Siirry sisältöön
Henna ja Eija, Spring House
Takaisin

Henna haluaa sosionomiksi – Kelan Nuotti-valmennuksessa löytyi uusi suunta työelämään

Henna Tuisku on 24-vuotias sosionomin opinnoista ja työstä haaveileva nuori aikuinen Pirkanmaalta. Spring Housen työkykyvalmentajan Eija Aron kanssa Henna on Nuotti-valmennuksessa suunnannut tulevaisuuttaan.

Henna on ehtinyt jo suorittaa hotelli-, ravintola- ja catering alan perustutkinnon sekä kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon. Työelämästä kokemusta on ehtinyt karttua koulutuksiin liittyvistä harjoitteluista sekä tarjoilijan ja lastenhoidon tehtävistä. Lastenhoidon työssä työympäristö on usein vilkas ja täynnä leikin ääniä ja työ vaatii jatkuvasti nopeaa reagointikykyä. Työ voi olla hyvin uuvuttavaa, kuten Henna huomasi ammatin varjopuolet. Nuotti-valmennukseen hänet kannusti hakeutumaan oma verkostonsa tulevaisuuden suunnitelmien, vaihtoehtojen ja mahdollisuuksien selvittämiseksi.

Hennan ja Eijan vilkasta ja lämmintä keskustelua seuratessa tulee välittömästi olo luottamuksellisesta ja arvostavasta kohtaamisesta. Heillä molemmilla silmäkulmat kostuvat, kun he kertovat Hennan tarinaa. ”Hennan tarina on selviytymis- ja urheustarina”, kuvaa Eija. Yhteisellä Nuotti-matkalla on selvitetty monenlaisia mutkia, tehty yhteistyötä Hennan verkoston kanssa ja lopultakin löydetty unelma tulevaisuuden ammatista, jota kohti edetä määrätietoisesti ja selkein askelin. Nuotti-valmennuksessa nuoren verkoston kanssa tehtävän yhteistyön merkitys korostuu ja tavoitteena on, että nuori saa koko verkostonsa tuen taakseen tulevaisuuden suunnitelmilleen.

Tulevaisuuden suunnitelmiin on löytynyt selkeys – askel kerrallaan kohti tavoitetta

Hennalle on Nuotti-valmennuksen loppumetreillä selkeytynyt monia tärkeitä askeleita kohti tulevaisuutta ja määränpäätä. Hennalle on juuri vahvistettu ADHD-diagnoosi, hän on aloittanut Ohjuri-pajalla ja saanut Kelan päätöksen omaväylä palveluun. Henna on päättänyt, että hänestä tulee sosionomi. ”Erityisesti päihde- ja mielenterveystyö kiinnostaa ja ylipäätään työ, jossa voin tehdä työtä ihmisten hyväksi”, kertoo Henna ajankohtaisesta tilanteestaan. Henna kokee tämänhetkisen tilanteensa helpottuneena ja hänellä on selkeä kuva siitä, mitä tulevaisuudeltaan haluaa.

Henna on toiveikas tulevaisuutensa suhteen. Hän kokee, että ADHD:n kanssa elämisessä on vielä paljon opittavaa ja tutustuttavaa. ”Olo on helpottunut, kun sain diagnoosin, joka selittää oireitani. Mä en olekaan outo, vaan syy tunteisiin ja kokemuksiin on olemassa”, kuvaa Henna tilannettaan.

Henna hakeutui Kelan Nuotti-palveluun verkostonsa kannustamana ja suosittelee palvelua myös muille nuorille, jotka tarvitsevat tukea tulevaisuuden suuntaamisessa ja elämäntilanteen selkeyttämisessä. Luotettavan ja kannustavan valmentajan kanssa on turvallista selvittää erilaisia vaihtoehtoja ja pohtia tulevaisuuden mahdollisuuksia. ”Nuotti-valmennuksessa on rento ja turvallinen ilmapiiri punnita erilaisia vaihtoehtoja”, kertoo Henna.

Henna ja Eija, Spring Housen ja Kelan Nuotti-valmennus

Kelan Nuotti-valmennus on tarkoitettu 16-29-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat tukea ja ohjausta tulevaisuuden suunnitteluun. Nuotti-valmennuksessa nuori saa oman henkilökohtaisen valmentajan, jonka kanssa voi yhdessä pohtia tulevaisuutta. Valmentaja tukee nuorta hänen elämäntilanteessaan ja opiskelu- ja työelämäsuunnitelmien tekemisessä. Valmentajan kanssa rakennetaan nuoren vahvuuksille ja toiveille perustuvat tavoitteet. Nuotti-valmennus on nuorelle maksutonta ja palveluun hakeudutaan Kelan kautta.