Siirry sisältöön
Iuliia 2200x980
Takaisin

Iuliian uratarina: Ensimmäinen työpaikka Suomessa ja työnhakuvinkit

Blogitekstin kirjoittaja Iuliia Obukhova on muuttanut Suomeen neljä vuotta sitten Venäjän Petroskoista ja on opiskellut suomea aktiivisesti puolitoista vuotta. Hän aloitti projektiassistenttina Spring Housen Vetovoimaa kansainvälisistä osaajista – ESR-hankkeessa Kuopiossa syyskuun alussa 2022.

Spring House haluaakin kannustaa työnantajia työllistämään rohkeammin osaavia maahanmuuttajia. Meidän mielestämme ihmisen osaaminen on kokonaisuus ja ”vähemmälläkin” kielitaidolla voi aloittaa mielekkäässä tehtävässä. Työ ja hyvä työyhteisö ovat parhaita kotouttajia - kielitaito kehittyy sutjakkaasti työn touhussa.

Lue Iuliian autenttinen teksti, tarina hänen polustaan ensimmäiseen työpaikkaansa Suomessa sekä tsemppaavat työnhakuvinkit työnhakijoille.

Venäjän Petroskoista Suomen Iisalmeen

Olen iisalmelainen Iuliia Obukhova. Olen kotoisin Petroskoista, Venäjältä. Minä muutin Suomeen neljä vuotta sitten.

Minulla on kaksi tutkintoa Venäjältä, taloustieteen ja matematiikan alalta. Korkeakoulututkintoni on rinnastettu suomalaiseen ylempään korkeakoulututkintoon. Venäjällä vastasin seitsemän puhelinoperaattorikaupan toiminnasta. Olin johtotehtävissä ja toimin Karjalan tasavallan alueellisena myyntipäällikkönä ja asiakaspalvelun kehittämispäällikkönä. Alaisuudessani oli 60 työntekijää.

Minusta on erittäin vaikeaa saada koulutusta vastaavaa työtä ilman kielitaitoa. Joten päätin opiskella suomea. Iisalmessa opiskelin kahdella suomen kielen kurssilla; Edusavossa suomen kielen kurssi ja Savonia ammattikorkeakoulun verkkokurssi kirjallinen suomen kieli ja työelämän suomi.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla opiskelin KAVA-koulutuksessa, joka oli työelämän asiantuntijatehtäviin valmentava koulutus kansainvälisille osaajille ja se oli toteutettu Karelia- ja Savonia-ammattikorkeakoulujen ja Itä-Suomen yliopiston yhteisessä MOKOMA-hankkeessa. Suoritin myös keskitason YKI-testin.

KAVA-koulutuksen tavoitteena oli auttaa minua työllistymään oman alani töihin Suomessa. Koulutuksessa pääsin kehittämään työelämässä tarvittavaa suomen kielen taitoa. Opintojeni aikana olin työharjoittelun kiinteistönvälitys- ja isännöintitoimistossa. Tein kolmenkymmenenyhdeksän eri asunto-osakeyhtiön vastikkeiden kirjaamisia, kirjanpitotöitä ja toimistotöitä ja sain hienon suosituskirjeen yrityksestä. Minusta on erittäin tärkeää kerätä hyviä suosituksia ja suosituskirjeitä Suomessa.

Eräänä päivänä KAVA-koulutuksen opettaja Kaja soitti minulle ja kertoi avoimesta työpaikasta yhtiössä Spring House Oy, johon hän suositteli minua. Lähetin CV:n, menin haastatteluun projektipäällikkö Tanjan ja projektisuunnittelija Mirkan luo ja kaikki onnistui: minut palkattiin Spring House Oy:n Vetovoimaa kansainvälisistä osaajista (VeKO) -ESR-hankkeeseen assistentiksi.

Teen joka päivä erilaisia asioita ja opin uutta

Mielestäni vaikein osa työssäni on kieli, koska joka päivä kuulen koko päivän suomea ja englantia, puhun ja kirjoitan suomea. Kun kieli ei ole äidinkieli eikä täydellinen, aivot eivät koskaan lepää. Ne väsyvät, koska on pakko kuunnella ja lukea tarkasti. Kun nyt alussa teen työtehtäviä suomeksi, tarvitsen enemmän aikaa kuin äidinkielelläni, koska kaikki työohjelmat ovat myös suomeksi. Minä en myöskään ymmärrä kaikkea heti, joskus pitää miettiä, kysyä ja kääntää.

Mutta nämä vaikeudet ovat hyödyllisiä ja työ on mielenkiintoista. Teen joka päivä erilaisia asioita ja opin uutta. Olen erittäin iloinen, että sain ensimmäisen työpaikan Suomessa ja minulla on hyväntahtoiset ja ystävälliset työkaverit, jotka ovat aina valmiita auttamaan.

Minä ajattelen, että eri kansallisuuksissa ja kulttuureissa ihmisillä on erilainen ajattelutapa ja logiikka. Henkilö, jolla on eri kansallisuus voi tuoda yritykseen tuoreita, uusia ja mielenkiintoisia ideoita. Nyt minulla on mahdollisuus tähän!

Työnhakuvinkkejä

Minusta kolme napakasti kerrottua tärkeintä asiaa työnhaussa ja työn saamisessa ovat:

  1. Ole rohkea! Älä pelkää lähettää CV, vaikka et täytä kaikkia hakukriteereitä.

  2. Kerro aina omista vahvuuksista. Jos et ole hyvä jossain, kerro, että olet aina valmis oppimaan uusia asioita ja opit nopeasti.

  3. Älä koskaan vaivu epätoivoon, jonain päivänä työnantaja valitsee sinut.

Ja lopuksi: Unelmoi, toimi ja kaikki järjestyy varmasti!

Iuliia2

Teksti: Iuliia Obukhova (kuvassa)
Vetovoimaa kansainvälisistä osaajista (VeKO) ESR

Lue lisää VeKO-hankkeesta täältä