Siirry sisältöön
tyonosaajat tyonilo
Takaisin

Työn iloa!

blogi työn-iloa-1024x536

Ain naurain työtäs tee

Me kaikki tiedämme ne puuduttavat työpäivät, jolloin minuutit matelevat, asiat takkuavat ja työn määrä tuntuu loputtomalta. Noiden päivien jälkeen kotiin raahustaa harmaa haamu ja illan kovin suoritus on TV-maratonin jälkeen sohvalta nousu ja sänkyyn kävely. Mutta sitten on olemassa niitä toisenlaisia päiviä, jolloin työ lentää, asiat napsahtelevat oikeille paikoilleen, asiakkaat tuntuvat tyytyväisemmiltä ja töiden jälkeen tekisi mieli vähintäänkin juosta pitkä lenkki heittäen ylävitosia kaikille vastaantulijoille.

Raskaan työpäivän syyllinen

Mikä erottaa nämä kaksi päivää toisistaan? Mikä tekee työpäivästä raskaan ja mikä muuttaa sen vuorostaan hyväksi? Raskaaksi työpäivää ei tee työn määrä vaan ilon puute. Kun töissä nauretaan, hymyillään ja iloitaan yhteisistä onnistumisista, vaikeimmatkin asiat muuttuvat kevyemmiksi, projektit lähtevät uuteen nousuun ja työn laatu paranee. Iloinen työntekijä jaksaa paremmin.

Myös tieteelliset tutkimukset kannustavat meitä ottamaan ilon irti työpäivästä. Tutkimuksessaan ”Happiness and Productivity ” (2014) Andrew Oswald, Eugenio Proto ja Daniel Sgroi selvittivät, että iloiset työntekijät ovat luovempia, yhteistyökykyisempiä ja peräti 12 % tehokkaampia. Kun työn teko maistuu, niin myös työn laatu on parempaa, ihmiset reagoivat paremmin stressiin ja positiivisesti ajattelevan ihmisen aivotkin toimivat paremmin.

Ilo ja onni hyödyttävät ympärillä oleviakin

llo ja onni ovat jo itsessään mukavia tunnetiloja, mutta niistä hyötyvät myös todistetutusti koko työyhteisö. Vastuu iloisesta ilmapiiristä ei lepää ainoastaan esihenkilöiden harteilla vaan me kaikki voimme ottaa oman osamme tästä tehtävästä. Ei ole niin lyhyttä kahvitaukoa, etteikö ehtisi vaihtaa kuulumisia, eikä niin pimeää maanantaiaamua, etteikö työkaveri ansaitsisi iloista tervehdystä.

Auttaminen, hyvä huumori, kannustavat sähköpostit, omille ja työkaverin onnistumisille tuulettaminen ja yhdessä nauraminen parantavat taatusti työkaverisi päivää ja työkaveria piristäessä voi käydä niinkin hassusti, että itselläkin on töissä hauskempaa.

Työn iloa!

Tämänkertaisen TyönOsaajat -blogin kirjoitti Spring Housella työskentelevä Eeva.