Siirry sisältöön
Lesian uratarina
Takaisin

Lesia löysi uuden alun vieraassa maassa työn kautta

Tämä on Lesian uratarina – tarina siitä kuinka kaikki on mahdollista kovalla työllä, omistautumisella ja tahdonvoimalla. Lesia kertoo, kuinka löysi uuden ammatin ja yhteisön Valmet Automotive EV Powerilla Uudessakaupungissa.

Lesia on kotoisin pienestä kaupungista Keski-Ukrainasta. Hän tuli Suomeen pakolaisena maaliskuussa 2022, kun Ukrainan sota syttyi. Nyt hän asuu Laitilassa miehensä ja tyttärensä kanssa. Lesia kokee olevansa onnekas saadessaan olla perheensä kanssa Suomessa, vaikka onkin huolissaan Ukrainaan jääneistä läheisistään.

Kotoutuminen Suomeen on sujunut hyvin. Lesia on vieraillut Suomessa aiemminkin ja hänen miehensä on tehnyt täällä kausitöitä jo 15 vuotta. Tyttärelle kaikki oli uutta, mutta hänkin on sopeutunut erinomaisesti. Tytär rakastaa olla Suomessa –käy koulua sekä rakentaa elämäänsä Laitilassa.

Työ Valmet Automotive EV Powerilla on palkitsevaa

Lesia aloitti Valmet Automotive EV Powerilla operaattorina 1.6.2022. Tällä hetkellä häntä jo koulutetaan prosessioperaattoriksi, mikä on tavallaan ylennys. Prosessioperaattorin työ on robottien tarkkailua ja prosessin aikana mahdollisesti ilmenevien ongelmien korjaamista. Työ eroaa suuresti hänen aiemmasta urastaan englannin kielen opettajana Ukrainassa.

’’On vaikea löytää oman ammatin mukaista työtä, jos ei osaa suomea tai englantia. Olin 17 vuotta englannin kielen opettaja ja iloinen, että osaan kieltä, jonka avulla voin työskennellä ja keskustella. ’’

Lesia pitää suomen kieltä erittäin kauniina ja melodisena, mutta sen oppiminen vie aikaa, joten työskentely Valmet Automotive EV Powerilla on hänelle loistava tilaisuus. Lesia on ollut mielestään erittäin onnekas kohdattuaan StaffPointin ja Valmet Automotive EV Powerin.

Työilmapiiri on avoin ja kaikki ovat tasa-arvoisia

Suomalaisten ystävällisyys ja avoimuus ovat tehneet Lesiaan vaikutuksen. Työpaikan työkulttuuri on erittäin avoin ja kutsuva, ja Lesia onkin yllättynyt siitä, että aina voi esittää kysymyksiä ja kaikki ovat valmiita auttamaan.

Kesti jonkin aikaa oppia, ketkä olivat esimiehiä tai tiiminvetäjiä, koska hierarkiaa ei ole – kaikkia kohdellaan samalla tavalla ja kaikki ovat saman arvoisia. Hän ei ollut aiemmin tehnyt vastaavanlaista työtä, mutta päätti oppia ja tehdä parhaansa. Työ itsessään on mielenkiintoista ja antaa sopivan haasteen.

Valmet Automotive EV Powerilla on työntekijöitä useista eri maista ja välillä niin monen kulttuurin ympäröimänä tuntuu kuin olisi New Yorkissa. Edellisen ammattinsa ansiosta hän on matkustanut paljon ja nauttii ihmisten erilaisuudesta myös työssä.

Sattuman kautta töihin

Lesia tapasi sattumalta, hänen sanoin: ihanan naisen StaffPointilta, joka neuvoi kokeilemaan operaattorin työtä Valmet Automotive EV Powerilla. Vain kolmen päivän kuluttua työt alkoivat.

Lesia kokee, että StaffPointilla työskentely on helppoa. Henkilökunta on avuliasta, eikä ketään jätetä yksin. Lisäksi työntekijäsovellus on erittäin hyödyllinen ja informatiivinen.

Työ itsessään on erittäin palkitsevaa ja työkaverit ovat kuin perhettä. Koska monet kollegat ovat myös ulkomaalaisia, heidän on helppo samaistua toisiinsa. Niin ulkomaalaiset kuin suomalaisetkin auttavat työn ja arjen haasteissa.

’’Olin opettaja, mutta nyt olen opiskelija. Olen oppinut uuden ammatin sekä asioita itsestäni. Nyt tiedän, että kaikki on mahdollista.’’

Kiitokset Lesialle, että kerroit meille tarinasi ja rohkaiset muitakin vaihtamaan alaa ja uskomaan itseensä!