Siirry sisältöön

Maahanmuuttajana töihin - tutustu kotoutumiskoulutukseemme!

Työyhteisöt muuttuvat monikulttuurisemmiksi. On jo arkipäivää työskennellä eri maista Suomeen muuttaneiden työkavereiden kanssa. Vinkkejämme ja linkkejä maahanmuuttajille löydät täältä.

Työn hakeminen

Erotu hakuvaiheessa hyvällä hakemuksella. Suuret työnantajat käyttävät sähköisiä hakulomakkeita, joissa tärkeintä on huolellinen täyttäminen. Maahanmuuttajana haluat varmasti esittää kielitaitosi kattavasti, samoin työkokemuksesi kotimaassasi ja kansainvälisissä tehtävissä.

Hakemuksessa kannattaa myös miettiä, mitkä ovat oikeasti juuri sinun vahvuutesi ja erityiset, mielenkiintoiset ominaisuutesi - ne, joilla menestyt hakemassasi työssä. Vaikka esimerkiksi omassa maassasi jokaisessa hakemuksessa tulisi lukea "kova työskentelemään ja rehellinen", ei se välttämättä toimi Suomessa, jossa kulttuurisesti ajatellaan ahkeruuden ja rehellisyyden olevan työntekijän perusominaisuuksia.

Lisätietoja hausta antaa tavallisimmin sitä hoitava yhteyshenkilö. Pyri noudattamaan annettuja soittoaikoja tai käytä sähköpostia esittääksesi lisäkysymyksiä.

Kielitaito haltuun ja jatkuva ylläpito

Suomen kielen tarpeeseen törmäät usein viimeistään työpaikkailmoituksissa. Valtaosa ilmoituksistamme on suomeksi. Kansainvälisten työympäristöjen ilmoitukset ovat usein englanniksi, samoin niiden paikkojen, joissa todella menestyy ilman suomen kielen taitoa. Ilmoituksissa myös kerromme muista kielitaitovaatimuksista, joihin voit verrata omaa kielitaitoasi.

Mikäli aiot asua pitempään Suomessa, kannattaa suomea opiskella. Kotoutumisen ja maassamme viihtymisen kannalta kielitaito on tarpeellinen. Kielitaitosi karttuessa muista ylläpitää sitä aina kun mahdollista niin työ- kuin vapaa-aikanakin. Pienelläkin sanavarastolla pääsee jutun alkuun. Rohkeasti siis käyttämään suomea!

Verkostoituminen

Verkostoituminen on nykyaikaa. Millaiset sinun verkostosi voisivat olla? Uran alkuvaiheessa opiskelijakaverit, myöhemmin heidän lisäkseen työkaverit nykyisestä ja aiemmista työpaikoista. Verkostoihisi voivat luontevasti kuulua alasi osaajat lähellä ja kauempana.

Opinnoista vauhtia kotoutumiseen

StaffPoint-konserniin kuuluva Spring House Oy järjestää kotoutumislain mukaista aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta. Se on tarkoitettu TE-toimiston asiakkaina oleville, vasta maahan tulleille henkilöille. Viitenä päivänä viikossa järjestettävä kotoutumiskoulutus on hyvin intensiivistä. Kielen opiskelun lisäksi opintoihin kuuluu yhteiskunta- ja työelämätietoja sekä työelämään tutustumista. Harjoittelun aikana opiskelija pääsee tutustumaan työelämään ja harjoittelemaan suomen kieltä käytännössä. Kotoutumiskoulutukseen hakeudutaan TE-toimiston kautta.

Spring House järjestää työssäkäyville maahanmuuttajille suunnattua TyöpaikkaSuomi-valmennusta.