Siirry sisältöön
Niko Ristiranta, Uratavoitteet ammattiurheilun rinnalle
Takaisin

Spring Housen Kohti koulutusta -uravalmennuksessa kirkastui Uratavoitteet ammattiurheilun rinnalle

Niko Ristiranta on 23-vuotias ammattiurheilija, jolla on tähtäimessä vuoden 2024 Pariisin paralympialaiset. Niko osallistui TE-toimiston ja Spring Housen Kohti koulutusta -uravalmennukseen keväällä 2022.

Uravalmennuksen tavoitteena oli kirkastaa yhdessä valmentajan kanssa uratavoitteet ja tehdä suunnitelman siitä, mitkä askeleet täytyy ottaa tavoitteeseen pääsemiseksi. Niko tunnistaa, että esteitä ja mutkia matkanvarrelle voi tulla, mutta hän kokee, että omalla positiivisella asenteella niistäkin selviää. ”Itse olen jotenkin sen tyyppinen ihminen, joka ajattelee, että kaikki on mahdollista, jos vain itse haluaa” Niko kertoo.

Olen aina ollut liikunnallinen ja liikunta on lähellä sydäntä

Urheilutaustaa Nikolla on jo kymmenen vuotta pyörätuolikelauksen parista ja menestystä on jo kertynyt mm. Suomen mestaruuesta. Päämatkoina Niko harjoittelee 100m ja 200m matkan pyörätuolikelausta sekä lisämatkana 400m kelausta. Kovat tavoitteet vaativat myös paljon treeniä ja kisakaudella työtä voi on mahdollista tehdä vain osa-aikaisesti, mutta siitä huolimatta Nikolla on haaveena rakentaa uraa myös ammattiurheilun rinnalle.

Ammattiurheilijana Nikon kalenteria täyttää suunnitelmallinen harjoittelu kohti tulevia tavoitteita. Urheilun saralla Nikolla onkin tavoitteet asetettu 6 vuoden ajalle seuraavia kahta paralympialaisia ajatellen, mutta muuten Niko kokee olevansa hetkessä eläjä, eikä suunnittele uratavoitteitaan liian pitkälle tulevaisuuteen.

Millainen ura sitten on mahdollista rakentaa tiukan treenikalenterin yhteyteen?

Innostavan ja motivoivan Spring Housen uravalmentajan Jan Nyquistin valmennuksen avulla Niko oppi tuntemaan paremmin omia vahvuuksiaan ja sai uusia ideoita vahvuuksien valjastamiseksi osaksi uraa ammattiurheilun rinnalle. Valmennus lisäsi myös luottamusta itseen ja tulevaisuuteen. Nikolta löytyi työkokeilun kautta kokemusta liikunnanohjaajan työstä ja hän koki, että myös ura voi liittyä vahvasti liikuntaan. ”Just tuommoinen, missä pääsee itse ohjaamaan ja tekemään mukana niin se on sellainen minua kiinnostavin työ” Niko summaa. Valmennuksesta hän sai kipinän myös yrittäjyyden tielle, mutta sen suurempia suunnitelmia mahdolliseen yritykseen liittyen hän ei vielä paljasta.

Kiitos Nikolle haastattelusta ja tsemppiä tuleviin kisoihin!