Siirry sisältöön
Takaisin

Harjoittelulla vakituiseen työhön

Maschan uratarinakuva
Mascha Fellermayer on jo kolmannessa työpaikassaan, jonka saanut harjoittelun ansiosta. Harjoittelupaikalla on siis todellakin väliä! Mascha valmistui keväällä 2016 tradenomiksi opiskeltuaan markkinointia ja kansainvälistä kauppaa. Opiskelujen aikana hän työskenteli vuokravälittäjänä. Varsinaiseksi työkseen hän toivoi kuitenkin jotain ihmisläheisempää – toisella tavalla haastavaa työtä.

Mutta miten pääsisi töihin, ellei ole toivotulta alalta työkokemusta?

Mascha googlasi StaffPoint ja huomasi Jyväskylän toimistomme hakevan harjoittelijaa. Koska harjoittelun saattoi suorittaa muullakin paikkakunnalla, päätyi Mascha harjoittelemaan silloiseen kotikaupunkinsa Vaasaan kaupan tiimiin. Kolmen kuukauden harjoittelun aikana ehti päästä hyvin sisään kaupan alan rekrytointiin ja muihin töihin.

Harjoittelun päättyessä ei StaffPointin Pohjanmaan toimistoilla ollut sopivaa avointa työpaikkaa auki. Niinpä Mascha menikin töihin muualle, mutta haki Seinäjoen toimiston avointa paikkaa hieman myöhemmin. Onneksi muutto Seinäjoelle oli jo suunniteltu, sillä Mascha sai tämän paikan. Kaupan alan työ muuttui teollisuudeksi. ”Tulin tuttujen joukkoon”, kertoo Mascha aloituksesta Seinäjoella, jonka työntekijöitä hän oli nähnyt jo alueen tapaamisissa Vaasan toimistossa. Sopeutuminen uuteen työpaikkaan oli helppoa ja Mascha jatkaakin, että tokihan harjoittelijat valitaan siten, että sopivat työporukkaan.

Uudella toimialalla

Teollisuustoimiala ei entuudestaan ollut Maschalle tuttu, mutta aktiivisella kommunikoinnilla ja hyvillä skype-yhteyksillä homma alkoi toimia nopeasti. Mascha kuvailee työkavereitaan kivaksi, raikkaaksi porukaksi, joka on aina valmis auttamaan. Yksittäisellä rekrytointikonsultilla on näin pelkästään Pohjanmaan alueella kolmessa muussa toimistossa tiimiläisiä, jotka omalla kokemuksellaan ja aluetuntemuksellaan pystyvät auttamaan.

Teollisuustoimialalla lähes kaikilla vuokratyöntekijöillä on täydet tunnit ja määräaikaiset sopimukset; myös rekrytointikonsultin työ on hyvin pitkäjänteistä. Alalla on aiemmin käytetty vähemmän videohaastatteluja. Mascha kuvailee vuokratyöntekijöiden tuntimäärän ja videohaastattelun käytön olevan suurimpia eroja teollisuuden ja kaupan alan töiden välillä. Toki hän toi videohaastattelukokemuksensa mukanaan kaupan tiimistä ja on ollut yllättynyt, miten hyvin se on toiminut myös teollisuudessa. Videohaastattelu vähentää työnhakijoiden matkustustarvetta, kun osa haastatteluista voidaan tehdä videolla.

”Ihan sellaista tavallista työpäivää ei henkilöstöalalla olekaan!”, naurahtaa Mascha ja kertoo, ettei etukäteen voi tietää, mitä päivä tuo tullessaan. Perustyöt toki ovat samat. Rekrytointikonsulttina Mascha haastattelee hakijoita, tekee taustatarkistukset, esittelee hakijat asiakkaille. Kun kaikki natsaa, on vuorossa työsopimuksen teko. Ja lopuksi kiitos ei -kirjeiden lähettäminen.

Ympyrä sulkeutuu

Lähes päivälleen vuosi harjoittelunsa alkamisesta Mascha oli tutustunut kattavasti kahteen hyvin erilaiseen toimialaan ja ohjasi itse tradenomiopiskelija Joni Ervastia. Mutta mitä teet seuraavaksi, Mascha? Mascha nauraa ja toteaa tämän olevan niitä vaikeita kysymyksiä, joita hän itse esittää työnhakijoille. Vastaus on kuitenkin valmiina ja Mascha kertoo näkevänsä edelleen itsensä rekrytointitehtävissä StaffPointilla, sillä rekrytointi on antoisaa ja mielekästä – oma unelmatyö. Työn kehittäminenkin on ollut mielessä ja Mascha jatkaa, että hän vähitellen haluaa tutustua asiakasyrityksiin, sillä kun on tutustunut työtehtäviin ja tuotantotiloihin, osaa niistä myös kertoa hakijalle realistisesti.

Lopuksi Mascha Fellermayer summaa, että yksi iso asia työssä viihtymiseen on StaffPointilla toteutuva työajan joustavuus ja panostus työhyvinvointiin. Tarpeelliset omat menot pystyy järjestämään joustavasti ja työnantaja tarjoaa myös mahdollisuuden esimerkiksi olla kesken työpäivää liikuntaharrastuksessa ja jatkaa sen jälkeen työpäivä täyteen. Mascha on myös kokeillut kaamosjoustoa työkaverin kanssa – viikko etätöitä Espanjan toimistolta käsin. Mutta se on jo ihan oma tarinansa.