Siirry sisältöön
Asiakascase K-Market Oy
Takaisin

Osa-aikaisten työllistämisvelvoite ei vie enää esimiesten aikaa – ketjuvetoiset K-Marketit sujuvoittivat toimintaansa

Lisätyön tarjoaminen osa-aikaisille työntekijöille työllistää esimiehiä erityisesti aloilla, joissa osa-aikatöitä tehdään paljon. Sen vuoksi ketjuvetoisessa K-Market Oy:ssä turvauduttiin StaffPointin apuun.

Yhteistyö alkoi Suomen Lähikauppa Oy:n kanssa, jolle StaffPoint oli ennestään tuttu yhteistyökumppani henkilöstöpalveluiden tarjoajana. Suomen Lähikaupan nimi vaihtui K-Market Oy:ksi vuonna 2016. Yhteistyön laajentaminen oli selkeää lain velvoittaessa lisätyön tarjoamista osa-aikaisille työntekijöille. StaffPoint valikoitui kumppaniksi parhaan hinta-laatusuhteen sekä olemassa olevan yhteistyösopimuksen myötä.

K-Market-myymälöistä osa on kauppiaiden omistamia ja osa toimii K-Market Oy:n alla ketjuvetoisena. Kun StaffPoint lähti hoitamaan ketjuvetoisten K-Markettien osa-aikaisten työllistämisvelvoitetta, kauppoja oli noin 700 ja henkilöstöä lähemmäs 5000 ympäri Suomea.

"Meillä, kuten kaupan alalla yleisestikin, lisätyön tarjoamisvelvollisuus on merkittävä asia. Työnantajalla on siis velvoite tarjota ensisijaisesti osa-aikaisille työntekijöille kokoaikaisempaa työtä, jos vuoroon kaivataan lisää väkeä", K-Marketin HR Manager Aino Vähäsaari selittää.

Ketterämpää ja tasa-arvoisempaa vuoronvälitystä

StaffPointin palvelujen myötä lisätyön tarjoaminen hoituu entistä kätevämmin ja tasa-arvoisemmin. Vuoroja välitetään pääasiassa StaffPointin myStaff-toiminnanohjausjärjestelmän kautta.

"Tämä käytäntöhän taklaa sen ongelman, mikä monella yrityksellä on, että esimies tai kauppias joutuu soittelemaan työntekijöitä vuoroon. Kun on kyse sellaisesta volyymista kuin meillä, on ollut tosi tärkeää saada järjestelmäratkaisut siihen", Vähäsaari sanoo.

Sen sijaan, että myymäläpäällikkö alkaisi soittelemaan työntekijöitä läpi, kun hän huomaa että johonkin vuoroon tarvitaan tekijä, hän laittaa nyt vuoron auki myStaff-järjestelmään. Avoimesta vuorosta lähtee ilmoitus kaikille, jotka ovat hyväksyneet viestien vastaanottamisen ja kyseisen liikkeen työskentelyalueeseensa.

"Jokainen työntekijä saa itse päättää haluaako hän kuulua henkilöstöpankkiin ja missä kaupoissa hän on valmis työskentelemään. Viesti vuorosta lähtee samanaikaisesti kaikille halukkaille, joista nopeimmin vastannut saa vuoron", Vähäsaari kertoo.

Huomiota olennaisille asioille

Jos kukaan osa-aikaisista työntekijöistä ei ota vuoroa vastaan, siihen järjestyy StaffPointin kautta vuokratyöntekijä. Näin ollen varmistutaan siitä, että lisätyön tarjoamiseen liittyvä velvollisuus täyttyy, mutta vuoroihin löydetään myös varmuudella oikeat osaajat.

"Yhteistyön ansiosta myymäläpäällikkö pystyy keskittymään esimerkiksi kaupan kuntoon, esimiestyöhön ja muuhun olennaiseen, kun hänen ei tarvitse stressata siitä, kuka täyttämättömän työvuoron tekee. Toisin sanoen myymäläpäällikkö saa käyttää aikaa siihen, mihin haluamme, että hän käyttää aikaa", Vähäsaari tiivistää.

Hän pitääkin yhteistyötä StaffPointin kanssa erittäin hyödyllisenä niin työllistämisvelvoitteen, vuokratyön kuin rekrytointienkin kannalta.

"Koemme, että StaffPoint on joustava kumppani, jonka kanssa on voitu ylläpitää tärkeää vuoropuhelua puolin ja toisin. Yhdessä olemme pystyneet kehittämään prosesseja todella sujuviksi ja olemme saaneet yhteistyöltä monipuolisesti sen, mitä olemme lähteneet hakemaan", Vähäsaari kiittelee.

HAASTEET LÄHTÖTILANTEESSA:

  • Työnantajilla on lain mukaan velvoite tarjota avoimia vuoroja ensisijaisesti osa-aikaisille työntekijöille
  • Osa-aikaisten työllistämisvelvoitteen täyttäminen vei esimiehiltä usein paljon aikaa
  • Lisävuorojen tarjoamiseen ei ollut käytössä sitä sujuvoittavaa järjestelmää

MUUTOKSET JA NIIDEN HYÖDYT:

  • Osa-aikaisten työllistämisvelvoite hoituu kätevästi StaffPointin palvelun kautta ja vuoroihin löytyy kätevämmin osaavia tekijöitä
  • Myymälähenkilöstön ja esimiesten aika pystytään käyttämään paremmin olennaiseen ydinosaamiseen
  • Työntekijöiden kohtelu on tasa-arvoisempaa, kun kaikki halukkaat saavat tiedon avoimesta vuorosta samanaikaisesti myStaff-järjestelmän kautta

Kaipaatko sujuvuutta työvuorosuunnitteluun tai viekö osa-aikaisten työllistämisvelvoite liikaa esimiesten aikaa? Lue lisää siitä, miten työllistämisvelvoite voidaan hoitaa helposti ja tehokkaasti!