Siirry sisältöön
Leena Salo konsulttiprofiili
Takaisin

Senior Advisor Leena Salo: ”Interim käärii heti hihat”

Senior Advisor -roolissa StaffPoint Executivessa elokuussa aloittanut Leena Salo vahvistaa tiimiä Interim Management -osaamisellaan. Salolla on takanaan pitkä ura CFO-tehtävissä – myös Interim-johtajana.

Siirtyminen vakituisesta työstä Interim-ammattilaiseksi tuntui Salosta luontevalta uudelta askeleelta uralla pitkien työsuhteiden jälkeen.

”Minua kiehtoi yrittäjyys ja Interim-ammattilaisuus oli minulla heti alusta alkaen mielessä siinä vaiheessa, kun tein päätöstä oman asiantuntijayrityksen perustamisesta”, Leena Salo kertoo.

StaffPointilla Salo pääsee käyttämään osaamistaan Interim Management -palvelun kehittämistyössä.

Interimiin luotetaan

Salon henkilökohtaiset kokemukset Interim-johtamisesta ovat olleet erittäin positiivisia.

”Se on antanut mahdollisuuden työskennellä hyvin erilaisissa yrityksissä ja hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Tuntui siltä, että alaiset ottivat minut heti todella hyvin vastaan uutena esimiehenään, vaikka olinkin Interim.”

Salo on myös työskennellyt Interim-johtajan alaisuudessa. Vaikka esimiehen vaihtuminen usein voi tuntua rasitteelta, ei Interim-johtajan työsopimuksen pituutta hänen mukaansa juuri miettinyt. Vuokrajohtaja nautti alaistensa luottamusta ensi päivistä lähtien.

”Tiesit, että johtajalla on sopimus tiettyyn hetkeen saakka ja siihen asti hän tekee täysillä töitä. Myös alaisena olin sitoutunut siihen, että teen töitä hänelle”, Salo kuvailee.

Molemmissa tilanteissa alaiset ovat tienneet, että uusi esimies on vuokrajohtaja. Aina näin ei kuitenkaan ole. Esimerkiksi tilanteissa, joissa Interim-ammattilainen tulee organisaatioon tekemään isoa muutosprojektia tai saneerausta, saatetaan hänen Interim-statuksensa pitää vain pienen piirin tiedossa.

Vuokrajohtaja käärii heti hihat

Interim-toimeksiannot tulevat usein lyhyellä varoitusajalla, ja työrupeamalle tyypillistä on heti ensimmäisestä päivästä alkava intensiivinen puurtaminen ja työhön heittäytyminen. Tämä on myös Salon oma kokemus Interim-ammattilaisena toimimisesta.

”Silloin, kun itse aloitin ensimmäisessä Interim-tehtävässäni, perehdytys oli se, että mentiin suoraan vaan tekemiseen kiinni ja heti ensimmäisenä päivänä liiketoimintojen tulospalaveriin. Ei ollut mitään pehmeää laskua.”

Koska Interim-sopimukseen kuuluu, että Interim on organisaatiossa vain tietyn ajanjakson tai projektin keston verran, ei tehtävään tarvitse perehtyä yhtä syvällisesti kuin, jos johtaja olisi rakentamassa yrityksessä pitkää uraa.

Tämä tekee Interim-johtajan työskentelystä tehokasta – tuloksia pitää syntyä nopeasti, ei kuukausien tai vuosien päästä. Siksi Interimiltä vaaditaankin rautaista oman positionsa tai erityisalansa tuntemusta.

Pahimpana kilpailijana tiedon puute

Interim-palvelun käyttö yleistyy Suomessa tällä hetkellä nopeasti taantumaa enteilevän taloussuhdanteen ja kasvavan palvelutarjonnan yhteisvaikutuksesta. Keski-Euroopan tasosta, jossa vuokrajohtajien käyttäminen on ollut arkipäivää jo pitkään, ollaan kuitenkin vielä kaukana.

