Siirry sisältöön
vlad jenny ja lena
Takaisin

Uratarinat: Työstä turvaa -hankkeen rekrytointikonsulttien Lenan ja Vladin inspiroiva tarina

Inspiroiva matka turvapaikanhakijoista muiden auttajiksi.

Ajatus StaffPointin Työstä turvaa -hankkeesta syntyi keväällä 2022 heti Ukrainan kriisin alettua ja sen vaikutusten alkaessa hahmottua myös Suomessa. Tällä hetkellä Työstä turvaa -hanke on ollut käynnissä jo puoli vuotta.

Työstä turvaa -hankkeen tavoitteena oli aluksi työllistää kumppaniyrityksiin 200–400 ukrainalaista ja ukrainalaisten lisäksi jo Suomessa olevia kansainvälisiä osaajia. Tavoitteena oli tarjota työtä niille Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille, joilla on akuutti tarve saada tehdä työtä oman ja perheensä arjen helpottamiseksi ja kotoutumiseksi.

Hanke lähtikin rytinällä käyntiin ja olemme onnistuneet tavoittamaan satoja ukrainalaisia työnhakijoita. Kompastuskiveksi muodostui kuitenkin hieman yllättäen ukrainalaisten kielitaito: he eivät puhu Suomea ja vain harva englantia. Jotta kommunikointi hakijoiden kanssa helpottuisi, StaffPoint palkkasi Työstä turvaa -tiimiin kaksi ukrainalaista rekrytointikonsulttia, Lenan ja Vladin. Lenan ja Vladin omistautuminen hankkeelle ja ukrainalaisten auttamiselle onkin ollut mieletöntä. Puolen vuoden jälkeen työtä on onnistuttu löytämään jo yli 400 ukrainalaiselle työnhakijalle.

Kaksikko on ollut hankkeelle valtava voimavara. Rekrytoimisen lisäksi Lena ja Vlad ovat olleet mukana lukuisissa rekrytapahtumissa ja vastaanottokeskuksien infotilaisuuksissa ympäri Suomea. Suomessa ja Ukrainassa on hyvin erilaiset työkulttuurit, joten Lenan ja Vladin asiantuntemusta on hyödynnetty muun muassa opastamalla ukrainalaisia suomalaiseen työnhakuun liittyvissä prosesseissa. Lisäksi tämä tehokaksikko on toiminut tulkkausapuna suomalaisten yritysten ja ukrainalaisten työnhakijoiden välillä. He ovat lähteneet myös työnhakijoiden tueksi yrityksien toimipisteille ja tulkkaavat heitä paikan päällä. Usein he auttavat työnhakijoita myös suomalaisissa käytännön asioissa, kuten verojen maksussa.

Olena ”Lena” Feloniuk Recruitment Consultant

Lena ehti tehdä Ukrainassa pitkän uran ennen kuin hänen oli jätettävä taakseen koti, sukulaiset ja oma turvallinen arki. Lenalla on kaksi ylempää korkeakoulututkintoa ja uraa hän on tehnyt Ukrainassa kirjanpitäjänä (accountant). Uudelleen aloittaminen vieraassa maassa pitkän uran jälkeen ei ole ollut helppoa, mutta Lenalle oli kuitenkin selvää, että päästäkseen uuden elämän syrjään Suomessa kiinni, hän tarvitsee töitä.

StaffPointilla Lena työskentelee rekrytointikonsulttina. Moni StaffPointin asiakasyritys tahtoo työllistää ukrainalaisia ja Työstä turvaa -hankkeeseen onkin ilmoittautunut mukaan jo yli 80 yritystä eri toimialoilta. Nämä yritykset ovat tarjonneet tehtäviä muun muassa kaupan-, majoitus-, ravintola-, IT-, teollisuus-, logistiikka- ja rakennusaloilta. Lenan työ on etsiä toimeksiantoihin sopivia tekijöitä.

Ukrainalaiset ilmoittavat työhalukkuutensa Talentpoint.fi-sivuston kautta, minne heidät on ohjattu rekrytapahtumassa, tai he ovat kuulleet sivustosta verkostojensa tai somemarkkinoinnin kautta. Lena jutteleekin päivässä noin 15–20 töihin tahtovan ukrainalaisen kanssa. Hän kartoittaa heidän työkokemustaan, koulutustaan, kielitaitoaan ja millaista työtä he olisivat kiinnostuneet tekemään. Lopuksi Lena kirjoittaa heistä kattavan esittelytekstin, jonka pohjalta heitä esitellään yrityksille.

