Siirry sisältöön
StaffPoint-konsernin toimitusjohtaja Anu Ahokas
Takaisin

Ukrainalaisten hätä teki konsernijohtajasta auttajan: ”Nyt ollaan oikeasti suurten asioiden äärellä”.

Eletään sota-aikaa Karjalassa. Maatilan emännän katse on kiinnittynyt pellolla liikkuvaan mustaan autoon, jonka vierailua pelätään. Älä anna sen kääntyä tänne, hän toivoo, mutta auto kääntyy ja nainen saa tiedon miehensä kaatumisesta.

Toisaalla vain 17-vuotias tyttö kuljettaa karjaa turvaan, kuullen pommikoneen äänen, jota hän ei pystyisi koskaan vaientamaan. Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, StaffPoint-konsernin toimitusjohtaja Anu Ahokas muisti sukulaistensa tarinat, päätti auttaa ja innosti mukaan myös toiset.

Välimatkaa ihmisten välillä ei määrittele aika tai paikka vaan samaistumisen tunne. Suomalaisten on helppo samaistua ukrainalaisten tilanteeseen, sillä lähihistoriamme ei ole unohtunut. Anu Ahokas on yksi meistä, jotka olemme kuulleet isovanhempien tarinoita talvi- ja jatkosodan kauhuista. Ne ovat herättäneet hänessä vahvoja tunteita Suomea ja suomalaisuutta kohtaan. Kun Ukrainan kriisi eskaloitui, Anussa heräsi vahva halu auttaa.

"Isoäitini oli tuo karjaa suojeleva tyttö, ja etulinjan tarkka-ampujana palvelleen isäpuoleni perhe joutui vastaanottamaan mustan auton tuoman suruviestin. Lisäksi monet ystävistäni olivat jo auttaneet ukrainalaisia konkreettisin keinoin, kuten organisoimalla bussikuljetuksia", Anu kertoo.

Sanoista tekoihin

Anu ryhtyi pohtimaan, mitä olisi tehtävissä. StaffPoint teki lahjoituksen Unicefille ja lopetti venäläisomisteisten yhtiöiden palvelemisen. Seuraavaksi Anu päätti keskittyä siihen, minkä StaffPoint taitaa parhaiten: rekrytointiin ja työnvälitykseen. Näin sai alkunsa Työstä turvaa -hanke, joka tarjoaa yrityksille väylän työllistää sekä sotaa pakenevia ukrainalaisia että kaikkia työluvallisia pakolaisia. Hanke kokoaa yrityksiä auttamaan ihmisiä tilapäisessä asettautumisessa sekä integroitumisessa suomalaiseen työelämään. Mukana aloituksessa olivat HOK Elanto, Lapland Hotels, Kruunu Herkku, L&T, Compass Group, Manna Group, Fazer, Pihla Group, Posti, Konepajakoulu, Scandic, Bestseller, Valmet, Attendo, Elisa, Kesko, NoHo ja Skanska. Nyt mukana on jo yli 70 yritystä ja yli 1100 hakijaa.

Työstä turvaa -hanke on avoin kaikille yrityksille, ja mukaan pääsee ilmoittautumalla staffpoint.fi/tyostaturvaa -sivustolla. Yritykset voivat osallistua auttamiseen tarjoamalla työpaikkoja hankkeen kautta. Työnhakijat voivat jättää yhteystietonsa talentpoint.fi/ -sivustolle. "Kontaktoimani yritykset olivat heti valmiit lähtemään mukaan. Sitten ajattelin, että pystymme vielä parempaan. Otin yhteyttä Elinkeinoelämän keskusliittoon EK:hon, jossa innostuttiin, ja niin hanke sai lisää tuulta alleen", Anu jatkaa.

Naisenergialla eteenpäin

Koska suurin osa ukrainalaisista miehistä on jäänyt puolustamaan maataan, vastaanottokeskuksiin ja kotimajoituksiin ympäri Suomea on saapunut eniten naisia, lapsia ja vanhuksia. Tilanne on poikkeuksellinen paitsi vallitsevan tilanteen, myös Ukrainasta saapuvien ihmisten ammatillisen kokemuksen ja pätevyyden osalta. Kyse ei myöskään ole väliaikaisesta ilmiöstä, sillä moni Ukrainasta saapuvista tahtoisi jäädä pysyvästi Suomeen sekä aloittaa perheineen alusta. Vastaanottokeskukset tekevät kaikkensa auttaakseen, mutta niiden olosuhteet ovat vaikeat.

"Nämä ihmiset haluavat rakentaa elämäänsä sekä saada arkensa pyörimään ja lapsensa päiväkotiin tai kouluun. He ovat paitsi äitejä, myös aktiivisia työnhakijoita, joista monilla on esimerkiksi AMK- tai yliopistotutkinto. Koen, että hankkeemme on sekä vastuullisten toimijoiden että länsimaisten naisten yhteinen asia", Anu kuvailee.

