-aikaista ja tarkoituksenmukaista. ”Painiskelemme kaikki samojen asioiden kanssa, kuten mikä on riittävän hyvä? Olenko koskaan valmis? Millainen on roolini työyhteisössä? Kuinka paljon suoritamme työpaikalla?” Laura pohtii. Lauran mukaan osa asiakkaista tahtoo heti töihin ja ”tykittää” valmennuksen läpi ja osa tahtoo miettiä oikeaa suuntaa pidempään. ”Osalla saattaa olla taustalla esimerkiksi työpaikkakiusaamista ja he ovat helpottuneita, että otamme tämänkin huomioon valmennuksessa. Antamamme tuki on hyvin monipuolista”, Laura kertoo työstä.

Vahvuuksia on hyvä löytää myös itsestään

Lauran oma työkalupakki koostuu vapaa-ajan harrastuksista ja työelämästä. Hän näkee, että jokainen työyhteisö tai työkokemus on vahvistanut häntä siihen tehtävään mitä hän tekee nyt Spring Housella; ”Työssäni pääsen käyttämään eri taitojani ja osaamisalueita mitä on kertynyt koulutuksen, eri asiakasryhmien kanssa työskentelyn, erilaisten oppimiskokemusten tai työyhteisökokemusten kautta. Samalla tavalla kuin asiakkaaltakin etsitään vahvuuksia, niitä on hyvä tarkastella myös itsessään.”

Aito kohtaaminen voimaannuttaa

Erittäin paljon Lauran uraan on vaikuttanut työ asunnottomien kanssa. Hän on uransa aikana nähnyt ihmiselämän rosoisen sekä raadollisen puolen ja huomannut, että silti aina on toivoa. ”Oli asiakas missä elämänvaiheessa tahansa esimerkiksi mielenterveydellisten-, elämäntilanteen haasteiden-, tai päihteidenkäytön hallintaan liittyvissä asioissa, tärkeintä on tulla nähdyksi ja tulla kohdatuksi - siinä on valtava voima, empaattisen arvostavasti voidaan rakentaa yhteinen luottamuksellinen vuorovaikutussuhde.”

Pitkäaikaisasunnottomien kanssa työskennellessä ei aina näe valtavia muutoksia, vaan kaikki lähtee pienistä onnistumisen kokemuksista ja siitä, että asiakas voi itse vaikuttaa omaan elämäänsä - ja pienin askelin edetään asiakkaan omaa tavoitetta kohti. ”Meissä kaikissa on yllättäviä asioita. Työssä olen päässyt näkemään, että oikeissa olosuhteissa, joissa saa riittävästi tukea ja sinuun uskotaan ja luotetaan, se kantaa yllättävän pitkälle”, Laura kertoo.

Valmentajan työ on vaikuttavaa työtä

Laura näkee työn Spring Housen valmentajana luonnollisena ja tärkeänä osana oman työelämänsä kehityskaarta. ”Spring House on ihana työnantaja, koska monenlaisia uramahdollisuuksia löytyy”, Laura sanoo. ”Yhtä oppimista koko homma, mielettömät jutut mitä pitää hallita, ei tällaista ole ollut missään aiemmin”, Laura nauraa. ”Rakastan tässä työssä sitä, että tämä on tosi itsenäistä ja voin itse organisoida koko työni. Työ on myös vaativaa, kun tehdään asiantuntijatyötä. Olen myös ammattiylpeä ja tahdon tehdä hyvää ja vaikuttavaa työtä, sitä tässä työssä kyllä täytyykin tehdä.”

3D-mallinnus tasapainottaa työarkea

Vaativan työn lisäksi tärkeintä on työstä palautuminen. Lauran mukaan joskus on tärkeää vain olla ja pysähtyä - antaa ajatuksille tilaa vaan pursuilla. Hyvällä omalla tunnolla laiskotella, jos sille on tarve. Laura palautuu kädentaitojen parissa, hän mm. ompelee ja suunnittelee vaatteita. ”Käytän usein pohjana vanhoja kirpparivaatteita, jotka puran palasiksi ja kokoan niistä vaatteita - näin kangas saa uuden elämän. Toki uusia kankaitakin tulee satunnaisesti ostettua. Pois pyrkiminen liiasta kertakäyttökulttuurista on itselleni tärkeää.”

Laura on innostunut myös tekemään pajatoimintaa, erityisesti 3D-mallinnusta. ”Meillä on nettisivutkin, suunnittelen korvakoruja ja erilaisia koruja. Se on ihana rentoutusmuoto, kun se on jotain aivan muuta kuin ihmistyö”, hän iloitsee. Idea lähti tarpeesta löytää ystäville persoonallisia lahjoja. Lauran voikin bongata myös myyjäisistä esittelemässä uniikkeja korujaan.

Seuraa Paja L&L Facebookissa täällä.