Siirry sisältöön
Takaisin

Parasta ovat ihmiset

Samuli Olki
Samuli Olki aloitti kaupan alan työt StaffPointin kautta keväällä 2012. Keikkailu kaupoissa oli uusi ura Samulille, joka oli opintojen ohessa työskennellyt numeropalvelussa ja tehnyt teollisuussiivousta. Aiempien töiden jälkeen StaffPointin joustavasti tarjottavat työt – silloin kuin Samulille sopi – olivat iso helpotus opiskelijalle. Päättäessään opinnot Samuli on keskittynyt työntekoon. Vaasan alueen Lähikaupat ja K-Marketit ovatkin siten tulleet tutuiksi, pyöräillen tai kävellen työmatkat.

Työskentely StaffPointin kautta alkaa perehdytysvuoroilla. Myös tietopuolista koulutusta järjestetään tarvitsijoille; hygieniapasseja, ikärajatenttejä ja Veikkauksen koulutus. Passien luovuttamiseen oli oma koulutus, samoin muuhun postipakettien käsittelyyn. Lähikaupan muuttuessa K-Marketiksi tutustuivat työntekijät perehdytysvuoroissa K-Market –työskentelyyn. Samuli kertoo että alun ennakkoluuloista poiketen sekä itse työskentely että esimerkiksi asiakkaiden rahan käsittely osoittautuivat mielenkiintoiseksi asiakaspalveluksi.

Millaista työ kaupassa on vuonna 2017?

K-Marketeissa työ on monipuolista. Työntekijä hoitaa kassaa, hyllytystä ja esimerkiksi postin palvelupistettä. Samuli kertoo että muutos Matkahuollosta Postiin jännitti. Hyvällä koulutuksella postikin hoituu nyt sujuvasti ja työntekijät ovat tottuneet myös esimerkiksi erityistä huolellisuutta vaativaan passien luovuttamiseen. Seuraavaksi odotetaan viisumien luovuttamisen alkamista, koulutuksen jälkeen, tottakai, vaikkei tämä ehkä Vaasassa tunnukaan yhtä paljoa, kuin suurimmissa kaupungeissa.

Vaasalaistunut Samuli jatkaa kertomalla, että viidessä vuodessa ala on kehittynyt ja kaikki tuntevat muutoksen; paikoilleen ei tarvitse jäädä. Lähikauppojen muuttuminen K-Marketeiksi on vain osa muutosta kassajärjestelmien muutos, käytäntöjen ja toimintatapojen muutokset vievät työtä eteenpäin. Ikärajakäytännöt selkeyttävät osaltaan toimintaa; myös lähi- ja mobiilimaksaminen ovat jo arkea. Samuli summaa, että joka vuosi joku asia on kehittynyt ja työhön tulee koko ajan jotain uutta.

Kaksikielisessä Vaasassa on kieliopinnoista hyötyä, osassa liikkeistä valtaosa asiakkaista asioi ruotsiksi, mikä ei pienestä pitäen ruotsia käyttäneelle Samulille ole ongelma. Hän myös kuvailee Vaasan heräävän eloon kesällä, jolloin kotimaisten turistien lisäksi vieraita saapuu Uumajasta ja kauempaakin. Piknik-kulttuuri tuo asiakkaita puistojen läheisyydessä oleviin liikkeisiin.

Samuli kertoo, että hänet on aina otettu toimipaikoissa hyvin vastaan työvuoron alkaessa. Hän jatkaa kuvailemalla kaikkien työntekijöiden vetävän yhtä ja samaa köyttä, hän osana henkilökuntaa – vaikka keikalla onkin. Kiitosta saa myös asiakkaidemme erikoistilanneviestintä, joka on toiminut aina hyvin. Kaupoissa sattuu ja tapahtuu, mutta Samuli ei ole kokenut fyysistä uhkaa työvuosiensa aikana. Hienoa kuulla Samulin sanovan, että hän on viihtynyt hyvin ja fiilikset ovat hyvät!

Minkälaista yhteistyö on kanssamme?

Samuli kertoo, että asiat on aina saatu puhuttua selviksi ja sopiminen sujuu kanssamme. Samuli on tyytyväinen Vaasan toimiston yhteyshenkilöihinsä ja jatkaa myös sähköisen järjestelmän olevan toimiva. Keikkailevaan työnkuvaan kuuluu pieni arvaamattomuus siitä, milloin ja minkälaisia vuoroja on seuraavaksi tulossa. Tähän Samuli on ehtinyt tottua ja jatkossa työmäärä onkin ennakoitavampi, sillä hän sai tämän haastattelun jälkeen toistaiseksi voimassa olevan takuutuntisopimuksen!

Kaupan alan rekrytointikonsultti Riina Suomela kertoo Samulin olevan pidetty työntekijä, jonka moniosaajuus yhdistettynä joustavuuteen näkyy työpaikoilla. Riinan mukaan Samulista on tullut meille näinä vuosina pelkästään hyvää palautetta. Pitkä ura StaffPointilla on tehnyt Samulin monelle vaasalaiselle tutuksi, niinpä hänet tunnetaan myös muissa kuin tavallisimmissa toimipaikoissaan. Osa asiakkaista moikkaa Samulia reilusti nimeltä!

Mikä on parasta?

”Ihmiset!” vastaa Samuli muitta mutkitta ja jatkaa kertomalla ihmisten olevan isoin etu työssä. He tuovat työpäivään sisältöä rikastuttaen arkea.
Pakko kysyä lopuksi, että mikä Samuli sinusta tulee isona? Samuli vastaa elävänsä vahvasti hetkessä. Juuri nyt hän on kaupan työntekijä ja tekee työnsä kunnolla – tässä hetkessä. Elämä on mielenkiintoista ja jännittävää jo nyt, ennen kuin on iso.

Kiitos Samuli Olki näistä vuosista ja työt jatkuvat!