Siirry sisältöön
introverttityönhakija
Takaisin

Introvertti työnhakijana

Törmäät kiinnostavan työpaikkailmoituksen kohdalla seuraavaan vaatimukseen: ”Haetaan sosiaalista, pirteää ja iloista moniosaajaa, jolla on monta rautaa tulessa!” Sinut valtaa tunne, että et taaskaan kelpaa. Olet asiantuntija, mutta koet, että nämä persoonallisuuden piirteet eivät täysin kuvaa sinua.

Sosiaalisuutta mittaavalla akselilla persoonallisuuden tyypit voidaan jakaa ekstrovertteihin ja introvertteihin, jotka edustavat akselin ääripäitä. Ekstrovertti on ulospäinsuuntautunut, puhelias, nopea reagoimaan ja itsevarma ulosanniltaan. Introvertteja pidetään puolestaan sisäänpäin vetäytyvinä, hiljaisina, ujoina ja epävarmoina. Useilla meistä tilannetekijät vaikuttavat kuitenkin paljon siihen, miten ydinpersoonallisuutemme ja temperamenttimme tulevat esiin.

Tarvitaanko työpaikoilla vain ekstroverttejä?
Pikaisella silmäyksellä useimpiin työpaikkoihin haetaan ekstroverttejä. Ethän kuitenkaan introverttinä hämmenny – sinuakin todella tarvitaan. Jokaisella työpaikalla näet tarvitaan persoonallisuuden eri kirjoa, eikä työtehtäviä ei hoideta temperamentilla, vaan osaamisella ja asiantuntijuudella. Itseasiassa professori Liisa Keltingas-Järvisen (Hyvät tyypit, 2016) mukaan ei ole olemassa tutkimusnäyttöä, että ekstrovertit eli ulospäinsuuntautuneet persoonallisuudet olisivat erityisen hyviä rekrytointeja. Paljon riippuu toki työtehtävästä, ja on hyvä miettiä oman persoonallisuuden sopivuutta työhön, jota hakee. Tämä edistää mahdollisuuksiasi työllistyä ja ennaltaehkäisee työuupumusta.

Introvertin valttikortit
Usein rauhallisina ja omassa seurassaan viihtyvinä introverteilla on kyky analysoida ja pohtia, keksiä luovia ratkaisuja, hoitaa rutiininomaisia työtehtäviä ja perehtyä asiakastilanteisiin syvällisesti. Introvertit ovat myös hyviä tiimityöskentelijöitä, sillä he osaavat kuunnella rauhassa toisten ehdotuksia. Introvertilla on usein mainio kyky keskittyä työhönsä ja he ovat huolellisia.

Sanotaan, että introvertit eivät luonnostaan ole puheliaita, saati nauti olemisesta huomion keskipisteenä. Ehkä näin, mutta se ei tarkoita, että introvertti ei voisi menestyä työtehtävissä, jossa tällaisia kykyjä vaaditaan. Valmistautuminen ja harjoittelu ovat kaiken a ja o. Kokemuksen karttuessa ja asiantuntijuuden lisääntyessä persoonallisuuden piirteet voivat jäädä varjoon. Introverttina saatat kuitenkin vapaa-ajalla kaivata enemmän sinulle sopivia harrastuksia ja yksinoloa palautuaksesi.

Tuumasta työnhakuun
Työnhakijana keskity niihin työnhakukanaviin, jotka ovat sinulle helpoimmin lähestyttävissä. Tee paperit kuntoon ja vaikuta omalla tavallasi somessa. Rakenna kotona tai rauhallisessa ympäristössä video-cv itsestäsi. Valmistele omannäköisesi hissipuhe ja harjoittele sitä ystävien, tuttavien tai työkavereiden kanssa. Kokoa myös miellekartta vahvuuksistasi ja ammatillisesta osaamisestasi, näihin voit tukeutua valmistautuessasi työhaastatteluun. Käy koulutuksissa ja valmennuksissa. Uskalla astua välillä oman mukavuusalueesi ulkopuolelle! Sinä onnistut!

#TyönOsaajat-bloggaaja Tanja Luukkonen on työnhaunohjaaja ja kouluttaja, joka innostuu ohjaustyöstä.