Siirry sisältöön
Porukka työpaikalla
Takaisin

Romenian ajatuksia urasuunnittelusta ja työelämästä

Yhdistelmälogo EU, Vipuvoimaa, Sasky, Takk ja SH PIENI

Sujuvasti soteen -valmennuksen opiskelija Romenia suunnittelee uraansa suunnitelmallisella, mutta avoimella otteella. Hän muutti Suomeen 8 vuotta sitten Angolasta. Suomessa hän opiskeli parturi-kampaajan tutkinnon ja aloitti syksyllä 2022 Sujuvasti soteen -valmennuksen, jossa hän opiskelee sairaanhoitajakoulutuksen alkuvaiheen opintoja.

Romenian yksi toive on päästä opiskelemaan sairaanhoitajaksi, mutta hän haluaa myös saada monipuolista kokemusta työelämästä. Hänelle onkin tärkeää pysyä aktiivisena ja kokeilla uusia asioita. Romenialle sopii hyvin ammatit, joissa työskennellään ihmisten kanssa. Hän kuvaa itseään sosiaaliseksi ja rauhalliseksi persoonaksi, jolla on halu auttaa ihmisiä.

Parturi-kampaajaksi valmistuttuaan Romenia on tehnyt erilaisia keikkatöitä: ”Leikkaan esimerkiksi vanhusten hiuksia ja teen parran ajoa. Teen myös kampauksia kaiken ikäisille.” Tämän lisäksi hän on tehnyt avustavia hoivatöitä vanhainkodissa jo ennen Sujuvasti soteen -valmennuksen alkua. "Halusin tehdä keikkatöitä vanhainkodissa, koska en halunnut olla vain kotona odottamassa”, Romenia selittää. Romenia on myös päässyt kokeilemaan kahvilatyötä, sekä hoitanut välillä lapsia vapaaehtoisesti seurakunnassa.

Romenia
Nämä asiat ovat Romenialle tärkeitä työelämässä: ”Nauttia työstä ja olla ihmisen ympärillä.”

Romenialle oli helppoa sopeutua suomalaiseen työkulttuuriin, vaikka se onkin hänen mielestään erilainen, kuin hänen kotimaassaan Angolassa. "Suomessa niinkun puhutaan enemmän työasioista. Kotimaassa puhutaan kaikesta, esimerkiksi lapsista. Kotimaassa on ollut enemmän sosiaalisia. Kotimaassa on normaalia puhua palkka-asioista.”, hän kertoo.

Sujuvasti soteen -valmennuksen aikana Romenia on myös hakenut töitä yhdessä valmennuksen työntekijän Grace Hoffrénin kanssa. Grace kuvailee työnhakuprosessia seuraavasti: ”Romenia kertoi, että hän haluaisi kokeilla päiväkotityötä opintojen ohella. Kontaktoin paikallista työnantajaa ja kysyin heidän rekrytointitarpeistaan. Heillä oli tarvetta keikkailevalle lastenhoitajalle ja ajattelin, että Romenia soveltuisi tehtävään erinomaisesti. Esittelin työnantajan ja Romenian toisilleen, ja tulos oli oikein positiivinen – Romenia pääsi pian aloittamaan keikkatyöt.”

Uuden työn aloitus on kuulemma sujunut hyvin ja Romenia on haastattelupäivänä menossa kolmanteen työvuoroonsa päiväkodissa. Hän tiivistää tämänhetkiset ajatukset urasuunnitelmistaan seuraavasti: ”En osaa vielä oikein päättää varmasti, koska haluan kokeilla kaikenlaista. Esimerkiksi nyt olen työskennellyt vanhainkodissa ja rutiinit ovat tuttuja. Päiväkoti taas on erilainen paikka. Olisi mukava päästä näkemään sairaalatyötä.”

Sujuvasti soteen -valmennuksen toisen kierroksen haku on auki 27.11.2022 asti. Lisätietoja ja haku: https://projects.tuni.fi/sujuvastisoteen/hae-mukaan-valmennukseen/

Tietoja hankkeesta

Spring House Oy on mukana toteuttamassa ”Vikkelästi töihin” ESR-hanketta 1.11.2021 – 31.8.2023. Hankkeen avulla tehostetaan huonossa työmarkkina-asemassa olevien maahanmuuttajien koulutus- ja työllistymispalveluita. Lisäksi hankkeessa vahvistetaan työvoiman saatavuutta sosiaali- ja terveydenhuollossa, sillä pandemia on entisestään pahentanut alan työvoimapulaa ja koetellut työntekijöiden jaksamista. Kolmanneksi hanke tukee maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan tunnistamalla ja tunnustamalla maahanmuuttajien lähtömaassa hankkima koulutus ja osaaminen sekä heidän yksilölliset tarpeensa.

Tampereen Ammattikorkeakoulu TAMK (päätoteuttaja) ja Sasky koulutuskuntayhtymä (osatoteuttaja) vastaavat hankkeen Sujuvasti soteen- valmennuksen hoitotyön opetuksesta.

24.11.2022