Työpaikkaohjaaja leipoo StaffChef-koulutettavista ammattilaiskokkeja
StaffChef-koulutusohjelma on täysin uudenlainen kokkien koulutuspolku, jossa oppiminen tapahtuu käytännössä työpaikkaohjaajan tukemana.
Työpaikkaohjaaja vastaa koulutettavista ja heidän kehittymisestään
Espoon Iso-Omenan HOK-Elannon ravintolat Spaghetteria ja Rosso ovat mukana StaffChef-kumppanina kouluttamassa tuoreita kokkeja ravintola-alalle. Kyseisten ravintoloiden koulutettavien työpaikkaohjaajana toimii keittiömestari Jani Laitinen, jonka tehtävä on leipoa uusista tulokkaista kokkeja HOK-Elannon ravintoloihin.
Jani Laitisella on pitkä tausta ravintola-alalta, sillä hän on valmistunut ravintolakoulu Perhosta ja työskennellyt sen jälkeen useissa HOK-Elannon ravintoloissa kokkina ja edennyt lyhyessä ajassa vuoromestarista aina keittiömestariksi. Työpaikkaohjaajana Laitinen on toiminut vuodesta 2017, eli hän on ehtinyt kouluttaa jo liudan uusia osaajia ravintola-alalle.
Onnistuneeseen koulutukseen vaikuttavat useat tekijät
Laitisen mukaan kouluttaminen ja ohjaaminen vaativat ammattitaitoa, kykyä ohjata motivoivalla otteella, hyvää ihmistuntemusta sekä kykyä käsitellä erilaisia ihmisiä. Tärkeintä on kuitenkin inhimillinen tapa kohdella koulutettavaa, antaa rakentavaa palautetta sekä kommunikoida avoimesti koulutettavan kanssa.
Laitisen koulutusmetodi on yksinkertainen, mutta toimiva: hän asettuu koulutettavan kanssa samalle tasolle, josta lähdetään yhdessä etenemään yksinkertaisin askelin ja hiljalleen nostaen vaatimustasoa ylöspäin. Laitisen metodit ovat ilmeisen toimivia, sillä vaikka hänen kouluttamillaan henkilöillä ei ole juurikaan alan kokemusta, kaikki ovat kuitenkin omaksuneet nopeasti kokin ammattiin vaadittavat taidot.
Laitisen mukaan koulutuksen onnistumiseen vaikuttavat etenkin koulutettavan asenne, motivaatio, halu oppia sekä kyky vastaanottaa palautetta.
Jani Laitinen
Vaatimustasoa nostetaan pienin askelin
Laitinen aloittaa uuden työntekijän kanssa aina viikon perehdytysjaksolla, jotta arki ja rutiinit tulevat tutuiksi ja uusi työntekijä pääsee tutustumaan työympäristöön ja muuhun henkilökuntaan ilman suurempaa stressiä ja painetta. Perehdytysjakson jälkeen koulutettava pääsee tutustumaan raaka-aineisiin ja resepteihin sekä valmistaa ravintolassa tarjoiltavia annoksia.
Laitisen mukaan perehdyttämisellä on koulutuksen onnistumisen kannalta merkittävä rooli: ’’Perehdytykseen tulee panostaa ja koulutettavalle tulee antaa aikaa oppia. Hyvä perehdytys maksaa itsensä kyllä takaisin myöhemmin’’, vakuuttaa Laitinen.
Koulutettavien alkutaipaleen suurimmiksi haasteiksi Laitinen listaa paineensietokyvyn sekä itsevarmuuden puutteen, mutta nämäkin kehittyvät tekemisen ja kokemuksen kautta.
’’On tärkeää löytää ikään kuin se persoona sieltä koulutettavan takaa, tunnistaa hänen vahvuutensa ja heikkoutensa, ja lähteä niiden kautta kouluttamaan eteenpäin’’, Laitinen painottaa.
Ravintola-alalle matalalla kynnyksellä
Tällä hetkellä Laitinen ohjaa Intiasta lähtöisin olevaa StaffChef-koulutettavaa Avi Bhattacharjeeta. Avin koulutus on kestänyt nyt puoli vuotta, jonka aikana hän on oppinut valtavasti ravintola-alasta sekä kokin ammatista.
’’Kun tulin tänne, minulla ei ollut juurikaan kokemusta ravintola-alalta. Alkuun olin hyvin arka, mutta kaikki ovat ottaneet minut hyvin vastaan ja hiljalleen varmuus omasta tekemisestä on myös kasvanut. Nykyään ei edes juurikaan tarvitse miettiä miten jokin tehdään, vaan asiat hoituvat automaattisesti’’, kertoo Avi omasta kehityksestään.
Myös Laitinen kehuu Avia koulutettavana: ’’Avi pärjää tällä hetkellä todella hyvin. Hän pyytää jatkuvasti palautetta ja vaatii itseltään koko ajan enemmän. Myös työkaverit kehuvat häntä loistavaksi kollegaksi ja ahkeraksi työntekijäksi.’’