Siirry sisältöön
uratarina grafiikka isoneliö
Takaisin

”Kaikkien kanssa tulee toimeen, vaikka aura olisi väärän värinen” – Johannes Djupsjöbacka 20 vuotta StaffPointilla

Johannes Djupsjöbacka on pidetty ja sanavalmis ravintolakokki Oulusta. Hänellä tuli kaksikymmentä vuotta StaffPointin palveluksessa täyteen marraskuussa. Näihin vuosiin mahtuu muistoja ja kokemuksia jaettavaksi ravintolaelämästä.

Johannes muistuttaa nuoria ja vastavalmistuneita ottamaan lyhyitäkin töitä vastaan niin kuin hän teki Rovaniemellä vuonna 1997, kaksikymmentä vuotta sitten. Työmarkkinatuella käteen jäi 118 markkaa päivässä.

– Se sama, minkä olisin saanut, jos olisin jääny kotio makkaamaan, Johannes muistelee ensiaskeleita työelämässä.

Työhakemus käsipelillä ruutupaperille

Kun pikkulinnut lauloivat Ounasvaaralla hotellin omistajan muutoksesta, Johannes päätti laittaa hakemuksen menemään.

"Siitä sitte työhakemusta käsipelillä ruutupaperille. Osoitteen katsoin puhelinluettelosta", kertoo Johannes. Puhelu saapuikin parin päivän kuluttua silloisen StaffPointin edeltäjän Extra Henkilöstöpalvelujen toimesta.

"Ajattelin, että mitä ihmettä? Miten se joku Aila sieltä jostain vuokratyöfirmasta tietää, että minä olen hakenut Ounasvaaralle töihin. Joulusesonkiin. Siitä lähtien olen ollut Staffilla."

Työvälineet vaihtuvat pinseteistä lapioon

Usein keikkatyöläiselle tarjotaan jossain vaiheessa vakituista työpaikkaa. Myös Johannekselle tarjottiin vakituista työtä suuressa Ouluun perustetussa hotellissa, mutta hän sanoi itsensä irti koeajan jälkeen. Työpaikka ja kaverit uudessa hotellissa olivat loistavia, mutta vapaus ja vaihteleva työ kiinnostivat enemmän.

"Tuntuu, kuin olisi pantu häkkiin. Olisiko se sitten sammaa lappaamista vuodesta toiseen?" Johannes pohtii. Nyt Johannes työskentelee sekä á la carte- että henkilöstöravintoloissa. Häntä kiinnostavat monipuoliset työt ja välineiden vaihtuminen ”pinseteistä lapioon”.
"Se ei siis ole pelkkää pihvinpaistoa, se voi olla sitä, että ämpärillä kannetaan kastiketta linjastoon, jos vähän liioitellaan", Johannes kertoo nauraen ja lisää, "ei tule niitä ajolappuja silmille, kun mennään koko ajan samaa rataa".

Isot kinkerit jäävät parhaiten mieleen

Tällä hetkellä Johannes työskentelee Café Piha pääpaikkanaan, mutta käy omien sanojensa mukaan aina välillä vieraissa esimerkiksi Kaupungin teatterin isoilla kinkereillä. Mieleen Johanneksella on erityisesti painunut työvuoro, kun EU:n maa- ja metsätalousministerit kokoontuivat Oulussa.

"Silloin olivat paikalla kaikki Brysselin kravattikaulat ja muut EU-ministerit. Työvuoroon piti mennä metallinpaljastinten läpi niin kuin lentokentällä, että päästään töihin. Kaikista tehtiin turvallisuusselvitys jo kuukausia ennen tapahtumaa. Kaikki kuvattiin ja saimme kulkuluvat." Myös viime joulukuu oli erityinen, kun presidenttipari vieraili Oulussa lasten Suomi 100 -juhlissa. Johanneksella oli ilo tervehtiä muun henkilökunnan mukana Tasavallan Presidenttiä Saulia ja Jenniä. Paikalla oli 630 lasta ja heidän opettajansa.

Joustavat järjestelmät mahdollistavat oman aikataulun suunnittelun

Joustava työvuorojärjestelmä mahdollistaa oman työaikataulun muodostamisen ja vierailut suurissa tapahtumissa. Työvuorolistat ilmestyvät kolme viikkoa kerrallaan ja samalla voi esittää toiveet seuraavaa listaa varten.

"Silloin toivon ne päivät nykyisestä paikasta vapaaksi. Nykyinen järjestelmä on hyvä ja sallii toiveiden kirjaamisen. Jos on syntymäpäiviä ja matkoja, niin nekin saa helposti toivottua vapaaksi", Johannes kertoo. Johannes kiittelee StaffPointin toimistoa sujuvasta yhteistyöstä. Hänen mukaan sekä toimistotyöntekijöiden että palkkatoimiston väen kanssa on helppo asioida.

"Nykyään kaikki pyörii netissä, niin harvoin tulee toimistolla käytyä", Johannes toteaa sähköisen asioinnin kehityksestä.

Vuokrafirmoille kannattaa ilmoittautua heti, kun valmistuu

Johannes on mukana myös aktiivisesti PAM:n liittotoiminnassa ja käy oppilaitoksissa kertomassa työelämästä. Johannes kannustaa nuoria kiinni työelämään työnvälitysfirmojen kautta.

"Vuokrafirmoille kannattaa ilmoittautua heti kun valmistuu. Keikkatyöhön pääsee aika nopeasti kiinni ja kokemusta alkaa kertyä. Aina kannattaa lähteä, kun puhelin soi. Kun tarpeeksi kiertää ja työnsä osaa, niin työntekoon pääsee hyvin kiinni ja urapolkuja avautuu. Hyvä puoli on myös siinä, että aina tulee tuttuja vastaan joka paikassa."

Johanneksen vinkkaa lopuksi työelämäänsä aloitteleville pitkän uran salaisuuden.

"Pitää osata myös pelata ihmisten kanssa. Kemiat ei aina kaikkien kanssa kohtaa ja aura saattaa olla väärän värinen, mutta kaikkien kanssa tulee kyllä toimeen. Työpäivän päätteeksi pääsee aina kotiin."