Siirry sisältöön
ihmetellään elämää
Takaisin

Tommy Hellsten on yksi Suomen viisaimmista miehistä – näin hyödynnän hänen oppejaan työkykyvalmentajana

Miksi minua kiinnostaa ihminen? Tämä pohjautuu omiin kokemuksiini työelämässä kuin myös henkilökohtaisessa elämässäni. Ennen työkykyvalmentajan työtäni tein pitkän uran ravintola-alalla, ja huomasin, että tuossa työssä menestymisen edellytyksenä on tietynlainen ihmistuntemus ja kiinnostus muita ihmisiä kohtaan. Kenties siksi monet ravintola-alan ammattilaiset päätyvät jossain vaiheessa uraansa hoitoalalle. Vaikka oma urapolkuni on erilainen, kohtaan minäkin päivitäin ihmisiä iloineen ja suruineen.

Inhimillinen ihminen elämää ihmettelemässä

Ihmiskiinnostukseeni on vahvasti liittynyt se, että olen antanut kohtaamisille ja kanssakäymisille aikaa: Aikaa pysähtyä, aikaa ottaa olkapäästä kiinni ja kysyä, mitä sinulle kuuluu. Onhan kaikki hyvin? Olen mennyt koko elämäni aistit auki ja seuraten ympärilläni olevaa maailmaa ja ihmisiä ja huomannut, että läsnäololla on valtava merkitys arjessa, kiireen keskellä, niinäkin päivinä, kun kaikki ei mene ihan suunnitellusti.

Tommy Hellsten on kuvannut itseään elämän ihmettelijäksi. Tähän ajatukseen voin itsekin vahvasti samaistua. Uskallankin väittää, että Hellsten on yksi Suomen viisaimpia miehiä. Hän on kauniisti ja viisaasti osannut laittaa sanoiksi omassakin työssäni päivittäin vaadittavan äärimmäisen tärkeän kyvyn: kohdata ihminen ihmisenä, inhimillisenä olentona. Hellstenin mukaan täytyy olla ihminen tavattavissa. Itse haluan noudattaa juuri tätä oppia. Vaikka olen asiantuntija – työkykyvalmentaja – otan valmennettavani vastaan aina ennen kaikkea ihmisenä, joka kohtaa toisen ihmisen. Vain silloin, kun tavattavissa on empatiaa tunteva ihminen viileän asiantuntijan sijaan voi valmentajan ja valmennettavan välille syntyä todellinen ymmärrys ja yhteys.

Hahmotetaan tulevaisuus yhdessä

Työkykyvalmentajan työ on ennen kaikkea rinnalla kulkemista. Pitää olla aikaa ihmettelylle ja miettimiselle: Missä näen itseni tulevaisuudessa? Tässä valmentajan rooli on kuunnella ja tarjota aikaansa ja energiaansa sen miettimiseen, miten valmennettavan visioimaan tulevaisuuteen voisi olla mahdollista päästä. Ei riitä, että valmentaja ehdottaa katsomaan Googlesta. Matka kohti uutta uraa vaatii aikaa, eikä paineiden kasaaminen ja hoputtaminen todellakaan tarjoa oikotietä onneen – päinvastoin. Vaikka työnhakuprosessissa ei pidä jäädä vatvomaan asioita loputtomasti, on tärkeää pysähtyä ihmisyyden äärelle. Yksi Tommy Hellstenin viisauksista tämäkin.

Juuri ihmisyyden äärelle pysähtyminen on mielestäni ehtona sille, että vanhasta irti päästäminen ja uusien mahdollisuuksien muualla näkeminen voi tapahtua – siis tulevaisuuden yhdessä hahmottamiselle.

Ammatillinen kuntoutus edessä?

Me Spring Housella autamme sinua löytämään juuri se "Sinun näköisesi tulevaisuus". Kerro meille, millainen se olisi ja mitä siihen kuuluisi? Meidät löydät koko Suomen alueelta, aina Hangosta pohjoisen tuntureille saakka.
Annetaan tilaa myönteisten tapahtumien ja mielikuvien eteenpäin vievälle voimalle!

Samppa Kemppainen on Oulussa ja koko Pohjois-Suomen valtakunnassa työskentelevä Spring Housen työkykyvalmentaja, joka kohtaa työssään ammatillisen kuntoutuksen parissa päivittäin henkilöitä, joille sairauden tai vamman takia täytyy etsiä ja toteuttaa uusi urapolku terveydentilan kannalta sopivassa työssä.