Haasteet on tehty voitettaviksi

Työstä turvaa -hankkeessa on jouduttu kohtaamaan myös haasteita. Moni hakijoista ei puhu englantia, mikä vaikeuttaa heidän työllistymistään. Myös kotimaasta saapuvat suru-uutiset voivat vaikuttaa työllistymisprosessiin ja työkykyyn. "Ukrainalaiset ovat osoittaneet esimerkillistä innokkuutta ottaa vastaa sitä työtä, jota on näistä lähtökohdista ollut tarjolla. Lisäksi kehitämme jatkuvasti uusia tapoja, joilla saada heidän kykynsä loistamaan myös suomalaisissa yrityksissä", Anu sanoo.

Sen lisäksi, että Työstä turvaa -hankkeessa käytetään tulkkeja, rekrytoijina toimii englantia, ukrainaa ja venäjää puhuvia henkilöitä. Perehdytyksen onnistumiseen ja työsuojelun toteutumiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Toimivaksi malliksi on osoittautunut parityöskentely, jossa esihenkilö puhuu ukrainan tai venäjän ohella englantia. Lisäksi työn ohessa tarjotaan mahdollisuus suomen ja englannin kielen opiskeluun, jotta integroitumismahdollisuudet olisivat mahdollisimman hyvät. "Olen todella kiitollinen jokaiselle yritykselle, joka on lähtenyt mukaan auttamaan ukrainalaisten työllistymisessä sekä tekemään Suomen työelämästä kansainvälisempää. Haastan kaikki mukaan, sillä aika toimia on nyt", Anu rohkaisee.

Työstä turvaa saanut Olena auttaa nyt myös muita työllistymään

Ukrainalainen Olena Feloniuk pakeni lapsensa kanssa Ukrainasta Puolaan, josta he pääsivät pakettiauton kyydillä Suomeen. Helsingin satamassa Olena kohtasi StaffPointin kansainvälisestä liiketoiminnasta vastaavan Jenny von Knorringin, joka auttoi heitä asettautumaan ja majoitti myös toisen perheen kotiinsa. Ukrainalaisten tilanne muistutti Jennya hänen isoisänsä isän täpärästä pelastautumisesta joukkohaudasta silloisessa Ukrainassa ensimmäisessä maailmansodassa – mies oli jo joukkohaudassa, josta Ukrainalainen nuori sotilas auttoi hänet pois ja vei äidilleen hoidettavaksi. Ukrainalainen nainen hoivasi hänet perinteisillä yrteillä ja hänen parannettua hänet jouduttiin antamaan Venäläisille jotka karkoittivat hänet Siperiaan ja lopulta hän selvisi pitkältä kävelymatkasta takaisin kotiin Slovakiaan.

"Nämä tarinat on kerrottava, sillä niiden kautta kasvatamme empaattisia ihmisiä. Olen tässä siksi, että yli sata vuotta sitten Ukrainalainen perhe välitti ja auttoi isoäidin isääni. Nyt on vuoromme auttaa, sillä vapauden kanssa tulee vastuu", Jenny sanoo.

Syvää yhteyttä, hyvää elämää

Olenan perhe oli ensimmäisiä Suomeen sodan jaloista saapuneita ukrainalaisia. Olena ja Jenny ystävystyivät nopeasti. Kirjanpitäjänä työskennellyt Olena työllistyi Työstä turvaa -hankkeen rekrytoijaksi. Lisäksi hänelle löytyi asunto ja lapselle koulu, Jennyn ja Anun kautta. "Suomalaisia ja ukrainalaisia yhdistää paitsi kokemus Venäjän naapuruudesta, myös ystävällisyys ja ahkeruus. Koen, että meidät erottaa ainoastaan eri kieli", Olena kertoo.

Olenaan tutustuminen on tehnyt pysyvän vaikutuksen myös Jennyyn. "Tavatessamme Olena puhui heti pari sanaa suomea ja liikutuin. Nyt haastamme toisiamme oppimaan toistemme kieliä päivittäin. Lisäksi Olena on esimerkillinen työntekijä", Jenny hymyilee. Olenan hymy ja asenne tekevät syvän vaikutuksen. "Uuden työn aloittaminen jännitti. Olin saapunut vieraaseen maahan, ja kaikki tapahtui niin nopeasti. Kuitenkin kaikki sujui hienosti. Minulla on nyt hyvä elämä. Sain asunnon ja ystäviä, ja lapseni on koulussa. Olen kiitollinen", hän sanoo.

Työstä turvaa -hankkeen rekrytoijana toimiva Lena Feloniuk allekirjoittamassa työsopimusta.
Työstä turvaa -hankkeen rekrytoijana toimiva Olena Feloniuk allekirjoittamassa työsopimusta.