Siirry sisältöön
Pasi Honkalahti – konsulttiprofiili
Takaisin

StaffPoint Executiven johtaja Pasi Honkalahti: ”Huipulle pääsee vain saamalla asiakkaiden arvostuksen”

Kun Pasi Honkalahti sai vuonna 2014 perustetun StaffPoint Executive -liiketoimintayksikön johdettavakseen marraskuussa 2018, hänellä oli mielessään selvä suunnitelma siitä, mihin suuntaan hän Executive-tiimiä haluaa kehittää. Monet tuolloin asetetuista tavoitteista on onnistuneesti saavutettu, mutta nälkä on kasvanut syödessä.

Kun Pasi Honkalahden kanssa juttelee hetken, huomaa pian, että kun hän johonkin ryhtyy, ei hommaa jätetä puolitiehen: Luontoharrastus kehittyi nopeasti rennosta lintubongailusta petolintujen rengastukseen, paritanssiharrastuksesta on jäänyt käteen useampia SM-mitaleita ja vaativissa johtamistehtävissä hän pääsi näyttämään kykynsä jo parikymppisenä. Kova tahti ei ole hellittänyt.

”En ole koskaan ollut verinen kilpailija, mutta sen verran kilpailuhenkeä löytyy, että harmittaa olla keskitasoa”, hän kertoo.

Tällä parhaan neljänneksen filosofiaksi kutsumallaan asenteella hän luotsaa myös StaffPoint Executivea, joka tavoittelee nousua Interim-palveluiden kärkitoimijaksi Suomessa, ja on asettanut myös henkilökohtaiseksi tavoitteekseen olla Suomessa suorahakukonsulttien kovimmassa neljänneksessä – jos ei siellä vielä ole.

”Tällä alalla pärjääminen vaatii työtä ja sitoutumista, mutta sen vastapainona joka viikko tapahtuu jotain uutta ja on uutta opittavaa. Se on koukuttavaa”, hän kuvailee.

Suorahakualalla menestyvät konsultit voi Honkalahden mukaa jakaa kahteen luokkaan: On niitä, jotka tuntevat paljon johtajia ja niitä, joilla on erinomainen kyky etsiä ja löytää heitä – kumpikin yhtä lailla arvostettuja ominaisuuksia.

”Mihin uskon ja mitä arvostan suorahakualalla, on kokemus ja minulla on todella kova arvostus alan konkareita kohtaan. Harva nousee tällä alalla rakettina kovaksi tekijäksi, vaan verkostojen rakentaminen vaatii vuosia. Huipulle pääsee vain saamalla asiakkaiden arvostuksen. As simple as that.”

Biologin ura vaihtui Merisotakouluun

Kun Honkalahti puhuu, on kuulijalle selvää, että hän suhtautuu suorahakualaan intohimoisesti.

Suorahakukonsultin uralle päätyminen tapahtui kuitenkin useiden sattumusten kautta. Nuoruudessaan Honkalahti haaveili biologin ammatista, mutta armeija muutti suunnitelmat. Varusmiespalvelus tarjosi hyvää johtamiskokemusta ja Puolustusvoimat alkoi näyttää nuoresta alokkaasta kiinnostavalle ja monipuoliselle työpaikalle. Kadettikoulun pääsykoe puolestaan tarjosi mahdollisuuden päästä mittaamaan omia rajojaan.

”Pääsin sisään ja sinne sitten menin”, hän kertoo.

Jyväskylän yliopistossa odottanut biologian opiskelupaikka sai jäädä.

Suuntautumisvaihtoehdokseen Honkalahti valitsi ”puhtaasta uteliaisuudesta” merisotalinjan, jossa rahkeet riittivät vuosikurssin parhaimmistoon ja himoittuun virkaan Rajavartiolaitoksessa.

Upseerin urallaan hän eteni nopeasti: vartiolaivan päälliköksi 25-vuotiaana ja Ahvenanmaan aluepäälliköksi eli Rajavartiolaitoksen ylimmäksi edustajaksi Ahvenanmaalla 28-vuotiaana.

”Kyllä siellä varmaan oli pohdittu, voiko kaltaiselleni noviisille antaa 70 miljoonan euron hyvin varusteltua teknistä vartiolaivaa, jota pitää osata käyttää miehistön kanssa kaikissa olosuhteissa. Myös Ahvenanmaalla olin melkoinen keltanokka”, hän pohtii.

Laivalla työskentely tapahtui usein kovan paineen alla ja ääriolosuhteissa: kovassa merenkäynnissä ja katkonaisella unirytmillä.

”Välillä vapautettiin laivoja jäistä, estettiin rajaloukkauksia, meripelastustehtäviä oli iso kirjo. Kun laiva kallistui myrskyssä hurjasti, saattoi tulla omiakin pelkotiloja, mutta ei siellä mitään paniikkikohtauksia nähty. Kaikkeen oli valmistauduttu.”

Merellä voi tapahtua mitä tahansa – ja myös tapahtui. Erityisesti Honkalahden mieleen on jäänyt eräs myrskyinen syyskuun yö.

”Adrenaliini jyskytti veressä, kun etsimme valonheittimillä, infrapunakameralla ja muilla laitteilla pimeästä merestä eloonjääneitä. Vartiolaivamme oli yksi massiivisen pelastusoperaation tietoliikenteen keskuksista ja radioliikenne oli jatkuvaa”, hän kuvailee kohtalokasta yötä, jolloin autolautta Estonia upposi Itämerellä.

