Siirry sisältöön
Rekrytointikonsultit Emilia Tylli ja Pauliina Mäkäläinen
Takaisin

Työharjoittelusta toimihenkilöksi: Emilia ja Pauliina rekrytoivat kaupan alalle timanttisia tekijöitä

Emilia ja Pauliina aloittivat StaffPointilla harjoittelijoina. Alun perin suunnitelmissa oli hakeutua muihin tehtäviin, ja he päätyivätkin henkilöstöalalle sattuman kautta. Tässä uratarinassa he kertovat työstään ja taustoistaan.

Emilia Tylli ja Pauliina Mäkäläinen työskentelevät StaffPointilla Tampereen toimistolla kaupan toimialan rekrytointikonsultteina. Joensuulainen tradenomiopiskelija Emilia aloitti työharjoittelun kuluvan vuoden helmikuun lopulla. Marraskuusta alkaen Emilia siirtyi StaffPointille vakituiseen työsuhteeseen toimihenkilöksi. ”Tarkoitus olisi tehdä myös opinnäytetyö töiden lomassa”, Emilia kertoo suunnitelmistaan.

Emilia päätyi henkilöstöalalle vahingossa. Alun perin hän etsi harjoittelupaikkaa taloushallinnon tehtäviin, mutta sukulaisen vinkattua avoimesta hausta StaffPointin HR-puolelle harjoitteluun Emilia päätti hakea paikkaa. ”Päivääkään en ole katunut, vaikka suunnitelma matkan varrella muuttuikin”, hän kertoo.

Pandemian keskellä uusiin tehtäviin

Pauliina on ollut talossa jo pidempään, marraskuusta 2020. Pahimpaan korona-aikaan harjoittelupaikkoja ei ollut helppo saada, vaikka monilla yrityksillä olisikin ollut halukkuutta tarjota niitä. Koska käynnissä oli lomautuksia ja jopa irtisanomisia, ei resursseja yleensä löytynyt enää harjoittelijan perehdytykseen. Lopulta Pauliina kokeili Facebookin työpaikkaryhmää, ja päätyi muutaman mutkan kautta niin ikään StaffPointille aloittamaan harjoittelunsa.

Alku ei ollut helppo, sillä pandemia pakotti toimistotyöläiset kotikonttoreille. ”Sain perehdytystä, mutta etänä työskennellessä kukaan ei ollut vieressä seuraamassa tekemisiäni tai kuulemassa ensimmäisiä puheluitani. Se vaati itseohjautuvuutta ja oma-aloitteisuutta”, Pauliina kertoo. Aiempi työkokemus kuitenkin auttoi ja haasteista huolimatta hän pärjäsi hyvin. Harjoittelutittelistä huolimatta hän pääsi heti laittamaan kädet saveen ja aloittamaan työt.

Pauliinan aiempi työkokemus kaupan alalta erilaisista myymälä- ja esihenkilötehtävistä on ollut eduksi nykyisessä työssä. Rekrytoinnin pariin siirtyminen oli luontevaa vankan kokemuspohjan ansiosta - suorittava työ oli Pauliinalle tuttua jo ennestään, joten rekrytointi samoihin tehtäviin tuntui helpolta. ”Tunsin jo valmiiksi työtehtävät ja käytännöt alalta”, Pauliina sanoo.

Alusta asti oikeisiin töihin

Harjoitteluaikana Pauliina pääsi ottamaan vastaan toimeksiantoja kaupan toimialalta, jonka parissa työskentelee edelleen. Pikkuhiljaa vastuuta sai lisää ja työ muuttui itsenäisemmäksi, ja toimeksiannot haastavemmiksi. ”Olen saanut lisäkoulutusta ja sen myötä päässyt tekemään esimerkiksi päällikköhakuja”, Pauliina kertoo, ja jatkaa: ”Erityisesti olen kiinnostunut soveltuvuusarvioinneista, sillä ihmismielen toiminta kiinnosti jo lukiossa”.

Varsinaisten rekrytointitehtävien lisäksi Pauliina on päässyt päivittämään somea ja osallistumaan kehitysryhmän toimintaan, jossa mietitään tulevia kehityskohteita. Viimeisimpänä pöydällä on ollut uusien työntekijöiden perehdytysohjelma ja sen kehittäminen. ”Olen sellainen ihminen, joka haluaa kehittyä ja kasvaa. Tarvitsen uusia haasteita, ja niitä on tarjottu”, Pauliina lisää.

Myös Emilia pääsi jo alkumetreillä työn touhuun: ”Pääsin heti Stockmannin Hullujen Päivien rekrytointiprojektiin mukaan”. Vakituiseen työsuhteeseen siirryttyään Emilia on saanut enemmän vastuuta ja päässyt tekemään itsenäisemmin töitä. ”Asiakkaiden kanssa pääsee tekemään suoraa yhteistyötä ilman ohjaavia välikäsiä ja ratkaisujakin saa tehdä itse”, hän jatkaa.

