Siirry sisältöön
Ari työssään
Takaisin

Ammattikuljettajasta NC-koneistajaksi – Arin tarina

Ari Ruukista Siikajoelta vaihtoi ammattikuljettajasta 51-vuotiaana NC-koneistajaksi, kun edellinen työ kuljetusalalla piti jättää taakse terveydellisistä syistä.

Ari oli tehnyt pitkän uran kuljetusalalla, kun ammattiautoilijan uralle tuli loppu. Hän joutui luopumaan ajoluvastaan sairaskohtauksen vuoksi. Tammikuussa 2021 alkoi sairasloma, jonka aikana koko tulevaisuus piti pohtia uusiksi. Kun uraa kuljetusalalla oli takana 30 vuotta, ammattivaihtoehdot eivät valjenneet Arille heti aivan kirkkaina. Ensimmäiset kuukaudet olivat rankkoja.

”Alkuvuosi meni sumussa, en tiennyt mihin alkaa”, Ari kertoo. ”Kovin pitkäksi aikaa ei kannata kuitenkaan jäädä sohvannurkkaan. Itsekin kävin aika matalalla, mutta päätin etten jää siihen”, hän muistelee.

Työterveyshuollon kautta hän kuuli ensimmäisen kerran mahdollisuudesta ammatilliseen kuntoutukseen ja työkokeiluun. Sen jälkeen oli oltava itse aktiivinen ja etsiä tietoa netistä. ”Rupesimme katselemaan, kyselemään ja ihmettelemään, että mitäs sitten. Avopuolison kanssa alkoi hakemuksien lähettäminen. Pohdimme, että mikä olisi nyt seuraava askel ja mikä on mahdollista.” Ari luuli hakemisprosessin vievän pitkän aikaa ja sai yllätyksekseen puoltavan päätöksen neljässä päivässä. Päätöksen mukaan Ari on oikeutettu ammatilliseen kuntoutukseen. Innomari – Spring Housen kuntoutus ja valmennuspalvelut Ari löysi Työeläkevakuutusyhtiö Elon palveluntuottajien joukosta.

Valmentaja oivalluttaa näkemään uusia vaihtoehtoja

”Valmentaja Aila Innomari – Spring Houselta tuli mukaan kuvioihin ja alettiin yhdessä miettimään mitä yleensä vois alkaa tällainen maalaistollo tekemään, jolla ei ole muuta kuin autonasentajan koulutus. Kun on toiminut 16-vuotiaasta asti kuljettajana, niin en ensin tiennyt yhtään mitä tehdä”, Ari kertoo kuntoutuksen ensiaskeleista.

”Ailalta tuli vaikka millaisia oivalluksia ja itsekin mietin, että tämä CN-koneistaja oli hyvä vaihtoehto”, Ari kertoo. Työpaikka oli lähellä, vaikka metalliteollisuus itsessään oli täysin vieras toimiala, eikä koulutusta työhön ollut. ”Pieneltä kylältä olisi ollut vaikea lähteä isoon kaupunkiin hommiin”, Ari pohtii.

JMC Engine Oy antoi aktiiviselle miehelle mahdollisuuden työkokeiluun. Yritys ei ollut entuudestaan tuttu, mutta Arilla oli rohkeutta heittäytyä täysin uuden asian äärelle. Hän soitti yrityksen tuotantojohtajalle, että onko työkokeilu mahdollinen. ”Kun mä päätän, että teen, niin mä teen, keinolla tai toisella”, kertoo Ari päättäväisestä asenteestaan.

Työkokeilu on tilaisuus sekä työntekijälle että työnantajalle

Arin mielestä työkokeilu oli hyvä tilaisuus, koska siinä näki, että millaista työ todellisuudessa on. Ari lähti työkokeiluun ilman ennakko-odotuksia. ”Tehtäviin sain opastajan/kouluttajan ja hänen tullessa mukaan projektiin, tuli tunne, että tämä työ on sellaista mitä vois tehdäkin.”

Työnantaja oli mukana alusta asti. Metalliteollisuuden alalla on työvoimapula, joten uusille kyvyille oli yrityksessä tilausta. ”Aluksi he seurasivat, että tuleeko tuosta mitään ja toistaiseksi voimassa oleva työsopimus allekirjoitettiin lokakuussa”, Ari kertoo projektin onnellisesta lopusta.

Valmentaja Aila kehuu Arin oma-aloitteisuutta kuntoutuksen aikana. ”Tässä oli ihanaa se, että Ari oli hirveän aktiivinen. Myös työnantaja kehui Aria vuolaasti. ”Työnantaja sanoi Arille, että kyllä me susta työntekijä meille saadaan”, Aila kertoo iloiten. Työkokeilu aloitetaan yleensä minimityöajalla, tässä tapauksessa 20 h/viikko. Näin terveyshaitan vaikutuksia voi vähitellen tutkia, että tuleeko niitä esiin.

NC-koneistajan työssä ei tarvitse hikoilla, jotta työt tulee tehtyä

NC-koneistajan työ on siistiä sisätyötä, hallissa ei pölise eikä työ ole fyysisesti kuormittavaa.
”Hikisprayta ei ollut tuohon kuvaan”, Ari vitsailee kuvasta, jonka Aila otti hänestä työn äärellä artikkelia varten. NC-koneistajan työnkuvaan kuuluu tehdä asiakkaan piirustuksista moottorin osia.

Työporukka ja henki työpaikalla ovat mukavia ja Ari otettiin hyvin vastaan. ”Reipasluontoista kettuilua”, Ari kuvaa työilmapiiriä. ”Hirviän tyytyväinen oon ja toivottavasti työantajapuolikin on.”

Ari kannustaa muitakin hyödyntämään ammatillista kuntoutusta ja palveluntuottajaa ja toteaa, että yksin ei kannata jäädä miettimään. Prosessi herätti mielenkiintoisia ajatuksia siitä, kuinka paljon erilaisia vaihtoehtoja on pitkänkin samalla alalla tehdyn työuran jälkeen. Ammatinvalintatesti toi yllättäviäkin vaihtoehtoja esiin, kuten eläintenhoitajan ammatin. Valmentaja Ailaa Ari kehuu sanoilla: ”Ammattitaitoinen ihminenhän se Aila on.”

”Tämä on näitä hetkiä, kun työssä meinaa ihan liikuttua ja on tosi onnellinen toisen puolesta”, Aila summaa tuntoja onnistuneen valmennusprosessin lopuksi.