Laajempi katse työelämään

Merkityksellisistä työtehtävistä huolimatta eläkeikään asti jatkuva ura Rajavartiolaitoksessa ei kiehtonut Honkalahtea. Upseerin tehtäviensä ohella hän oli suorittanut kansantaloustieteen maisteriopintoja Helsingin yliopistossa, ja kun upseerien monivuotiset jatkokoulutukset alkoivat siintää näköpiirissä, hän irtisanoutui Rajavartiolaitoksen virastaan 30-vuotiaana.

”Minulla oli mahtava upseerin ura, eikä paremmasta olisi voinut toivoa. Halusin kuitenkin nähdä työelämässä muutakin. En ole luonteeltani yhden asian ihminen, vaan haluan katsoa, mitä maailma ja elämä tarjoavat. Minulla on tapana ajatella, että jotain hienoa on vielä edessä”, hän kertoo.

Pasi Honkalahti, konsulttiprofiili 2
StaffPoint Executiven johtaja Pasi Honkalahti on nähnyt suomalaista yhteiskuntaa monista eri suunnista. Ura on vienyt Rajavartiolaitokselta julkishallinnon konsultointiin ja suorahakualalle.

Honkalahti oli kuullut, että Mercuri Urvalilla arvostettiin upseerien johtamiskoulutusta ja oltaisiin kiinnostuneita hänen taustallaan olevista henkilöistä. Siirtymistä Rajavartiolaitoksesta hektiseen, kansainväliseen rekrytointiyritykseen Honkalahti kuvailee kulttuurishokiksi. Työrupeama Mercuri Urvalilla jäi lyhyeksi, ja Honkalahti siirtyi julkishallinnon konsultointia tekevään yritykseen.

”Taustani huomioon ottaen julkishallinnon konsultointi oli luontevampaa jatkoa uralleni. Pääsin mukaan mielenkiintoisiin hankkeisiin eri ministeriöissä ja hallinnonaloilla sekä kuntasektorilla suurten kaupunkien kanssa.”

Viisi vuotta myöhemmin Mercuri Urvalilta soitettiin ja kysyttiin, kiinnostaisiko Honkalahtea tulla takaisin. Toinen työrupeama yrityksessä kesti yli 8 vuotta ja siihen kuului asiakastyön lisäksi myös johtajavastuita, kansainvälisiä tehtäviä ja johtoryhmätyöskentelyä.

Substanssiosaaminen ratkaisee

Nyt, vuonna 2020, Honkalahti on ollut suorahakualalla yhtäjaksoisesti 15 vuotta. Yksi merkittävistä muutoksista tänä aikana on hänen mukaansa ollut se, että kun 2000-luvulla suorahakua käytettiin vain johtajatasolla, nyt suorahakutoimeksiantoja tehdään yhä useammin myös vaativissa rekrytoinneissa organisaation muilla tasoilla. Tämä on vaatinut perinteisiltä suorahakuyrityksiltä uudistumista ja luonut kysyntää StaffPoint Executiven kaltaisille monipuolisille toimijoille.

”Ylimmän johdon rekrytoinnit ovat kuninkuuslaji, mutta me olemme kaikkiruokaisia. Vaikka puhutaan Executive Searchista, teemme asiakkaiden niitä pyytäessä myös bisneskriittisiä asiantuntijahakuja. Ne ovat usein jopa vaikeampia toimeksiantoja kuin ylimmän johdon haut, koska ehdokaskenttä on laajempi ja pirstaleisempi”, Honkalahti kertoo.

Potentiaalisissa kandidaateissa hän arvostaa erityisesti subtanssiosaamista ja korostaa, että osaaminen on yritykselle aina investointi.

“Kun rekrytoitava henkilö tietää heti, mistä on tehtävässä kysymys, saadaan nopeammin tuloksia aikaan”, hän summaa.

Tätä ajatusta hän on pyrkinyt noudattamaan myös itse tiiminsä esimiehenä.

”Kun päätin vahvistaa StaffPoint Executive -tiimimme Executive Search -osaamista, halusin palkata ihmisen, jolla on alasta pitkä kokemus. Tiina Kansanen on sellainen henkilö. Hän tietää tasan tarkkaan, mitä tämän työn arki on, ja pystyimme tarjoamaan Tiinalle myös mahdollisuuden viedä omaa osaamistaan eteenpäin vaativammilla toimeksiannoilla. Kun lanseerasimme uudistuneen Interim Management -palvelun syksyllä 2019, saimme tiimiin mukaan Leena Salon. Hänellä on käytännön kokemusta siitä, mitä interim-johtajan arki on”, Honkalahti kertoo.

Uutena intohimona Interim-palvelut

Entä mitä tavoitteita Honkalahdella on vielä itselleen ja tiimilleen asetettuna?

Executive-tiimi 2020
Pasi Honkalahden luotsaama StaffPoint Executive -tiimi alkukesästä 2020.

”Koen olevani ihmiselämän kolmannessa kvartaalissa – vielä ei ole hedonistisen nautiskelun aika. Haluan viedä StaffPoint Executive -liiketoimintayksikön niin pitkälle kuin sillä on potentiaalia mennä. Executive Search on edelleen toimintamme kivijalka, mutta oma intohimoni on kääntynyt yhä enemmän Interim-palveluiden suuntaan – siellä on kasvunvaraa.”

Kaiken taustalla on tavoite nostaa pääomasijoittajan omistaman StaffPoint-konsernin arvoa, Honkalahti kertoo.

”Mitä sen jälkeen tapahtuu, mene ja tiedä. Ehkä siirryn itse interim-johtajaksi”, hän nauraa.