Siirry sisältöön
252288979 4901332796544585 8417576050106895860 n
Takaisin

Vuoden rekrytointiteko 2021 -palkinto – arvokas tunnustus merkittävälle työllemme IPS-pilotissa

Rekrygaalan Vuoden Rekrytointiteko 2021 palkinnon voittaminen Spring Housen ja Varman IPS-pilotilla on voitto yksilöllisille palveluille ja tuelle työhön palaamisen, työhön pääsemisen ja työssä pysymisen mahdollistamiseksi. Se on myös palkinto mielenterveydelle ja työeläkekuntoutukselle. Se on jälleen avaus yhteiskunnallisellekin keskustelulle ja havainnoille herkästä aiheesta, mielenterveydestä.

Työelämätekomme merkityksellisyys niin yhteiskunnan, yritysten kuin yksilöiden kannalta on päällimmäisenä ajatuksissani vuoden rekrytointiteko-kilpailun voitosta. Finaaliin, vakuuttavaan kolmikkoon pääseminen tärkeällä asialla, mielenterveyskuntoutujien työhön palaamisen ja työssä pysymisen mahdollistajana IPS-mallin mukaisesti työeläkekuntoutuksen keinoin, oli jo arvokasta työllemme. Palkinnon voittaminen oli täydellinen yllätys ja uskomaton arvostus pilotissa työskenteleville sekä asiakkaitamme ja asiakkaitamme työllistäneitä yrityksiä kohtaan. Kaikkien finalistien työelämäteot kohdistuivat työmarkkinoilla haavoittuvimmassa asemassa olevien työllistämiseen, mikä mielestäni lisää vielä palkittavan kategorian merkityksellisyyttä ja olemassaolon oikeutusta.

Voitto kannustaa meitä jatkamaan työtämme yksilöllisen työssävalmennuksen parissa ja rohkaisee edelleen mahdollisuuksien avaamisessa jokaisen työn ja tekijän onnistuneeseen kohtaamiseen.

Matka tähän hetkeen on ollut pitkä ja antoisa

Näin pitkälle pääseminen ensimmäisiin julkistettuihin tuloksiin on vaatinut satojen sivujen verran tieteellisten julkaisujen lukemista, haltuunottoa mallin käsikirjasta ja kansainvälisten tutkimuksien kahlaamista läpi. Mallin filosofiasta ja sen edellyttämistä toimintaa koskevista vaatimuksista on käyty lukuisia keskusteluita ja pohdintoja.

Mallista on olemassa valtavasti tietoa ja jopa tuhansia tunteja taustatyötä on takana aiheen parissa. Työllistymistulosten ja laadun arvioinnissa hyvän tuloksen saavuttaminen on edellyttänyt tekemisen jatkuvaa fokusointia ja priorisointia IPS-mallin mukaisesti.
Jotta voimme kutsua pilottiamme aidoksi IPS-mallin mukaiseksi toteutukseksi, on meidän tullut miettiä ja varmistaa mallin 8 ydinperiaatteen toteutuminen ja huolehtia, että toimintamme täyttää 25 laadun varmistavaa määritettyä toimintatapaa. Ei siis ihme, että ennen asiakasohjauksen käynnistymistä meillä oli takana jo 1,5 vuoden työ!

Vallankumouksellinen tapa toimia

Olen tainnut jossain aihetta koskevassa yhteydessä julkisestikin todeta, että palveluntuottajan näkökulmasta IPS-mallin mukainen työskentelytapa on vallankumouksellinen. Olen edelleen tätä mieltä ja ehkä jopa päivä päivältä vakuuttuneempi asiasta. Erot ovat niin merkittävät - niin ajattelutavassa kuin tavassa toimia - verrattuna perinteisiin työhönvalmennuksen tapoihin toimia.

Jokainen mallin 8 ydinperiaatteesta tuo työhömme tärkeitä tavoitteiden saavuttamista tukevia elementtejä. Havainnot ja kokemukset asiakkaan hoitoverkoston kanssa tehtävästä yhteistyöstä ja hoitoverkostoista ovat olleet erittäin havahduttavia, eivätkä kokemukset verkostoista välttämättä vakuuta positiivisesti toimivuudeltaan. Tavoitteellinen ja sisällöltään sekä volyymiltaan mallissa tarkoin määritelty yhteistyö alueellisten ja paikallisten yritysten kanssa on jopa poikkeuksellisen kunnianhimoista toimintaa. Työssä tapahtuva valmentaminen on vaatinut paljon pohdintaa ja huomioimista esimerkiksi eri toimialojen erilaisten tarpeiden näkökulmasta, puhumattakaan asiakkaan, työnantajien ja työyhteisöjen tarpeista. Nämä mainitut ovat vain neula heinäsuovassa.

Voitto on merkityksellinen

Minulle juuri tämä voitto on iso asia. Alkuvuonna 2021 istuin pyörätuolissa useamman kuukauden jalka suorassa. Marraskuussa 2021 seisoin selkä suorana Spring Housen edustajana, yhdessä Varman edustajan kanssa, lavalla ottamassa vastaan Vuoden Rekrytointiteko palkintoa. Sekä kuntoutuminen nykykuntoon että tällaisen palkinnon saavuttaminen ovat vaatineet paljon lujaa tahtoa, uskoa onnistumiseen, kunnianhimoa ja luottamusta. Minulle tärkeinä mahdollistajina onnistumisessa ovat olleet joukko työkavereita, läheisiä ja ystäviä sekä gorgi. He ovat koko ajan uskoneet, luottaneet, kannustaneet ja tukeneet myös niissä aallokoissa, joita mahtuu elämään ja työelämään. Jokaiselle syvältä sydämestä kiitos. Erityiskiitos Piialle, Annelle ja Varmalaisille, palkinto on meidän!

t. Sanna

Ps. Toivon, että jatkamme keskustelua yhdessä ja erikseen mielenterveydestä. Ehkä jonain päivänä se ei enää olisi kuuma peruna ottaa puheeksi työssä tai lähiympäristössä. Tähän me jokainen voimme vaikuttaa. Jokainen päivä on mahdollisuus uudelle merkitykselliselle työelämäteolle.

Sanna Salminen ja Rekrygaalapalkinto