Siirry sisältöön
tyonosaajat pizza palvelu
Takaisin

Anu Ahokas: Kinkku, ananas, aurajuusto!

”Kinkku, ananas, aurajuusto”. Näin me suomalaiset tilaamme pizzaa. Italialainen ei kuuna päivänä laittaisi ananasta pizzaan.

Omista tottumuksista on vaikea päästää irti. Turvallinen on helppo valinta. Työttömäksi jäänyt etsii usein työllistymisratkaisua turvautuen aiempaan työhistoriaansa. Työmarkkinoiden murros ja korkea työttömyysaste haastavat kuitenkin löytämään uudenlaisia ratkaisuja työllistymisen tukemiseksi.
Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautetaan vuoden 2019 alussa maakuntauudistuksen yhteydessä. Samassa ”ruokalistan” uudistuksessa myös työvoima- ja yrityspalvelut muuttuvat tulosperusteisiksi kasvupalveluiksi. Kasvupalvelujen tuottamisesta vastaavat jatkossa yksityiset yritykset markkinamekanismein.

Yksityisessä työnvälityksessä on makutakuu – valtio maksaa vain tuloksista

Julkinen työ- ja elinkeinohallinto on jo tiivistänyt kumppanuuttaan yksityisten henkilöstöpalveluyritysten kanssa yksityisen työnvälityksen piloteissa. Työnhakijalla on vapaus valita eri palveluntuottajien välillä.
Eri puolilla maata löydetään työnhakijalle juuri se oikea työ. Työllistymistulokset ovat vakuuttavia. On myös makutakuu – palveluntuottajalle maksetaan vain tuloksista. Tulos on työllistyminen. Yksityisellä työnvälityksellä nopeutetaan työllistymistä sekä helpotetaan työn ja sen tekijän kohtaamista. Kun työttömyysjaksojen kesto lyhenee yhdellä päivällä, syntyy yhteiskunnalle 26 miljoonan euron säästö.

Tulospalkkiot ovat monen palveluntuottajan mielestä liian pieniä haastavammassa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työllistymisen auttamiseksi. Osalle työhakijoista työllistyminen ei ole niin mutkatonta, ja haastavissa kohderyhmissä ”pizzan” hintaa tulisikin hiukan nostaa. Näin saisimme päälle ripoteltua vielä sen viimeistelevän oreganonkin ja potkua antavan valkosipulin, jotka varmistaisivat työllistymisen.

Mitäs jos tilaisitkin Pizza Parman?

Yksityisessä työnvälityksessä uskalletaan haastaa totutun ajattelun kaavoja – jospa tilattaisiinkin pizza parmankinkulla, rucolalla ja tuoreilla tomaateilla? Palvelu räätälöidään työnhakijan tarpeisiin. Yksi välittyy suoraan uuteen työhön digitaalisten järjestelmien kautta, toinen saa valmennusta sosiaalisen median hyödyntämiseen työnhakuprosessissa ja kolmannelle tehdään kompetenssikartoitus ammatillisen suunnan vahvistamiseksi. Lähtökohtana on, että palveluntuottaja ja työnhakija-asiakas yhdessä määrittelevät millaista avusta kukin työtön hyötyy työllistyäkseen.

Yksityinen työnvälitys toimii, koska useat käsiparit osallistuvat pizzan valmistukseen. Henkilöstöpalvelualayrityksen koko henkilöstön osaaminen on valjastettu auttamaan yksittäistä työnhakijaa. Jo nyt TE-toimistojen avoinna olevista työpaikoista joka viides on vuokratyöpaikka. Henkilöstöpalveluyrityksellä on valmiit työnantajakontaktit – päivittäisessä dialogissa ”mätsätään” työnantajan tarpeita työnhakijoiden profiileihin. Tarpeet ovat vaihtelevia, vuokratyön lisäksi rekrytoimme asiantuntijoita, teemme kokonaisulkoistuksia ja tuotamme palveluja alihankintana.

Ajattele pizzalaatikon ulkopuolelta

On isänmaan etu, että onnistumme kasvupalvelu-uudistuksessa ja uskallamme tilata muutakin kuin Pizza Americanaa. Useassa maassa Black Box-ajattelu on jo Suomea pidemmällä työ- ja elinkeinopolitiikan keinona. Ajatuksena on, että palveluntuottajalle maksetaan tuloksista, mutta palveluntuottaja saa itse määritellä keinot ja tavat toimia. Uskalletaan ajatella pizzalaatikon ulkopuolelta!

Anu Ahokas

Kirjoitus on alunperin julkaistu Henkilöstöpalveluyritysten Liiton blogipalstalla.

P.S. Olen kollegalleni Kiril Mattilalle pizzan velkaa! Kiril toimii valmentajana yksityisessä työnvälityksessämme ja oli inspiraation lähteenä tätä blogia kirjoittaessani.