Siirry sisältöön
puinen sydän pieni
Takaisin

Palapelin kokoamisesta serviisin flowhun

"Pikkujoulusesongissa minä ja loistavat kollegani sukelsimme rekrytoijan roolista kentälle, moni pitkänkin tauon jälkeen. Pitihän se testata, pysyykö vielä prikka kädessä vai ei!"

On aika pistää pakettiin pikkujoulukausi ja kääntää katse jo tulevaan kesään. Mutta summataanpa ensin hieman kulunutta sesonkia.

Vanhat taidot takataskussa

No, pysyikö prikka kädessä? Kyllähän se pysyi. Alussa huomasin, kuinka noviisiksi itseni tunsin, kun kaikki piti erikseen vakiohenkilökunnalta kysyä, pikkulusikoiden sijainnista lähtien. Ensimmäisessä vuorossa ensimmäiset tilaukset olivat tietysti erikoisempia juomia, joiden etsimisessä kesti sen verran, että olisin varmasti saanut Graalin maljankin kiikutettua nopeammin asiakkaille. Siitä se lähti kuitenkin rullaamaan ja vanhat taidot löytyivät takataskusta.

Alkuun kyllä jännitti mukavalla tavalla hypätä taas serviisiin, vaikka takana on pitkä ura esimiestehtävissä alalla. Nostan hattua kaikille keikkatyöntekijöille, joilla saattaa olla joka päivä uusi ravintola haltuunotettavana!

Mikä on tarjoilijan flow?

Ravintola-alan ihmisinä nautimme tietysti tekemisestä ja pikkujouluaika on hurjaa meininkiä ravintolamaailmassa! Ilo säilyi kuitenkin tekemisessä, kun pääsin kiinni serviisissä hyvään tarjoilun flowhun. Puhun tästä usein myös valmennuksissani uusille tarjoilijoille: Flow on sitä, kun on kiire ja pitää ottaa toinenkin käsi pois taskusta, mutta samalla kaikki sujuu, aikataulut eivät natise liitoksissaan ja aikaa jää heittää läpyskää asiakkaidenkin kanssa.

Ravintolan asiakkaita seuraamalla joulun ajan ruokahetkistä voi lukea paljon: Serviisissä näkyy perheitä noudattamassa vanhoja perinteitä, osa luomassa uusia, ystävien jälleennäkemisiä sekä merkkipäivien juhlistamista. On hienoa, kun saan olla mukana asiakkaiden tärkeissä hetkissä. Haastattelutilanteissa monet mainitsevatkin sen asiakaspalvelun parhaaksi anniksi, ja allekirjoitan sen sataprosenttisesti, vaikka se kliseeltä kuulostaakin. Vielä kun on hyvä vastapeluri samalla asemalla, niin flow on parhaimmillaan. Onneksi ei tarvinnut lähteä hakemaan HDF:ää* kylmiöstä asti.

Palapelin palaset paikoilleen

Rekrytointikonsultin näkökulmasta pikkujouluaika tarjoaa mukavasti haastetta. Joulukausi on lyhyt, joten sen rakentaminen on kuin palapelin kokoamista, jotta oikeanlaiset työntekijät saadaan oikeisiin rakoihin. Kulmikaskin pala voidaan saada sopimaan pyöreään koloon, mikäli jokainen kandi kohdataan avoimin mielin, kartoitetaan piilevätkin taidot sekä selvitetään työnhakijan tahtotila huolellisesti. Omasta asiakkuudesta tulee olla todella hyvin kartalla, ja työtä tulee tehdä pitkäjänteisesti käyttäen eri kanavia oikeiden työntekijöiden löytämiseksi. Asiakkaan, työntekijän ja meidän rekrytoijien muodostamalla pyhällä kolminaisuudella jokainen sesonki saadaan pakettiin.

Ravintolapyörä ei pysähdy

Sama hyväksi havaittu sapluuna toimii vuodesta toiseen: Toimeksiannot haetaan hyvissä ajoin kesällä, jo ennen kuin terassikalusteet on kerätty syksyn tieltä pois. Vaikka asiakkaiden oma katse olisi vielä kesän tekemisessä, me muistutamme aina lähestyvästä joulukaudesta. Tekijät, jotka ovat kaikki pikkujoulukaudet samoilla asiakkailla, pitävät huolta jo elokuussa, että pääsevät jälleen lempparipaikkoihinsa kaudeksi töihin.

Ja pyörä ei pysähdy jouluun: Uudenvuoden jälkeen katse kääntyy jälleen kesään. Nyt on aika tekijöiden ilmaista kiinnostuksensa toivepaikoistaan kesäksi ja meidän yhdessä asiakkaiden kanssa myös suunnata katse kesän henkilöstötarpeisiin.

Ja kenellekään meistä konsulteistakaan ei muuten tullut porttikieltoa ravintoloihin, joten homma ei selkeästi mennyt ihan rappaamiseksi.

*Hyvä duunifiilis

Maria Ranta-Ruona
Rekrytointikonsultti
StaffPoint
Horeca