Siirry sisältöön
shutterstock 92397625
Takaisin

Keski-ikäinen työttömyyden aallokossa

Kun ihminen keski-ikäisenä tekee suuren elämänmuutoksen ja hyppää turvallisesta elämästä kohti tuntematonta, pitää osa rohkeana, osa hulluna. Niin tai näin jokainen kuitenkin itse luo omaa elämänsä sen hetkisen tilanteen edellyttämin keinoin ja niine tietoihin ja tuntemuksiin tukeutuen, mitä hänellä on olemassa.

Itse muutin Tampereelle kolme vuotta sitten ja tilanteeni oli toisten mielestä kaoottinen. Hyppäsin turvallisesta lintukodosta päistikkaa kohti tyhjyyttä ilman turvaverkkoa ja ilman työpaikkaa – ajatuksena tietysti uuden elämän aloittaminen ja uusien mahdollisuuksien saaminen. Olin innoissani ja erittäin toiveikas, kunnes puolen vuoden kuherruskuukauden jälkeen realismi iski tajuntaani. Olin jo 53-vuotias, tutkinnoltani alempi korkeakoulutettu ja muuttanut toiselta puolen Suomea – en siis omistanut laajaa pirkanmaalaista verkostoakaan.

Palat loksahtelevat paikoilleen

Pala palalta asiat ovat lähteneet loksahtamaan paikoilleen. Olin aktiivinen työnhakija ja tein hakemuksia, soitin ja kävin yrityksissä. Osallistuin erilaisille lyhytkursseille, tapahtumiin ja vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksiin ja näin verkostoiduin.

Yhden tärkeimmistä hetkistä työhaun melskeissä koin, kun kävin Spring Housen työnohjaajan kanssa juttelemassa tilanteestani ja hän valoi uskoa minuun. Sen jälkeen aloin katsoa osaamistani ja pohtia persoonallisuuteni piirteitä aivan uudella tavalla.

Oma työnhaun polkuni kulki sitten osa-aikatöistä Spring House Oy:n kouluttajaksi ja työnhaun ohjaajaksi ja olen joka päivä innoissani uusien haasteiden edessä. Keski-ikäisellä työnhakijalla on haasteensa, mutta myös vahvuutensa. Yleisin kommentti vanhemman työnhakijan suusta on, ettei kukaan enää tämän ikäistä palkkaa. Ehkä keski-ikäisen pitää käyttää hiukan enemmän aikaa ja luovuutta itsensä markkinointiin ja työpaikan löytämiseen, mutta hänellä on aivan yhtä hyvät mahdollisuudet löytää innostava työ kuin kenellä muulla tahansa.

Hyvää asennetta tarvitaan

Työnhakuun tarvitaan kuitenkin ensisijaisesti hyvää Asennetta isolla A:lla. Se näkyy henkilöstä heti ensi kohtaamisesta lähtien. Hyvä asenne työntekoon ja elämään on ihmisestä itsestään lähtevää ja heijastuu esim. motivaationa, innokkuutena ja uteliaisuutena kokea, tehdä ja oppia uutta. Asenne siis näkyy ja sitä voi myös opetella.

On hyvä oppia myös tuntemaan itsensä ja sisäistämään oma osaaminen, jotta osaa tuoda esille juuri ne ominaisuudet ja tietotaidot, joilla mennä työelämäpolulla eteenpäin. Nämä asiat eivät välttämättä tule selville yhden iltapäivän pohdinnan tuloksena, vaan asioita pitää pohtia useamman kerran ja aina hiukan eri näkökulmasta. Oman osaamisen sanoittaminen, konkretisointi, on äärimmäisen tärkeää työnhaun kannalta.

Keski-ikäisen työnhakijan on hyväksyttävä myös tietyt tosiasiat. On hyväksyttävä erilaiset työtehtävät ja työn muodot kuin aiemmin sekä katsottava omaa ydinosaamista entistä laajemmin. Myös palkasta on pystyttävä neuvottelemaan. Joskus lisäkouluttautuminen tai alan vaihto voivat olla paikallaan ja ratkaisu työtilanteeseen.

Aktiivisen keski-ikäisen työnhakijan ominaisuuksiin voisi siis lukeutua tavoitteellisuus, sinnikkyys, rohkeus ja avoimuus. Ennen kaikkea parhaimmat ominaisuudet ovat halu ja kyky oppia uutta, sekä olla mukavuusalueensa ulkopuolella.

Tärkeintä on aktiivinen elämä

Tärkeintä on ylläpitää aktiivista elämää työttömyydestä huolimatta. Työttömänkin olisi hyvä muistaa, että perhe, sukulaiset ja ystävät tarvitsevat häntä aivan kuin hän tarvitsee heitä. Aktiivisuuteen pitää joskus jopa pakottautua, vaikka tuntisi lamaannusta, eivätkä aamut eroaisi toisistaan. Osallistuminen tapahtumiin ja erilaisiin toimintoihin tuo päiviin vaihtelua ja luo itselle positiivista mielialaa.

Tämän aiheen parissa olen nyt itse pyörinyt muutaman vuoden ja tiedän miltä työttömyys keski- ikäisena tuntuu. Haluan elää kuitenkin niin kuin opetan eli katson tulevaisuutta positiivisesti eteenpäin! Olen innokas oppimaan uutta ja menemään tietoisesti – välillä – mukavuusalueeni ulkopuolelle. Olen jo nyt saanut niin paljon uusia elämyksiä ja kokemuksia täällä Pirkanmaalla, että en vaihtaisi tätä elämää enää mihinkään.

#TyönOsaajat-blogin kirjoitti tällä kertaa Pirkanmaalla työnhaunohjaajana työskentelevä Erja Kurri.