Siirry sisältöön
Takaisin

Vastuu kasvaa kokemuksen karttuessa

niskanen uratarina
Ville-Veikko Niskanen opiskelee rakennusarkkitehdiksi kolmannella vuosikurssilla. Pohjakoulutuksena hänellä on talonrakennusalan perustutkinto ja työkokemusta suorittavista tehtävistä on kertynyt viiden vuoden ajalta. Ville-Veikko on myös työskennellyt kaksi kesää johtavan kirvesmiehen tehtävissä ja yhden kesän toimihenkilönä. Opintojen ohessa hän on lisäksi kouluttanut nuorempia opiskelijoita. Suunnitelmissa on aloittaa arkkitehtisuunnittelu samoin opintojen ohessa laskutuspalvelun kautta.

Henkilöstöpalvelusta työtä uudella paikkakunnalla

Muutettuaan Kuopioon Ville-Veikko haki töihin StaffPointille (siihen aikaan Duunipaikka Oy). Alueen työnantajat eivät vielä olleet tulleet tutuiksi, joten hän arveli, että henkilöstöpalveluyrityksen kautta saisi kontakteja ja jalkaa oven väliin. Ville-Veikko pääsikin töihin sangen nopeasti, sillä ensimmäinen työvuoro oli noin viikon kuluttua haastattelusta.

Ville-Veikko aloitti käsilumitöistä ja rakennusapulaisen tehtävistä, mutta pääsi nopeasti vastuullisempiin tehtäviin. Kesällä 2015 Ville-Veikko lähti kirvesmiehen töihin KOTI Rakentajat Kuopio Oy:lle, eikä ole sen jälkeen muiden StaffPointin asiakkaiden työmaille ehtinytkään, sillä töitä saman yrityksen palveluksessa on riittänyt. Yrityksessä huomattiin hänen kykynsä ja vastuu on kasvanut vuosi vuodelta. KOTI Rakentajat Kuopio Oy:n toimitusjohtaja Harri Ahola kuvaileekin Ville-Veikkoa ammattitaitoiseksi, työhönsä sitoutuvaksi, erittäin ratkaisukykyiseksi henkilöksi isompienkin haasteiden edessä. Hän hoitaa aina sovitut asiat ammattitaitoisesti ja laadukkaasti.

Fiiliksiä ja kurkkaus tulevaisuuteen

Ville-Veikko kiittää KOTI Rakentajia, sillä vastuu on kasvanut sopivasti iän ja kokemuksen karttuessa. Aina ollut myös mahdollista sanoa, jos vastaan on tullut tehtävä, jota hän ei vielä koe hallitsevansa. Työskentelyä henkilöstöpalveluyrityksen kautta hän kuvaa hieman erilaiseksi, mitä hän oli tehnyt aiemmin urallaan työskennellessään useamman vuoden vakituisessa työsuhteessa. Toisaalta palkanmaksu on ollut ongelmatonta ja KOTI rakentajilla työskennellessään häntä on aina kohdeltu aivan kuten yrityksen omiakin työntekijöitä.

Kuinka yhteistyö StaffPointin kanssa sitten toimii? ”Hyvin. Siinäpä se lyhyesti sanottuna”, Ville-Veikko toteaa. Jos jotain asiaa ei ole pystynyt selvittämään itse, on asiat saanut selviämään yhteyshenkilön kautta. Asioista lisäksi pystyy puhumaan suoraan.

Kymmenen vuoden kuluttua Ville-Veikko näkee työskentelevänsä korjausrakentamisen parissa joko rakennusarkkitehtinä tai arkkitehtinä riippuen siitä, avautuvatko ovet jatko-opintoihin yliopistossa. Töiden jälkeen jää myös vapaa-aikaa, josta Ville-Veikko viettää suuren osa kiipeilyharrastuksen parissa ja harjoituksia onkin kolmesta neljään kertaan viikossa. Nyt myös rakennussuunnitteluprojektit vievät osan vapaa-ajasta.

Kaksi vinkkiä rakennusalalle tuleville

Asenne ratkaisee! Ville-Veikko Niskanen kertoo painottaneensa nuoremmille opiskelijoille, että elämässä pystyy tekemään mitä tahansa, jos asenne on oikea. Ei hän ole itsekään hyljeksinyt mitään tarjottuja tehtäviä ja tulee toimimaan näin myös jatkossa. Hän on huomannut, että monella todella hyvällä rakennusalan työntekijällä ei ole mitään koulutusta alalle, vaan osaaminen on hankittu työn ohessa, kiitos periksiantamattoman asenteen. Toinen huomio on rakennusalan muuttuminen. Nykyisin alalla työskentelee hyvinkin erilaisia ihmisiä, erilaisista lähtökohdista ja kulttuureista. Siksi ihmisen kohtaaminen, tasa-arvoinen kohtelu ja yhteistyötaidot yleensäkin ovat entistä tärkeämpiä niin rakennustyöntekijälle kuin työnjohtajallekin.