Salo kokee, että Suomessa Interim-palveluun liittyy vielä paljon ennakkokäsityksiä, ja suurin kilpailija alalla eivät ole muut Interim-palvelua tarjoavat yritykset, vaan tiedonpuute vuokrajohtajuuden mahdollisuuksista.

”Ei luoteta siihen, että talon ulkopuolelta voi tulla joku, joka pystyy viemään projektin maaliin tai johtamaan yritystä. Ammattilaisen käyttämisen sijaan tehdään mieluummin itse, jolloin lopputulos on mitä on ja siihen pääseminen syö aikaa ja resursseja. Minä itse -tekeminen onkin Interim-palvelumme isoin kilpailija”, Salo pohtii.

Salo näkee Interim-ammattilaisen vahvuuksiksi yrityksen omaan henkilökuntaan verrattuna sen, että tällä on kokemusta useista erilaisista organisaatioista ja objektiivista näkemystä yrityksen tilanteesta ja mahdollisista kehittämiskohdista.

”Interim tuo aina mukanaan omaa erityisosaamistaan, joka on ekstraa yrityksessä jo olemassa olevaan tietotaitoon”, hän summaa.

Erityisasiantuntijuutta lyhyellä varoitusajalla

Salo muistuttaa, että Interim ei ole generalisti, vaan hänet valitaan yrityksessä kulloinkin tarvittavan erityisosaamisen perusteella, oli se sitten kyky turvata johtajamuutoksissa ylimenokauden johtamistarpeet tai esimerkiksi luotsata yrityksen listautumista pörssiin vakituisen talousjohtajan rinnalla.

Tilanteita, joissa Interim-ammattilaisia voi ja kannatta hyödyntää, onkin Salon mukaan useita erilaisia, eikä aina ole kyse siitä, että Interim tulisi vakituisen johtajan tilalle.

”Esimerkkitilanne voisi olla vaikkapa sellainen, että yrityksellä voi olla kasvuhaluja, mutta nykyinen organisaatio ei kykene ottamaan tarvittavaa harppausta ylöspäin. Silloin vaihtoehtoina on palkata uusi toimitusjohtaja, jolloin riskinä on epäonnistunut, kallis rekrytointi tai käyttää konsultteja, jotka sitovat organisaation moneksi päiväksi neuvotteluhuoneeseen ilman takeita siitä, että uutta asiaa sisäistetään ja osataan hyödyntää yrityksessä. Tai sitten voi ottaa Interim-johtajan määräajaksi viemään strategian mukaisia asioita eteenpäin vakituisen johtajan rinnalla”, Salo sanoo.

Tyypillistä monille Interim-toimeksiannoille on kuitenkin se, että osaava henkilö tarvitaan lyhyellä varoitusajalla. Tästä esimerkkinä Salo kertoo toimeksiannosta, jossa hän itse meni Interim-CFO:ksi erääseen yritykseen, jossa vakituiseksi palkattu talousjohtaja oli irtisanoutunut koeajalla.

”Kaikki tapahtui alle viikossa. Tapasin toimitusjohtajan tiistaina ja hallituksen puheenjohtajan sekä pääomistajan edustajan torstaina ja seuraavan viikon maanantaina olin jo töissä. Interim-positiossa turvasin heidän päivittäiset johtamistarpeensa, ja yritykselle jäi aikaa valita uusi vakituinen henkilö huolella, eikä johtajanimitystä tarvinnut kiirehtiä”, Salo kertoo.

Mitä on Interim Management?

  • Interim-ammattilainen (vuokrajohtaja) osallistuu yrityksen johtamiseen määräajan – yleensä 6–12 kk

  • Interim-ammattilainen toimii konsultointisopimuksella oman yrityksen tai toiminimen kautta, mikä vapauttaa asiakasyrityksen työnantajavastuusta

  • Tehdystä työstä veloitetaan vain toteutuneiden työpäivien tai tuntien mukaan

  • Interim-ammattilainen näyttää yrityksen omalta työntekijältä sekä organisaation sisällä että sen ulkopuolella

  • Interim-palvelun ja määräaikaisen johtajan palkkaamisen kuluissa ei ole merkittävää eroa