Siirry sisältöön
tyonosaajat blogi hyvatyyppi
Takaisin

Minäkin haluan olla haettu hyvä tyyppi!

Kuka määrittelee sen kuka on hyvä tyyppi? Työpaikkailmoituksissa näkee usein etsittävän sitä mystistä hyvää tyyppiä. Miten onnistun olemaan tuo rekrytoijan tavoittelema superhenkilö, enkö kelpaisi muutenkin?

Hyviä tyyppejä haetaan, koska jokainen työnantaja haluaa soveltuvimman, osaavimman ja innostuneimman työnhakijan. Se on myös tapa puhutella työnhakijaa houkuttelevasti – jokainen haluaa kokea olevansa hyvä tyyppi.

Hyvä tyyppi ei ole yhteismitallinen käsite

Työmarkkinoilla arvostetaan yleisesti ottaen erilaisia persoonan piirteitä eri aikoina – ne heijastelevat eletyn ajan hetken arvomaailmaa laajemminkin yhteiskunnassa. Rekrytoinnissa yksi hyvän tyypin kriteereistä on kuitenkin innostus. Motivaatio työskennellä juuri siinä tehtävässä, johon hän hakee. Hyvä tyyppi syttyy ja roihauttaa hyvän kipinöitä ympärilleen työyhteisössä.

Hyvä tyyppi ei ole yhteismitallinen käsite – eri tehtäviin tarvitaan erilaisia hyviä tyyppejä. Jotta olisi hyvä tyyppi, tulee soveltua kyseiseen ammattiin ja organisaatioon. Hyvä tyyppi vaikkapa taloushallinnon ammattilaiseksi voi olla rauhallinen, analyyttinen ja tarkka. Toisaalta myyntitehtävässä tarvitaan usein sosiaalisia taitoja, rohkeutta ja päättäväisyyttä. Kehittämistehtävissä korostuvat luovuus ja innovatiivisuus. Eli kyse on personaan liittyvien vahvuuksien soveltumisesta haettavaan tehtävään.

Meistä jokainen on jo hyvä tyyppi

Miten voin tulla hyväksi tyypiksi? Olemalla oma itsensä ja tuntemalla kuka on. Varaa kalenteristasi treffit itsesi kanssa – tarkastele omia vahvuuksiasi, ammatillista osaamistasi ja halujasi. Missä haluaisit olla ja mihin kehittyä? Ensin tulee tietenkin tunnistaa omat vahvuudet ja tarinallistaa ne.

Hyvä työnhakija kertoo osaamisestaan ja persoonastaan esimerkkien avulla. Onnistumiset ja aikaansaannokset jäävät rekrytoijan mieleen. Työtä hakiessa kannattaa muistaa myös toimintaverbien käyttö, esim. saavutin, toteutin ja kehitin. Paras työnhakijan toiminnan ennustaja on nimittäin se, miten hän on toiminut aiemmin

Meistä jokainen on jo hyvä tyyppi. Olemme hyviä juuri sellaisina kuin olemme – omina itsenämme. Emmehän voi olla muutakaan.

Anu Ahokas