Lenan äänessä on innostusta, kun hän kertoo työstään rekrytointikonsulttina. Hän kokee työnsä erittäin tärkeäksi, sillä hän voi olla konkreettisesti mukana tukemassa ukrainalaisia sotaa paenneita ihmisiä heidän opetellessa uusia arkirutiinejaan, joihin työnteko olennaisesti kuuluu. Parasta työssä onkin Lenan mielestä juuri ihmisten aito auttaminen.

Lenan mukaan kaikki hänen haastattelemansa henkilöt ovat olleet erittäin motivoituneita ja valmiita aloittamaan työskentelyn ja uuden elämän Suomessa. Ukrainalaisilla on ollut perinteisesti Suomessa ahkera maine, ja tähän myös Lena yhtyy.

Vladyslav ”Vlad” Kovalchuk Junior Recruitment Consultant

Vlad on ukrainalainen oikeustieteen opiskelija, joka toimi ennen sotaa myös livelähetysten tekijänä ja kommentaattorina suoratoistapalvelu twitchissä, jossa hänellä oli yli satatuhatta seuraajaa.

Työstä turvaa -projektin parissa hän aloitti työskentelyn melkein välittömästi Suomeen saavuttuaan. Vladin mielestä projektin nimi onkin hyvin osuva: ”Kun tulin maahan ilman ystäviä ja ilman yhtään mitään, olo oli surullinen ja minusta tuntui pahalta. Työstä saa todella turvallisuuden tunnetta ja ihmiset pystyvät ahdistavien ajatusten ja huolen sijaan keskittymään työhön ja siihen mitä tekevät.”

”Kun tulin maahan ilman ystäviä ja ilman yhtään mitään, olo oli surullinen ja minusta tuntui pahalta. Työstä saa todella turvallisuuden tunnetta ja ihmiset pystyvät ahdistavien ajatusten ja huolen sijaan keskittymään työhön ja siihen mitä tekevät.”

Vladin työnkuvaan kuuluu sopivan tekijän löytäminen asiakkaan toimeksiantoon yhteistyössä projektin muiden osapuolten kanssa. Tehtäviin kuuluu myös yhteydenpitoa ukrainalaisen työnhakijan kanssa, haastatteluiden järjestämistä sekä työsopimuksien allekirjoittamista. Vlad auttaa kielitaidollaan ukrainalaisia myös ymmärtämään työsopimusten sisältöjä ja opastaa heitä sopimuksiin liittyvissä yleisissä kysymyksissä.

Vlad kertoo rekrytointikonsultin työn inspiroivan häntä. ”Tuntuu hyvältä voida olla apuna ukrainalaisille Suomessa. Parasta on soittaa kandidaatille puhelu, jossa voin kertoa, että työpaikka on löytynyt. Eilen soitin nuorelle naiselle ja kerroin, että hänet on valittu töihin asiakkaallemme. Hän oli todella onnellinen. He kaikki tahtovat mahdollisuuden tehdä töitä ja ovat todella motivoituneita. Työ tuo elämän takaisin.”

StaffPoint kiittää Lenaa ja Vladia heidän uskomattoman merkittävästä työstään ukrainalaisten auttamiseksi.

Työstä turvaa -hanke on ollut tähän mennessä menestys ja olemme onnistuneet yhdistämään ukrainalaisia työnhakijoita ja suomalaisia yrityksiä upein tuloksin. Hyvistä tuloksista huolimatta vain pienelle osalle halukkaista on löytynyt avoin työpaikka. Haemmekin jatkuvasti hankkeeseen uusia yhteistyöyrityksiä, jotka olisivat valmiita palkkaamaan ukrainalaisia töihin, ja olla sitä kautta mukana tukemassa heidän kotoutumistaan ja uutta elämää Suomessa.

lena ja vlad1-
Kuvassa rekrytointikonsultit Olena Feloniuk ja Vladyslav Kovalchuk.