Pääosin työtehtäviin kuuluu edelleen rekrytointiprosessien eri vaiheisiin liittyviä tehtäviä työpaikkailmoituksen luomisesta ja avaamisesta viimeisiin kiinnityksiin, mutta muutakin on mahtunut joukkoon. ”Yhteydenpito asiakkaisiin ja vuokratyöntekijöihin on aktiivista. Sesonkien lähestyessä hulina tietysti lisääntyy”, Emilia kertoo.

Joustava työpaikka

Työpaikkana StaffPoint on ollut joustava, ja Emilia kokee työn ja oman elämän yhdistämisen olleen helppoa. ”Esimerkiksi vapaatoiveet on lähtökohtaisesti aina saanut sovittua sujuvasti”, hän kertoo. Tiimin kanssa on ollut helppoa ja mukavaa tehdä yhteistyötä, ja apua ja tukea on saanut aina tarvittaessa. ”Talossa on paljon osaamista ja omalla aktiivisuudella pääsee todella pitkälle, kun uskaltaa kysellä ja kommunikoida ihmisten kanssa”, Emilia kertoo. ”Resursseja on helppo hyödyntää ja niitä myös kannattaa hyödyntää”, hän jatkaa.

Pauliina kuvailee niin ikään työpaikkaansa joustavaksi. Hän arvostaa luottamuksen ilmapiiriä ja sitä, että omaa työtään saa tehdä omalla tavallaan. ”Täällä ei mikromanageroida kenenkään tekemisiä ja töitä voi tehdä muutenkin vapaasti missä haluaa. Työaikakin on liukuva ja omia menoja voi sovittaa hyvin työn lomaan”, hän kertoo. Tiimissä kommunikointi pelaa ja tieto kulkee hyvin. ”Se helpottaa työskentelyä paljon”, Pauliina toteaa. Hän kokee myös, että hänellä on ollut hyvät mahdollisuudet laajentaa omaa työnkuvaansa sekä edetä urallaan.

Tärkeitä oppeja

Kun Pauliina miettii, missä hän on kehittynyt eniten matkalla harjoittelijasta toimihenkilöksi, hän nostaa esiin ihmistuntemuksen. Työssään rekrytointikonsulttina hän on oppinut havaitsemaan tietyt asiat nopeammin ja vähemmällä etsimisellä. ”Pienemmistä yksityiskohdista pystyy jo näkemään asioita, ja tunnistamaan erilaisia piirteitä hakijoista, esimerkiksi motivoituneisuuden”, Pauliina selittää.

Eniten häntä inspiroikin työssään juuri se, kun motivoitunut tekijä löytää paikkansa, ja työ ja tekijä kohtaavat. ”Parasta on, kun saa auttaa ihmisiä: on hienoa, kun asiakkaalle löydetään sopiva ihminen, eikä pelkästään täytetä toimeksiantoa”, Pauliina sanoo. Jotkut hakijat ovat etsineet töitä kauan ja hakeneet useisiin tehtäviin. Herättää erityisen suurta kiitollisuutta, kun he viimein saavat töitä.

Emilialle erityisen opettavaista on ollut nähdä rekrytoitavien vaihteleva osaamistaso. ”Mitään ei enää pidä itsestäänselvyytenä – vaikka itselle työelämän pelisäännöt ovat selvät, olen oppinut, ettei kaikkien tietämys välttämättä ole samalla tasolla”, hän selittää. ”Pitää osata opastaa ja perehdyttää alusta pitäen ilman olettamuksia tekijöiden osaamisesta”, Emilia jatkaa. ”Tämä korostuu erityisesti nuorten työntekijöiden kohdalla, joille ei vielä ole kertynyt paljoa kokemusta”. Onnistunut perehdyttäminen vaatiikin taitoa siirtää oma osaaminen syrjään ja asettua sellaisen asemaan, jolle kaikki on vielä uutta.

Palkitseva & merkityksellinen työ

Palkitsevimpana työssään Emilia mainitsee vuokratyöntekijöiden menestymisen. ”Aina, kun vuokratyöntekijänä aloittanut palkataan yrityksen palkkalistoille, tunnen aitoa iloa heidän puolestaan. Vaikka meille on tietysti sääli ’menettää’ hyviä tekijöitä, on samalla hienoa nähdä heidän menestyvän”, Emilia kertoo. Kaikkiaan työharjoittelu StaffPointilla on ollut hänelle antoisa kokemus. ”Olen oppinut valtavasti ja saanut myös vastuuta”, Emilia sanoo. ”Lähtökohtana täällä on, että meihin luotetaan. Harjoittelupaikkana tämä on ollut huippu!”, hän päättää.

Pauliina kannustaa nuoria lähtemään rohkeasti kokeilemaan uutta työelämässä riippumatta siitä, mitä on aiemmin tehnyt, tai minkä on ajatellut kiinnostavan. ”Mikään työ ei ole turhaa työtä. Tekemisen kautta aukeaa uusia ovia. Koskaan ei tiedä, minne jokin työ lopulta vie”, Pauliina sanoo. StaffPointista hän on kollegansa kanssa samoilla linjoilla: ”Voin vain suositella StaffPointia harjoittelupaikkana."

Kiitokset Emilialle ja Pauliinalle (kuvassa) omien tarinoidensa jakamisesta!