Siirry sisältöön
hikeä
Takaisin

”Verta, hikeä ja kyyneleitä”

Lisäsin tämän Winston Churchillin puheessaan pitämän kuolemattoman fraasin omaan Ensiaskeleet yrittäjyyteen maahanmuuttajalle PowerPoint-esitykseeni. Kollegani nauroivat, että onpas tämä nyt kannustava lopetus. Mielestäni viesti on kuitenkin oikea – sillä kannustetaan malttiin, joka on yksi aloittavan yrittäjän suurimmista hyveistä. Dian tarkoitus on kannustaa aloittavaa yrittäjää pohtimaan, onko tämä valmis aloittamaan yrittäjän kivisen tien, joka ei kaikille sovellu.

Maltti on valttia

Ensimmäinen vuosi yrittäjänä usein tosiaan vaatii verta, hikeä ja kyyneleitä, kunnes yritystoiminnan on saanut vakiinnutettua. Uskallan väittää, että jokaisen aloittavan yrittäjän haaveena on saavuttaa lopulta vakavarainen yritys, jolla yrittäjä tienata saada elantonsa. Useimmiten tämä ei tapahdu hetkessä. Siksi maltti on valttia yrittäjyyden alkumetreillä.

Tärkeä vaihe yrittäjyyden tiellä on taustatiedon etsiminen, josta laistamisen seurauksena on usein rahalliset tappiot. Kohtaan työssäni usein maahanmuuttajataustaisia yrittäjiä, jotka ovat jo perustaneet yrityksen ja sitten vasta kuulleet starttirahan hakemisen mahdollisuudesta. Tuossa tilanteessa starttirahamahdollisuus on saattanut jo hyvin mennä ohi suun. Nyt en voi kuin toivoa, että yritys kantaa ja emme tapaa enää saman henkilön kanssa ikävimmissä merkeissä.

Onnistumisen avaimet

Viestini aloitteleville yrittäjille on, että kaikki vie aikaa! Ota selvää asioista, jotta mikään ei tule yllätyksenä sinulle. Tiedonhaku ja yrityksen kehittäminen ovat avaimia onnistumiseen koko yrityksen elinkaaren ajan. Suunnittele yrityksen alku huolella. Ota selvää markkinoista ja keskustele kokeneemman mentorin kanssa yritysideastasi. Ota huomioon lait ja säädökset ja tiedosta yrittämiseen sisältyvät riskit. Hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty myös yrittäjyydessä!

#TyönOsaajat-blogisti Jani Haatanen työskentelee Spring Housella työnhaunohjaajana.