Siirry sisältöön
robotisaatio
Takaisin

Robotti voi olla yritykselle uusi potti

Viime vuosina on paljon keskusteltu siitä, että robotit ja automatisaatio tulevat ja vievät meidän ihmisten työt. Robotiikka ei ole uusi ilmiö, vaan sen ensimmäiset kehitysaskeleet on otettu jo 1960-luvun yhdysvaltalaisessa autoteollisuudessa. Voisikin todeta, että kehityksessä ollaan menossa nyt yksi askel eteenpäin.

HR-alojen kannalta robotiikka ja automatisaation lisääntyminen eivät todellakaan vähennä työpaikkoja tulevaisuudessa, vaan pikemminkin lisäävät niitä. Uuteen työympäristöön tulevia ihmisiä pitää kouluttaa ja valmentaa käyttämään uusia työvälineitä. Näin ollen robotisaatio muuttaa nykyisten tehtävien muotoa ja ihmisten tulee löytää uusia tapoja tehdä työtä. Robotisaatio muuttaa myös taloudellisen arvonmuodostuksen logiikkaa.

Robotti ei voi korvata kaikkia töitä, vaan on tukemassa ihmisen tekemää työtä

On selvää, että robotit eivät voi korvata kaikkia töitä. Teollisuus-, rakennus- ja logistiikka-alalla tämä on jo nähtävissä. Robotteja ei ole kannattavaa, eikä edes mahdollista käyttää isoon osaan työtehtäviä!

Joillakin aloilla robotti voi olla tukemassa ihmisen tekemää työtä. Lisäksi ihmisiä tarvitaan esimerkiksi huoltamaan, asentamaan, ohjelmoimaan ja valvomaan kyseisiä robotteja. Robotisaatio mahdollistaa uuden työn syntymisen ja luo yrityksille myös uusia aloja.

VTT:n Valtionneuvoston tutkimus- ja selvitystoimikunnalle lokakuussa 2018 tekemän raportin mukaan robotiikan ansiosta kansantuote voi nousta 6 prosenttia perusuraa enemmän vuoteen 2030 mennessä, mikä vastaa puolen prosentin lisäystä kansantuotteen vuosikasvuun. On tutkittu, että tekoäly, robotisaatio ja automatiikka nostavat siis työn tuottavuutta. Raportin mukaan kasvupotentiaali on suurinta nimenomaan teollisuudessa. Usko pois, robotit eivät vie työtäsi, vaan muuttavat sitä. Ja sitähän työ on aina ollut, kehittymistä.

Kirjoittaja toimii StaffPointilla toimialapäällikkönä.